Modul v.2.0
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Modul v.2.0
Hmmm, dzikie perzjście jak najbarzdziej ale przecierz nikt specjalnie nie naniósł by tam piasku. Wg. mnie powinien tam być sam tłuczeń i co najwyżej w trawie ścieżka wydeptana do podsypki toru. A jak to poratować? Ja bym zerwał i posypał tłuczniem, trochę farbą ciapnął.
- mahlerian
- Kontakt:
Chyba narobiłem sobie kłopotu... Ale od początku - mój moduł zakłada dzikie "przejście dla pieszych" przez tor. Wyszło mi to tak:

Czuję podświadomie, że to chyba nie tak powinno wyglądać... Piasek za bardzo odznacza się od podkładu i w ogóle
Jak to uratować?
Myślałem, żeby może położyć deski w środku... Jeśli macie jakieś sugestie - bardzo proszę i z góry dziękuję

Czuję podświadomie, że to chyba nie tak powinno wyglądać... Piasek za bardzo odznacza się od podkładu i w ogóle

Jak to uratować?

Ostatnio zmieniony 23 lip 2008, 13:47 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Bardzo dziękuję i daję POMÓGŁ. Wreszcie się dowiedziałem co i jak 

- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Przede wszystkim należałoby uściślić czy chodzi o tablicę Ne7 (Ne7a i Ne7b) czy o So7 (So7a). Biorąc pod uwagę podejmowaną przez Ciebie tematykę, podejrzewam, że jednak chodzi o So7...mahlerian pisze:I jeszcze jedno pytanie, a raczej prośba o poradę. Czy tablicę Ne 7 / So 7 - Schneepflugtafel stawia się również przed peronami ziemnymi? A jeśli tak, to w jakiej odległości i z której strony toru? Bo są dwie: V do góry (podnieść pług) i ^ do dołu (opuścić pług). No i nie wiem, jak to zrobić - 4 tablice? Proszę o pomoc...
Uwagi ogólne:
Tablice umieszczane są przed przeszkodami takimi jak przejazdy kolejowe, mosty/wiadukty czy wyższe budowle peronowe. Zasadniczo stawiane są po prawej stronie toru w odległości najwyżej kilku metrów od przeszkody. Kolor znaku: biały z czarną obwódką.
Ne7a i Ne7b (Deutsche Bundesbahn)
Tablica znosząca (Ne7b) najczęściej umieszczana na tym samym słupku (z drugiej jego strony) co znak rozpoczynający (Ne7a) co oznacza, że o ile znak Ne7a znajdować może się po prawej stronie, o tyle znak Ne7b będzie po stronie lewej toru. Na szlakach dwutorowych bez wskazania kierunku jazdy dla danego toru, znaki ustawiane analogicznie tylko że z obu stron szlaku.
So7, ew. So7a (Deutsche Reichsbahn)
Uwagi nt stosowania tego rodzaju znaku na kolejach DR zasadniczo jak wyżej, z tym zastrzeżeniem, że na DR nie stosowano znaku znoszącego (takiego jak Ne7b na kolejach DB). Od 1984 roku znak występował również w kolorze żółtym z czarną obwódką.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 08:26 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Nie żebym się chciał kłócić, ale te brzozy zrobiłem wg zdjęcia ukazującego naturalnie rosnące drzewa leśne... Grunt, że ładnie mi wyszły 
A'propos mojego kłopotu z błyszczącym budynkiem - znalazłem na to lekarstwo, nazywa się GAME Varnish 72070 Matt Varnish (akrylowy werniks matujący produkcji Vallejo, kupiony w radomskim sklepie z grami planszowymi typu Warhammer itd.). Bardzo ładnie matuje i szybko schnie!
I jeszcze jedno pytanie, a raczej prośba o poradę. Czy tablicę Ne 7 / So 7 - Schneepflugtafel stawia się również przed peronami ziemnymi? A jeśli tak, to w jakiej odległości i z której strony toru? Bo są dwie: V do góry (podnieść pług) i ^ do dołu (opuścić pług). No i nie wiem, jak to zrobić - 4 tablice? Proszę o pomoc...

A'propos mojego kłopotu z błyszczącym budynkiem - znalazłem na to lekarstwo, nazywa się GAME Varnish 72070 Matt Varnish (akrylowy werniks matujący produkcji Vallejo, kupiony w radomskim sklepie z grami planszowymi typu Warhammer itd.). Bardzo ładnie matuje i szybko schnie!
I jeszcze jedno pytanie, a raczej prośba o poradę. Czy tablicę Ne 7 / So 7 - Schneepflugtafel stawia się również przed peronami ziemnymi? A jeśli tak, to w jakiej odległości i z której strony toru? Bo są dwie: V do góry (podnieść pług) i ^ do dołu (opuścić pług). No i nie wiem, jak to zrobić - 4 tablice? Proszę o pomoc...
- trucker
- Kontakt:
Takie brzozy jakie zrobił kolega rosną w miastach , gdzie ustawicznie mają usuwane gałęzie w celu ochrony linii energetycznych. Wolno stojące są rozłożyste i mają gałęzie niemalże do samej ziemi, chyba , że w okolicy mieszka producent mioteł ,ale to zbyt naciągnięta teoria. Wiem jak dużo trzeba włożyc pracy w takie drzewo ,ale warto. Ładnie pomalowany pień wróży pełen sukces. Myślę , że warto skorzystac z porady kolegi Mikiego i polutowc drut . Po urlopie biorę lutownicę i zrobię jakieś drzewo tą metodą.
-
- Kontakt:
A już prawie się na mnie obraził
...uff

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Guzik POMÓGŁ pojawia się tylko u autora wątku czyli u : mahlerian ... i może ON kogoś nagrodzić za rozwiązanie swojego problemu.mahlerian pisze:...i i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio...

-
- Kontakt:
Tete poprostu nie jesteś autorem wątku. Dlatego nie masz przycisku "pomógł"
-
- Kontakt:
Chętnie bym kliknął POMÓGŁ, ale nie mam takiej opcji przy Twej odpowiedzi. Czyżby związane to było z tym, że Twoja odpowiedź nie zawiera cytatu mojej wypowiedzi? (pyt. do ADMIN'a). Innymi słowy - nie kliknąłeś "cytuj" przy moich wątkach...mahlerian pisze:Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio...
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 12:36 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Mniej więcej tak to wygląda. Tylko wikol powinien być w sam raz, tzn. ani za gęsty, bo wtedy za duże kapki się robią (ja nabieram i kładę wikol igłą i widać), ani za rzadki, bo wtedy ścieka z igły i nie ma co złapać
Na wikol sypię posypkę Heki, niedużo i rozproszone; po wyschnięciu lepiej to wygląda, jak między źdźbłami jest COŚ JESZCZE, no i lepiej się ustawia trawki, bo posypka wchłania część wikolu i włoski się nie topią tak bardzo. Kępki Pollaka łapię pincetą, "kępki" - to są nieraz 3-4 włoski nawet i umieszczam w wikolu. Potem jeszcze ustawić, nadać kształt i... poczekać aż wyschnie, bo ostateczny efekt widać dopiero, gdy wikol wyschnie całkowicie, a to nieraz trwa długo. Aby ustawić włoski stosuję też metody opisane w temacie Moja mata z ttrawy elektro autorstwa Sz.Kol. Bujagera: metodę z balonikiem Sz.Kol. mencina (naprawdę działa, włoski stają dęba
) i zmodyfikowaną metodę Sz.Kol. Bujagera.
Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio...

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio...

-
- Kontakt:
Spoko. Rozumiem, że bierzesz tego polaka (z tego co widziałem to nie jest mata, tylko "włosy" luzem) w pincetę (kępka) i sadzisz na gęsty wikol te kępki obok siebie starając sie nie odbiegać widokiem od "naturala"... domyślam się, że tak "dziubdziasz" po koleimahlerian pisze:A technika? Pinceta, igła, rozcieńczony wikol, trawa Pollaka (podawałem już wcześniej) i JANiestety, nie posiadam elektrosadzarki, więc muszę stosować ten benedyktyński wzorzec pracy

Brzózki też niczego sobie.... te pnie. Mniam... :-)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 10:44 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Przedstawiam kolejne zdjęcia moich rezultatów w sadzeniu trawy:

Mam tylko jedną małą wątpliwość, ale być może się mylę - zobaczę po Waszych komentarzach
I jeszcze moje dwie brzózki na rozstaj dróg koło kapliczki - nieskromnie powiem: zadowolony jestem z nich!
Aha, w rzeczywistości są bardziej zielone, a mniej żółte - mój aparat tak zmienia kolor, a nie chciałem podbarwiać na komputerze.

Ciekawe, czy po Waszych opiniach nadal będę...

Mam tylko jedną małą wątpliwość, ale być może się mylę - zobaczę po Waszych komentarzach

I jeszcze moje dwie brzózki na rozstaj dróg koło kapliczki - nieskromnie powiem: zadowolony jestem z nich!

Ciekawe, czy po Waszych opiniach nadal będę...
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 10:43 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tempest
- Kontakt:
W kwestii kulek:
Łożsko do roweru - takie większe kosztuje 1-2 PLN a kulek tam ze 20. Trzeba tylko kulki w benzynie ekstrakcyjnej po wyjęciu wypłukać w celu odtłuszczenia.
Łożsko do roweru - takie większe kosztuje 1-2 PLN a kulek tam ze 20. Trzeba tylko kulki w benzynie ekstrakcyjnej po wyjęciu wypłukać w celu odtłuszczenia.
- hugwa
- Kontakt:
Ja jeszcze się do akryli nie przekonałem... Jeśli chodzi o olej - najbardziej lubię Revell'a. Humbrol to badziew.
Dobrym źródłem kulek są farby w aerozolu. Ale jak nic innego nie miałem to wkładałem do puszek nakrętki od śrub. Też działają.
Dobrym źródłem kulek są farby w aerozolu. Ale jak nic innego nie miałem to wkładałem do puszek nakrętki od śrub. Też działają.