1) zmień Huimbrola na Revell'a
2) Humbrolem też "dasię" - to kwestia partii, z której pochodzi farba
generalnie - im starsza tym lepsza
3) rurka jest metalowa? można ją ładnie obtoczyć na "tarczy szlifierskiej zamocowanej do wiertarki "modelarskiej"
http://norma.martel.pl/download.php?id=1916
Wyroby "FaPoSzyn Tychy"
Moderator: mod-Tabor
- Misiek
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Wyroby "FaPoSzyn Tychy"
Mam dyszę 0,2 lub 0,3 (dokładnie nie pamiętam) i malowałem (czy to dla nauki/zabawy czy na serio) do tej pory około 100-120 razy - nigdy (!) jeszcze nie zatkałem dyszy, a zdarzało się, że malowałem naprawdę długo (na tyle, że dopełniałem zbiornik farbą w czasie malowania).Ranger pisze:Może dla kogoś kto ma dysze fi 0,5mm to bedzie ok, ja mam fi 0,2.
Po użyciu wrzucam aerograf do rozpuszczalnika (zdejmuje tylko uszczelki) i jak nowy

Kolejka, z tymi wiadrami to można jeszcze inaczej pokombinować (żeby miały dobry kształt). Zaraz sprawdzę czy sposób, o którym myślę będzie dobry w odniesieniu do plastikowej rurki.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2008, 19:10 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
O światłowody spytaj tutaj.
Bartłomiej Chmiel
Alfa - Zeta Co Ltd.
ul. Starorudzka 6a
93 - 418 Lodz
POLAND
tel. +48 42 6891200
fax +48 42 6891202
http://www.swiatlowody.com/
http://www.alfazeta.pl
Nie wiem czy chodzi Ci o przewód czy włókno. Ja Pana Bartłomieja wypytałem o dostępne włókna (detalicznie) i jest jedno fi 0.75 w cenie 1.5. Pisałem o tym przy BR 23. Szukam dalej. A czemu 0.5mm?
Bartłomiej Chmiel
Alfa - Zeta Co Ltd.
ul. Starorudzka 6a
93 - 418 Lodz
POLAND
tel. +48 42 6891200
fax +48 42 6891202
http://www.swiatlowody.com/
http://www.alfazeta.pl
Nie wiem czy chodzi Ci o przewód czy włókno. Ja Pana Bartłomieja wypytałem o dostępne włókna (detalicznie) i jest jedno fi 0.75 w cenie 1.5. Pisałem o tym przy BR 23. Szukam dalej. A czemu 0.5mm?
- Ranger
- Kontakt:
Nie mit tylko prawda. Ja juz próbowałem malować Humbrolem. Niestety gdy farba jest już rozcięczona tak,że nic się nie zatyka po 10 sekundach to maluje sie tylko mgiełką, jakość powierzchni pomalowanej jest fatalna. A weź potem jeszcze domyj pistolet.
Może dla kogoś kto ma dysze fi 0,5mm to bedzie ok, ja mam fi 0,2.
Może dla kogoś kto ma dysze fi 0,5mm to bedzie ok, ja mam fi 0,2.
-
- Kontakt:
Ranger pisze:Po pierwsze aerografem nie maluje sie Humbrolami ani żadnymi farbami olejnymi.

Ostatnio zmieniony 02 mar 2008, 19:09 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Po pierwsze aerografem nie maluje sie Humbrolami ani żadnymi farbami olejnymi.
Jeśli chodzi o dobór farb bo wykorzstaj Paletę RAL.
Po drugie kształt wiadra jest nieprawidłowy. Reflektor zwęża się ku końcowi bez żadnych schodków.
Jeśli chodzi o dobór farb bo wykorzstaj Paletę RAL.
Po drugie kształt wiadra jest nieprawidłowy. Reflektor zwęża się ku końcowi bez żadnych schodków.
-
- Kontakt:
Będziesz malował aerografem?
Jeśli chodzi o kolor to najlepiej mieszać różne (przydatny mógłby się okazać nawet czerwony czy biały) i kombinować aż do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Nie sądzę aby w palecie Humbrola był jakiś kolor odpowiadający poszukiwanemu przez Ciebie.
Jeśli chodzi o kolor to najlepiej mieszać różne (przydatny mógłby się okazać nawet czerwony czy biały) i kombinować aż do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Nie sądzę aby w palecie Humbrola był jakiś kolor odpowiadający poszukiwanemu przez Ciebie.
- Kolejka
- Kontakt:
Wyroby "FaPoSzyn Tychy"
Zaczęliśmy już coś robić przy naszym Gagarze, tak więc można już pokazywać efekty. Ponieważ to nie będzie nasza jedyna przeróbka, to postanowiłem utworzyć jeden wspólny temat. Na początek prototyp reflektora zrobiony z rurki ø4mm, którą mój brat zamówił w Anglii (z częściami do swoich modeli). Oto Gagar i rurka na module:

A to prototyp przymocowany tymczasowo na ścianę czołową:

Podkreślam, że to jest dopiero prototyp i w późniejszym czasie zostanie udoskonalony. W związku z rozpoczęciem prac mam 3 pytania:
1) Jakie wykorzystać farby do pomalowania go w barwy z ep. IV (z palety Humbrola)
2) Jak można zmodyfikować oświetlenie w tym modelu
3) Gdzie i za ile można kupić światłowody ø0,5mm

A to prototyp przymocowany tymczasowo na ścianę czołową:

Podkreślam, że to jest dopiero prototyp i w późniejszym czasie zostanie udoskonalony. W związku z rozpoczęciem prac mam 3 pytania:
1) Jakie wykorzystać farby do pomalowania go w barwy z ep. IV (z palety Humbrola)

2) Jak można zmodyfikować oświetlenie w tym modelu

3) Gdzie i za ile można kupić światłowody ø0,5mm