Posterunek odgałęźny Łyse
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Posterunek odgałęźny Łyse
Ponieważ czeka mnie uzupełnienie posiadanych modułów o moduł pasujący we "wcięcie" modułu odgałęźnego zrodził się pomysł przystanku osobowego. Moduł miałby 90 cm długości, profile MP1. Z czego długość peronu to jakieś 50 cm. Dodatkowo na module miałby być niestrzeżony przejazd kolejowy z sygnalizacją świetlną położony zaraz przy peronie. Tylko czy taki peron będzie wystarczający?
-
- Kontakt:
Biorę pod uwagę różne absurdy PRL-u, ale myślę, że jednak ówcześni kolejarze nie kuliby w skale, mając kilka metrów dalej znacznie lepsze warunki. 

-
- Kontakt:

-
- Kontakt:
A mnie zastanawiają te skały i semafor. Dlaczego kolejarze się męczyli i obsadzali semafor w skale skoro 10 metrów w jedną i w drugą stronę jest ziemia? 

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Niekoniecznie. Jeśli sterowanie semafora jest niezależne od "banankowej" magistrali (a tak powinno być), to powinno się go dać wpiąć w dowolnym miejscu makiety - jest więc modułem, tylko wymagającym podłączenia sterowania z innego modułu.fox pisze:Wprawdzie wymiary i profile są z obu stron sTTandardowe to ze względu na semafor i kabel do niego jest segmentem.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2009, 18:52 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Skleciłem mały segment z semaforem wjazdowym. Wprawdzie wymiary i profile są z obu stron sTTandardowe to ze względu na semafor i kabel do niego jest segmentem. Wymiary 30x30cm profile MG1-TT.

Łączna długość mojego modułu odgałęźnego osiągnęła 1,2m (licząc po torze głównym - prostym). Segment jest po pierwszym obsiewaniu trawą. Widać, że jeszcze w kilku miejscach trzeba dosiać trawy. Zastanawiam się, czy nie wykorzystać tego "zyzgzaku" bez trawy i zrobić tam małą ścieżynkę.

Łączna długość mojego modułu odgałęźnego osiągnęła 1,2m (licząc po torze głównym - prostym). Segment jest po pierwszym obsiewaniu trawą. Widać, że jeszcze w kilku miejscach trzeba dosiać trawy. Zastanawiam się, czy nie wykorzystać tego "zyzgzaku" bez trawy i zrobić tam małą ścieżynkę.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Bananki pozostały i na razie mają się dobrze...fox pisze:Najpierw były sławne złącza 25pin, potem bananki, a dopiero niedawno pojawiły się zapisy dotyczące DCC.

Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:20 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Za wolno budujesz...Sęk tylko w tym, że od momentu kiedy zaczynałem prace nad modułem to norma zdążyła się zmienić już dwa razy.

Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:19 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zarośla to niewielkie kępki gąbki. Reszta terenu na razie pokryta jest trawą elektrostatyczną. Z budynków na pewno będzie nastawnia. Muszę się tylko zdecydować, czy będzie to pokazany wcześniej model nastawni Binocice (moim zdaniem zbytnio mi się kąty proste rozjechały
) czy też model nastawni Lublinek wykonany przez GPM, czy też jakaś twórczość własna. W założeniu na module ma być nastawnia z urządzeniami przekaźnikowymi.
Zasilanie zostało uproszczone i wszystkie sekcje zostały połączone w całość, więc zostały tylko przekaźniki przełączające zasilanie krzyżownic. Sęk tylko w tym, że od momentu kiedy zaczynałem prace nad modułem to norma zdążyła się zmienić już dwa razy. Najpierw były sławne złącza 25pin, potem bananki, a dopiero niedawno pojawiły się zapisy dotyczące DCC.

Zasilanie zostało uproszczone i wszystkie sekcje zostały połączone w całość, więc zostały tylko przekaźniki przełączające zasilanie krzyżownic. Sęk tylko w tym, że od momentu kiedy zaczynałem prace nad modułem to norma zdążyła się zmienić już dwa razy. Najpierw były sławne złącza 25pin, potem bananki, a dopiero niedawno pojawiły się zapisy dotyczące DCC.
- trucker
- Kontakt:
Zarośla niskie to produkt fabryczny czy własna produkcja?
- KamilW
- Kontakt:
Cześć, od jakiegość czasu obserwuję temat i postanowiłem się wypowiedzieć. Bardzo mi się podoba koncepcja i wykonanie twojego modułu. Duże słowa uznania jak do tej pory. Czekam na dołożenie zieleni średniej i wysokiej
. Co do zasilania o ktorym pisałeś to mam pytanko (jeśli odpowiedź już padła to sorki), nie planujesz calkowicie zrezygnować z analogi na rzecz DCC szczególnie że nowa norma już nie pozostawia wyboru - tylko DCC
. A co do wymagań to rzeczywiście, DCC jest niezwykle wymagające w stosunku do czystości torowiska. Mam jeszcze jedno pytanie, planujesz jakieś budynki?

-
- Kontakt:
Wykonałem kolejną przeróbkę elektryki. Zlikwidowałem przekaźniki przełączające zasilanie odcinków izolowanych. Teraz wszystkie połączone są razem, zaś w pulpicie zamontowałem przełącznik pozwalający na wybór źródła zasilania torów: zasilacz analogowy w pulpicie, czy zasilanie z "bananków" (w domyśle DCC). Testy wypadły pomyślnie. Swoją drogą to jestem trochę zaskoczony wymaganiami DCC wobec czystości torów. Ta sama lokomotywa w analogu jeździła bez problemów, a w DCC stwarzała problemy. Dopiero po jakimś czasie tory się "wyjeździły" i już było wszystko OK.
Zaczął powstawać krótki (30cm) segment na którym umieszczony będzie trzeci z semaforów.
Zaczął powstawać krótki (30cm) segment na którym umieszczony będzie trzeci z semaforów.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:18 przez fox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
IMHO ładne. Jak widać brak pstrokacizny wychodzi na wielki plus. A co do kleju, to do zbyt gęstego przyklei się jeszcze mniej. Trzeba znaleźć złoty środek i nie zapominać o obniżeniu napięcia powierzchniowego odrobiną detergentu. Zresztą i tak jest ok, prawdziwe zielsko widziane z wysokości też jest "łysawe".
-
- Kontakt:
Upłynęło trochę czasu i na module pojawiły się nowości. Wyrosły sobie skały wapienne, a drogowcy w końcu zamontowali kozioł oporowy.

Zamontowałem złącza i przygotowałem miejsce pod semafory, do których przykleiłem po kawałku wyciętego podłoża razem z trawą. Niestety nie mam możliwości zamontować semaforów na stałe (przynajmniej na razie) ze względu na brak dogodnego miejsca do przechowywania.

Cały teren modułu jest już zasiany trawą i nawet udało mi się uzyskać w miarę łagodne przejście do standardowej maty Fallera.

Znalazłem przyczynę dlaczego podczas pierwszych prób obsiewania trawa wychodziła rzadka. Przyczyną był zbyt rzadki klej, który na nierównym terenie szybko się rozpływał i gromadził w zagłębieniach terenu. Na dole zdjęcia efekt zbyt rzadkiego kleju. Mniej więcej w tym miejscu ma być nastawnia, więc dopiero po jej zbudowaniu/zamontowaniu będę robił poprawki.

I jeszcze pierwsze próby z niskimi zaroślami.

Zamontowałem złącza i przygotowałem miejsce pod semafory, do których przykleiłem po kawałku wyciętego podłoża razem z trawą. Niestety nie mam możliwości zamontować semaforów na stałe (przynajmniej na razie) ze względu na brak dogodnego miejsca do przechowywania.

Cały teren modułu jest już zasiany trawą i nawet udało mi się uzyskać w miarę łagodne przejście do standardowej maty Fallera.

Znalazłem przyczynę dlaczego podczas pierwszych prób obsiewania trawa wychodziła rzadka. Przyczyną był zbyt rzadki klej, który na nierównym terenie szybko się rozpływał i gromadził w zagłębieniach terenu. Na dole zdjęcia efekt zbyt rzadkiego kleju. Mniej więcej w tym miejscu ma być nastawnia, więc dopiero po jej zbudowaniu/zamontowaniu będę robił poprawki.

I jeszcze pierwsze próby z niskimi zaroślami.

-
- Kontakt:
Nie chodzi o zasilanieGrzegorz TT pisze: sTTandard nie przewiduje zasilania z szyn niczego po za taborem.

A tak co do sttandardu - każdy słyszał - jakoś nikt nie widział

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 14:38 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.