Posterunek odgałęźny Łyse

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
fox
Kontakt:

Re: Posterunek odgałęźny Łyse

Post autor: fox »

Ponieważ czeka mnie uzupełnienie posiadanych modułów o moduł pasujący we "wcięcie" modułu odgałęźnego zrodził się pomysł przystanku osobowego. Moduł miałby 90 cm długości, profile MP1. Z czego długość peronu to jakieś 50 cm. Dodatkowo na module miałby być niestrzeżony przejazd kolejowy z sygnalizacją świetlną położony zaraz przy peronie. Tylko czy taki peron będzie wystarczający?
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Biorę pod uwagę różne absurdy PRL-u, ale myślę, że jednak ówcześni kolejarze nie kuliby w skale, mając kilka metrów dalej znacznie lepsze warunki. :D
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
fox
Kontakt:

:lol: Leśniczy im nie pozwolił ;) Fakt uświadomiliście mi błąd. Jednak semafor mógłby być umieszczony tylko na lewo od skał, bo na prawo byłby już zbyt blisko zwrotnicy, która jest na następnym module. Zastanawiam się tylko, czy umieszczenie semafora przed skałami byłoby mniej pracochłonne. I tak trzeba by nadsypać teren by głowica semafora była na odpowiedniej wysokości, a tak skoro już przekopywali się przez ten ostaniec wapienny, to co za problem było wykopać mały dołek pod semafor?
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

A mnie zastanawiają te skały i semafor. Dlaczego kolejarze się męczyli i obsadzali semafor w skale skoro 10 metrów w jedną i w drugą stronę jest ziemia? :/
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

fox pisze:Wprawdzie wymiary i profile są z obu stron sTTandardowe to ze względu na semafor i kabel do niego jest segmentem.
Niekoniecznie. Jeśli sterowanie semafora jest niezależne od "banankowej" magistrali (a tak powinno być), to powinno się go dać wpiąć w dowolnym miejscu makiety - jest więc modułem, tylko wymagającym podłączenia sterowania z innego modułu.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2009, 18:52 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
fox
Kontakt:

Skleciłem mały segment z semaforem wjazdowym. Wprawdzie wymiary i profile są z obu stron sTTandardowe to ze względu na semafor i kabel do niego jest segmentem. Wymiary 30x30cm profile MG1-TT.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Łączna długość mojego modułu odgałęźnego osiągnęła 1,2m (licząc po torze głównym - prostym). Segment jest po pierwszym obsiewaniu trawą. Widać, że jeszcze w kilku miejscach trzeba dosiać trawy. Zastanawiam się, czy nie wykorzystać tego "zyzgzaku" bez trawy i zrobić tam małą ścieżynkę.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

fox pisze:Najpierw były sławne złącza 25pin, potem bananki, a dopiero niedawno pojawiły się zapisy dotyczące DCC.
Bananki pozostały i na razie mają się dobrze... ;)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:20 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Sęk tylko w tym, że od momentu kiedy zaczynałem prace nad modułem to norma zdążyła się zmienić już dwa razy.
Za wolno budujesz... ;)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:19 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
fox
Kontakt:

Zarośla to niewielkie kępki gąbki. Reszta terenu na razie pokryta jest trawą elektrostatyczną. Z budynków na pewno będzie nastawnia. Muszę się tylko zdecydować, czy będzie to pokazany wcześniej model nastawni Binocice (moim zdaniem zbytnio mi się kąty proste rozjechały :( ) czy też model nastawni Lublinek wykonany przez GPM, czy też jakaś twórczość własna. W założeniu na module ma być nastawnia z urządzeniami przekaźnikowymi.
Zasilanie zostało uproszczone i wszystkie sekcje zostały połączone w całość, więc zostały tylko przekaźniki przełączające zasilanie krzyżownic. Sęk tylko w tym, że od momentu kiedy zaczynałem prace nad modułem to norma zdążyła się zmienić już dwa razy. Najpierw były sławne złącza 25pin, potem bananki, a dopiero niedawno pojawiły się zapisy dotyczące DCC.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Zarośla niskie to produkt fabryczny czy własna produkcja?
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Cześć, od jakiegość czasu obserwuję temat i postanowiłem się wypowiedzieć. Bardzo mi się podoba koncepcja i wykonanie twojego modułu. Duże słowa uznania jak do tej pory. Czekam na dołożenie zieleni średniej i wysokiej :). Co do zasilania o ktorym pisałeś to mam pytanko (jeśli odpowiedź już padła to sorki), nie planujesz calkowicie zrezygnować z analogi na rzecz DCC szczególnie że nowa norma już nie pozostawia wyboru - tylko DCC :). A co do wymagań to rzeczywiście, DCC jest niezwykle wymagające w stosunku do czystości torowiska. Mam jeszcze jedno pytanie, planujesz jakieś budynki?
fox
Kontakt:

Wykonałem kolejną przeróbkę elektryki. Zlikwidowałem przekaźniki przełączające zasilanie odcinków izolowanych. Teraz wszystkie połączone są razem, zaś w pulpicie zamontowałem przełącznik pozwalający na wybór źródła zasilania torów: zasilacz analogowy w pulpicie, czy zasilanie z "bananków" (w domyśle DCC). Testy wypadły pomyślnie. Swoją drogą to jestem trochę zaskoczony wymaganiami DCC wobec czystości torów. Ta sama lokomotywa w analogu jeździła bez problemów, a w DCC stwarzała problemy. Dopiero po jakimś czasie tory się "wyjeździły" i już było wszystko OK.
Zaczął powstawać krótki (30cm) segment na którym umieszczony będzie trzeci z semaforów.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:18 przez fox, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

IMHO ładne. Jak widać brak pstrokacizny wychodzi na wielki plus. A co do kleju, to do zbyt gęstego przyklei się jeszcze mniej. Trzeba znaleźć złoty środek i nie zapominać o obniżeniu napięcia powierzchniowego odrobiną detergentu. Zresztą i tak jest ok, prawdziwe zielsko widziane z wysokości też jest "łysawe".
fox
Kontakt:

Upłynęło trochę czasu i na module pojawiły się nowości. Wyrosły sobie skały wapienne, a drogowcy w końcu zamontowali kozioł oporowy.
Obrazek
Zamontowałem złącza i przygotowałem miejsce pod semafory, do których przykleiłem po kawałku wyciętego podłoża razem z trawą. Niestety nie mam możliwości zamontować semaforów na stałe (przynajmniej na razie) ze względu na brak dogodnego miejsca do przechowywania.
Obrazek
Cały teren modułu jest już zasiany trawą i nawet udało mi się uzyskać w miarę łagodne przejście do standardowej maty Fallera.
Obrazek
Znalazłem przyczynę dlaczego podczas pierwszych prób obsiewania trawa wychodziła rzadka. Przyczyną był zbyt rzadki klej, który na nierównym terenie szybko się rozpływał i gromadził w zagłębieniach terenu. Na dole zdjęcia efekt zbyt rzadkiego kleju. Mniej więcej w tym miejscu ma być nastawnia, więc dopiero po jej zbudowaniu/zamontowaniu będę robił poprawki.
Obrazek
I jeszcze pierwsze próby z niskimi zaroślami.
Obrazek
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Grzegorz TT pisze: sTTandard nie przewiduje zasilania z szyn niczego po za taborem.
Nie chodzi o zasilanie ;) tylko o wykrywanie składu na zadanym odcinku właśnie poprzez rezystor zwierający tory.

A tak co do sttandardu - każdy słyszał - jakoś nikt nie widział :mrgreen: - coraz bardziej martwy opis tego wynalazku :P

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 14:38 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”