Moje projekty w skali 1:120

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

BarTT
Kontakt:

Re: Moje projekty w skali 1:120

Post autor: BarTT »

Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek
BarTT
Kontakt:

Nieco wcześniej złożyłem sobie jeszcze kolejną SM03 oraz dwie dodatkowe LS60. Kaczucha będzie miała napęd, właściwie jest już gotowy. Podobnie jedna z LS60, lecz tutaj jestem dopiero na etapie silnika odpowiednich wymiarów.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 21:25 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Czasem znajdzie się chwila by w końcu podłubać. Nie wstawiłem jeszcze światłowodów i wszystkich szyb, których montaż okazał się problematyczny. Miała być wersja ostateczna, tymczasem to ciągle prototyp. Zmianom musi ulec ogólna forma modelu. Im dalej, tym Ganz okazuje się trudniejszy niż w teorii :lol: Napęd jak w oryginale, na dwie osie w wózku o większym rozstawie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 09:13 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Ganz ma już podwozie i wózki. Będzie to SN61-133, więc konieczne było dołożenie trzeciego reflektora na dachu. W tej chwili jest gotowy do malowania. Potem tylko kilka detali i napisy. No i montaż napędu + oświetlenie.

Obrazek
Więcej fotek zrobię po wykończeniu.
Awatar użytkownika
euzeb
Kontakt:

Post autor: euzeb »

Jestem pod wrażeniem. Mam nadzieję, że jeden SN61 do mnie trafi.
BarTT
Kontakt:

Prototypowa SM03 dostała kilka dodatkowych detali i w wolnym czasie trzeba ją pomalować, a jak czasu będzie więcej to zacznę montaż wersji poprawionej, tym razem z napędem.

Powstała też nowa, poprawiona buda SN61, prototypowej prawdopodobnie nie będę kończyć. Nowy dach, czoła, poprawione szerokie drzwi boczne i niektóre detale. W połowie skończone jest podwozie + maskownice na wózki. Napęd będzie od Tilliga.

Obrazek,Obrazek,Obrazek
Awatar użytkownika
Marek TT
Kontakt:

Post autor: Marek TT »

Masz rację - zmyliła mnie jedna fotka. :oops:
BarTT
Kontakt:

Link u mnie nie działa niestety. Zdecydowanie przedział silnikowy powinien być pochylony do przodu, a na dodatek także na boki - tak przedni jak i tylny.
Awatar użytkownika
Marek TT
Kontakt:

Post autor: Marek TT »

Witam.
Model prezentuje się dobrze - nie pasuje mi tylko pochylenie od góry przedziału silnikowego (z przodu). Wydaje mi się że góra przedziału silnikowego powina być w lini prostej a nie lekko opadać do przodu.
www.psmks.krakow
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

PW. Coś się znajdzie bo swego czasu ostro je przerabiałem.
Tak jak piszesz chodziło mi o podtrawienie samych szprych od strony reversu bez ruszania obręczy. Normalnie to się da poskładać a wygląda przestrzennie.
BarTT
Kontakt:

Ranger pisze:Przy kołach a dokładnie wierzchniej warstwie daj podtrawienie na 1/2 materiału na szprychach. Bedzie wtedy widocznie podcięcie miedzy szprychami a obręczą.
Czyli same szprychy do połowy trawić od strony rewersu? Wiem co masz na myśli, chociaż nie mam pewności czy zda to egzamin u mnie - przyklejam bowiem podwójnie maskownice na obręcz (2x 0,2mm). Pojedyńczo próbowałem, ale efekt taki sobie. Chyba, że spróbowałbym jeszcze z przyklejeniem samej obręczy bez szprych, a dopiero na to maskownicy z tym podtrawieniem. Pomysł fajny, więc pokombinuję.

BTW. poszukuję jakiegoś foto T334 lub V36 Tilliga rozebranych na części pierwsze. Tutaj czy na pw, obojętne. Może ktoś akurat ma lub wie, gdzie znaleźć :roll:
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 22:59 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Przy kołach a dokładnie wierzchniej warstwie daj podtrawienie na 1/2 materiału na szprychach. Bedzie wtedy widocznie podcięcie miedzy szprychami a obręczą.
BarTT
Kontakt:

Prototyp SM03 jest prawie gotowy. Poprawki będą na szczęście bardzo niewielkie, a najtrudniejszy wymiar, tj. wysokość lokomotywy, udało się ładnie wyskalować. Lok pomalowany warstwą podkładu na próbę. Na tą chwilę możliwe są zmiany w projekcie. Wszelkie opinie/sugestie mile widziane.

Foto ;)

Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek,Obrazek
BarTT
Kontakt:

Marek TT pisze:Fajny skład. Interesują mnie te poręcze z czego zrobione i w jaki sposób mocowane do wagonów.
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia na których widać te poręcze.
Nie mam akurat fotki, na której byłoby dokładnie widać poręcze - tutaj można coś dojrzeć:
Obrazek

Poręcze trawione z nowego srebra, zamontowane w otworkach wywierconych wiertełkiem 0,3mm. Poręcze znajdują się przy ostatnich drzwiach członów końcowych. Rozstaw otworów około 10mm.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 22:58 przez BarTT, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”