Modul v.2.0

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Gloow
Kontakt:

Re: Modul v.2.0

Post autor: Gloow »

Hmmm, dzikie perzjście jak najbarzdziej ale przecierz nikt specjalnie nie naniósł by tam piasku. Wg. mnie powinien tam być sam tłuczeń i co najwyżej w trawie ścieżka wydeptana do podsypki toru. A jak to poratować? Ja bym zerwał i posypał tłuczniem, trochę farbą ciapnął.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Chyba narobiłem sobie kłopotu... Ale od początku - mój moduł zakłada dzikie "przejście dla pieszych" przez tor. Wyszło mi to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
Czuję podświadomie, że to chyba nie tak powinno wyglądać... Piasek za bardzo odznacza się od podkładu i w ogóle :/
Jak to uratować? :? Myślałem, żeby może położyć deski w środku... Jeśli macie jakieś sugestie - bardzo proszę i z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 23 lip 2008, 13:47 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Bardzo dziękuję i daję POMÓGŁ. Wreszcie się dowiedziałem co i jak :D
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

mahlerian pisze:I jeszcze jedno pytanie, a raczej prośba o poradę. Czy tablicę Ne 7 / So 7 - Schneepflugtafel stawia się również przed peronami ziemnymi? A jeśli tak, to w jakiej odległości i z której strony toru? Bo są dwie: V do góry (podnieść pług) i ^ do dołu (opuścić pług). No i nie wiem, jak to zrobić - 4 tablice? Proszę o pomoc...
Przede wszystkim należałoby uściślić czy chodzi o tablicę Ne7 (Ne7a i Ne7b) czy o So7 (So7a). Biorąc pod uwagę podejmowaną przez Ciebie tematykę, podejrzewam, że jednak chodzi o So7...

Uwagi ogólne:
Tablice umieszczane są przed przeszkodami takimi jak przejazdy kolejowe, mosty/wiadukty czy wyższe budowle peronowe. Zasadniczo stawiane są po prawej stronie toru w odległości najwyżej kilku metrów od przeszkody. Kolor znaku: biały z czarną obwódką.

Ne7a i Ne7b (Deutsche Bundesbahn)
Tablica znosząca (Ne7b) najczęściej umieszczana na tym samym słupku (z drugiej jego strony) co znak rozpoczynający (Ne7a) co oznacza, że o ile znak Ne7a znajdować może się po prawej stronie, o tyle znak Ne7b będzie po stronie lewej toru. Na szlakach dwutorowych bez wskazania kierunku jazdy dla danego toru, znaki ustawiane analogicznie tylko że z obu stron szlaku.

So7, ew. So7a (Deutsche Reichsbahn)
Uwagi nt stosowania tego rodzaju znaku na kolejach DR zasadniczo jak wyżej, z tym zastrzeżeniem, że na DR nie stosowano znaku znoszącego (takiego jak Ne7b na kolejach DB). Od 1984 roku znak występował również w kolorze żółtym z czarną obwódką.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 08:26 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Nie żebym się chciał kłócić, ale te brzozy zrobiłem wg zdjęcia ukazującego naturalnie rosnące drzewa leśne... Grunt, że ładnie mi wyszły :)

A'propos mojego kłopotu z błyszczącym budynkiem - znalazłem na to lekarstwo, nazywa się GAME Varnish 72070 Matt Varnish (akrylowy werniks matujący produkcji Vallejo, kupiony w radomskim sklepie z grami planszowymi typu Warhammer itd.). Bardzo ładnie matuje i szybko schnie!

I jeszcze jedno pytanie, a raczej prośba o poradę. Czy tablicę Ne 7 / So 7 - Schneepflugtafel stawia się również przed peronami ziemnymi? A jeśli tak, to w jakiej odległości i z której strony toru? Bo są dwie: V do góry (podnieść pług) i ^ do dołu (opuścić pług). No i nie wiem, jak to zrobić - 4 tablice? Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Takie brzozy jakie zrobił kolega rosną w miastach , gdzie ustawicznie mają usuwane gałęzie w celu ochrony linii energetycznych. Wolno stojące są rozłożyste i mają gałęzie niemalże do samej ziemi, chyba , że w okolicy mieszka producent mioteł ,ale to zbyt naciągnięta teoria. Wiem jak dużo trzeba włożyc pracy w takie drzewo ,ale warto. Ładnie pomalowany pień wróży pełen sukces. Myślę , że warto skorzystac z porady kolegi Mikiego i polutowc drut . Po urlopie biorę lutownicę i zrobię jakieś drzewo tą metodą.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

A już prawie się na mnie obraził :mrgreen: ...uff
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

mahlerian pisze:...i i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio... 8)
Guzik POMÓGŁ pojawia się tylko u autora wątku czyli u : mahlerian ... i może ON kogoś nagrodzić za rozwiązanie swojego problemu.
:mrgreen:
zeno
Kontakt:

Post autor: zeno »

Tete poprostu nie jesteś autorem wątku. Dlatego nie masz przycisku "pomógł"
tete
Kontakt:

mahlerian pisze:Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio... 8)
Chętnie bym kliknął POMÓGŁ, ale nie mam takiej opcji przy Twej odpowiedzi. Czyżby związane to było z tym, że Twoja odpowiedź nie zawiera cytatu mojej wypowiedzi? (pyt. do ADMIN'a). Innymi słowy - nie kliknąłeś "cytuj" przy moich wątkach...
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 12:36 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Mniej więcej tak to wygląda. Tylko wikol powinien być w sam raz, tzn. ani za gęsty, bo wtedy za duże kapki się robią (ja nabieram i kładę wikol igłą i widać), ani za rzadki, bo wtedy ścieka z igły i nie ma co złapać :mrgreen: Na wikol sypię posypkę Heki, niedużo i rozproszone; po wyschnięciu lepiej to wygląda, jak między źdźbłami jest COŚ JESZCZE, no i lepiej się ustawia trawki, bo posypka wchłania część wikolu i włoski się nie topią tak bardzo. Kępki Pollaka łapię pincetą, "kępki" - to są nieraz 3-4 włoski nawet i umieszczam w wikolu. Potem jeszcze ustawić, nadać kształt i... poczekać aż wyschnie, bo ostateczny efekt widać dopiero, gdy wikol wyschnie całkowicie, a to nieraz trwa długo. Aby ustawić włoski stosuję też metody opisane w temacie Moja mata z ttrawy elektro autorstwa Sz.Kol. Bujagera: metodę z balonikiem Sz.Kol. mencina (naprawdę działa, włoski stają dęba ;) ) i zmodyfikowaną metodę Sz.Kol. Bujagera.

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości i tym razem to już POMÓGŁ dostanę, bo ostatnio... 8)
tete
Kontakt:

mahlerian pisze:A technika? Pinceta, igła, rozcieńczony wikol, trawa Pollaka (podawałem już wcześniej) i JA :mrgreen: Niestety, nie posiadam elektrosadzarki, więc muszę stosować ten benedyktyński wzorzec pracy ;)
Spoko. Rozumiem, że bierzesz tego polaka (z tego co widziałem to nie jest mata, tylko "włosy" luzem) w pincetę (kępka) i sadzisz na gęsty wikol te kępki obok siebie starając sie nie odbiegać widokiem od "naturala"... domyślam się, że tak "dziubdziasz" po kolei ?? Praca syzyfowa niemal ale... efekt bardzo OK. Kolejne fotki też ładniutkie...

Brzózki też niczego sobie.... te pnie. Mniam... :-)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 10:44 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Przedstawiam kolejne zdjęcia moich rezultatów w sadzeniu trawy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mam tylko jedną małą wątpliwość, ale być może się mylę - zobaczę po Waszych komentarzach :mrgreen:

I jeszcze moje dwie brzózki na rozstaj dróg koło kapliczki - nieskromnie powiem: zadowolony jestem z nich! :D Aha, w rzeczywistości są bardziej zielone, a mniej żółte - mój aparat tak zmienia kolor, a nie chciałem podbarwiać na komputerze.
Obrazek Obrazek Obrazek

Ciekawe, czy po Waszych opiniach nadal będę...
Ostatnio zmieniony 14 lip 2008, 10:43 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tempest
Kontakt:

Post autor: Tempest »

W kwestii kulek:

Łożsko do roweru - takie większe kosztuje 1-2 PLN a kulek tam ze 20. Trzeba tylko kulki w benzynie ekstrakcyjnej po wyjęciu wypłukać w celu odtłuszczenia.
Awatar użytkownika
hugwa
Kontakt:

Post autor: hugwa »

Ja jeszcze się do akryli nie przekonałem... Jeśli chodzi o olej - najbardziej lubię Revell'a. Humbrol to badziew.
Dobrym źródłem kulek są farby w aerozolu. Ale jak nic innego nie miałem to wkładałem do puszek nakrętki od śrub. Też działają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”