DELTAX - tabor PKP

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adikol
Kontakt:

Zestaw talbotów PKP

Post autor: adikol »

Witam
Dzisiejsza nowość(jak dla mnie ;) )
makieciarz.pl pisze:Zestaw talbotów PKP ze specjalnej edycji Czeskiej firmy DELTAX. Nie są spatynowane. Seria limitowana 30 kompletów. Numery boczne: 665 9712-2 oraz 665 9834-2. Cena za komplet. Perfekcyjnie wykonane, baza modele TILLIG z najnowszej produkcji.
Obrazek

Oferta bardzo ciekawa, czy juz Ktoś posiada takowe modele i może podzielić się z Nami wrażeniami.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: DELTAX - tabor PKP

Post autor: Witek M. »

eremiTTa pisze: [...] Nie przekonuje mnie tez ich opakowanie z pudelka na kasety VHS. [...]
Wreszcie dotarly i do mnie. Musze przyznac, ze majac w pamieci historie z wagonami, ktore oberwaly stemplem pocztowym zabralem sie za rozpakowywanie przesylki z rosnacym przerazeniem. Wysylanie wagonow tylko w opakowaniu od kasety wrzuconym do zwyklej koperty jest nie do przyjecia. Opakowanie fajne i pomyslowe - ale do wysylania poczta musi byc dodatkowo zabezpieczone. Na szczescie jeszcze raz sie udalo - wagony dojechaly w calosci. Ale przy nastepnych zakupach nie chce ryzykowac - moge doplacic - oby tylko przesylka byla zapakowana tak jak byc powinna.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2007, 17:17 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

W jaki sposób obliczasz prawdziwośc numeru?
Mnie się wszystko zgadza.
Suma 48 + 2 kontrolna daje 50 !!
Podpisujemy: 252525...na 2 musi się kończyc.
A nawet gdyby był błędny numer, tak się zdarza, to w wykazie wagonów R-7 w uwagach podaje się taką informację.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Ja tam to jakos przezyje. O ile oczywiscie wagony zamowione w polecanym przez Thomasa sklepie kiedys do mnie dojada.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2007, 10:59 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

oelka pisze:jest tam blad w numerze
Jest :oops:
Ostatnio zmieniony 04 sty 2007, 12:20 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

sTTaszek pisze:I rzecz najważniejsza, wydaje mi się że wagon o numerze 31 51 665 9 834-2 powinien mieć cyfrę samokontroli 4 a nie 2, ale może coś pokręciłem w obliczeniach ;)
Jesli numer jest taki jak podales to jest tam blad w numerze: 6+1+1+1+3+6+1+9+7+3+8=46+2=48 a powinno byc 4 aby suma wynosila 50.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Dzisiaj również i do mnie dotarły wreszcie zamówione talboty. Po oględzinach i próbnych jazdach potwierdzam opinię poprzednika o tych wagonach, uważam również, że metalowe elementy wzmacniające od wewnątrz odchylane klapy mogły zostać też pomalowane. I rzecz najważniejsza, wydaje mi się że wagon o numerze 31 51 665 9 834-2 powinien mieć cyfrę samokontroli 4 a nie 2, ale może coś pokręciłem w obliczeniach ;)
eremiTTa
Kontakt:

DELTAX - tabor PKP

Post autor: eremiTTa »

Dziś do mnie również dotarła przesyłka z talbotami DELTAX.
Wagony lekko spatynowane prezentują się znakomicie.
Własności trakcyjne bez większych zastrzeżeń, kinematyka również.
Jedyne do czego można się czepić to, że nie posiadają nowych sprzęgów,
w które TILLIG już standardowo wyposaża swoje nowe produkty.
No ale przecież nie wszystkich te nowe sprzęgi przekonały a z ich wymianą
nie ma żadnego problemu.
Nie przekonuje mnie też ich opakowanie z pudełka na kasety VHS.
To tyle na gorąco pierwszych spostrzeżeń i uwag .
Po cysternie BOLSPED kolejna udana pozycja taboru PKP i trzeba mieć tylko nadzieję,
że Thomas na tym się nie skończy i będą kolejne (choćby zapowiadane węglarki 4-osiowe).
Leszek Rak
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

RoberTT pisze:Modele bardzo ładne
Można je kupić bezpośrednio u Tomasza w DELTAX, czy tylko za pośrednictwem sklepu modelarskiego www.modelekolejowe.pl ?.Cena za zestaw w sklepie wiadomo jaka jest, ciekawe jaka jest jego cena u producenta.Pisałem w tej sprawie do Tomasza, ale odpowiedzi brak.
Tomas długo się nie odzywał, ale nie tak dawno rozsyłał maile z info:
zestaw wagonów PKP - 47005 bede w sprzedazy od poniedzialku 11.12. 2006. Dystribucja w Polsce bede z Wroclawia przez www.modelekolejowe.pl

Wynika z tego chyba, że nie ma żadnej "ceny producenta". Zresztą cena podana na wskazanej stronie nie jest szokująca - zdarza się, że tyle trzeba zapłacic za seryjne talboty Tilliga w malowaniu PKP, a modele Tomasa są faktycznie piękne. Od kilku godzin się już nimi delektuję :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 20 gru 2006, 16:13 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
RoberTT
Kontakt:

Post autor: RoberTT »

Modele bardzo ładne
Można je kupić bezpośrednio u Tomasza w DELTAX, czy tylko za pośrednictwem sklepu modelarskiego www.modelekolejowe.pl ?.Cena za zestaw w sklepie wiadomo jaka jest, ciekawe jaka jest jego cena u producenta.Pisałem w tej sprawie do Tomasza, ale odpowiedzi brak.
Pozdrawiam
RoberTT
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Modele pakowane sa po dwa, w taki sam sposob jak i inne z edycji Deltax-u. Wygląda to tak:

Obrazek

Modele prezentują sie przyzwoicie i w odróżnienie do wiekszości ostatnimi czasy oferowanych modeli Tilliga, pasują do Epoki IV.
ArturSch pisze:Autor ! Autor ! Autor !
Nie bardzo rozumiem, no Deltax-u produkcyja...
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

DBv napisał/a:
.. Made by Deltax. Nie szare, ni zółto-niebieskie, a li "tylko" brązowe...
No, nareszcze widzimy, że to PORZĄDNE wagony !!
Rzeczywiście wagony na fotkach prezentują się nieźle, osobiście wolałbym jednak zobaczyć wreszcie w realu zamówiony zestaw ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

DBv pisze:.. Made by Deltax. Nie szare, ni zółto-niebieskie, a li "tylko" brązowe...
No, nareszcze widzimy, że to PORZĄDNE wagony !!
:mrgreen:
Autor ! Autor ! Autor !
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 17:09 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Zdjęcia dwóch talbotów Made by Deltax. Nie szare, ni zółto-niebieskie, a li "tylko" brązowe... :)
W zestawie dwa modele, dwa różne numery.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 18:14 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Co do oryginału to sie zgodzę. Chcąc być jednak szczerym to z WSZYSTKICH wersji tego wagonu jakie wypuścił Tillig, tak naprawdę prawidłowe były dwie (no może 3 licząc z seriami limitowanymi). Reszta to modele, które wzorowane były na realnych wagonach. Wzorowane, co nie zanczy, że wiernie je odzwierciedlały (czesto do oryginału brakowało/brakuje im dużo więcej niż jakiejkolwiek wersji PKP tych modeli). W przypadku wersji PKP to i tak np takie wersje jak szary PKP, czy omawiany brązowy (chociaż tu jeszcze nie przesądzam, bo dokładnie będzie można powiedzieć, jak model sie pojawi) są dużo bardziej wiarygodne niż np zółto-niebieski PKPCargo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”