WAGON CEMENCIARKA

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
groszek
Kontakt:

Re: WAGON CEMENCIARKA

Post autor: groszek »

Wagon czeka na kalki, no i na resztę składu. Kolejne sztuki będą miały nieco więcej detali.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, 13:02 przez groszek, łącznie zmieniany 1 raz.
groszek
Kontakt:

Kilka fotek prawie gotowego modelu 451.1M, niestety po zrobieniu zdjęć doszło do małego wykolejenia, wagonik wylądował na dywanie, ale będzie żył.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 04:57 przez groszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Wielkość oczka się zgadza ale grubość drutu w TT jest inna do trawienia. Tak jak mówiłem była opracowywana jakiś czas a trawialnia była też ciśniętaa o odpowiednią jakość składania klisz itp. Poza tym tutaj też trzeba wziać poprawke na nagrzewanie sie blach przy trawieniu i związane z tym 'trawienie w bok'. Takie niuanse sprawiają, że siatki UMF wyglądają dobrze i sie nie niszą. Niestety wszystko jest wyniesione z praktyki.
Siateczki są min. w 406R, na zlotch nie było jeszcze przypadku zniszczenia pomostów itp. Chyba, ze ktoś preferuje 'zły dotyk'.
AK
Kontakt:

Post autor: AK »

Nie wiem jakie są siatki na tym wagonie ale jeżeli takie jak na naszych czyli tzw siatka cięto-ciągniona to oczka tam mają wymiar w skali 1:120 ok 0,25x0,15 z grubością "drutu" 0,1.
Ja takie coś sobie produkuję ale to jest tak małe że w zasadzie gołym okiem nie widac tych oczek (trzeba się wysilać). Do tego dochodzi upierdliwe malowanie (łatwo to zakleić farbą) i oczywiście są bardzo delikatne.
Podsumowując jak to ma jeździć po modułach na imprezach to nie wiem czy nie będzie za delikatne (oczywiście przy założeniu że to co dostaniesz utrzyma realistyczną geometrię).
groszek
Kontakt:

Ok, to tak też zrobię. Wprowadzę też kilka modyfikacji, które wyszły po wygięciu blaszek. Projekt podeślę lada dzień.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Siateczki to dopracowywana przez lata tajemnica firmowa. ;) Podeślij jak ostatnio projekt to zastąpie Twoje siatki swoimi.
groszek
Kontakt:

Pomost wyszedł naprawdę super :) zastanawiam się tylko czy nie zrobić drobniejszej siatki, np. takiej jak w jest w cysternie 406R. Jakie są jej wymiary, grubość linii oraz odstępy miedzy nimi?

Co do górnych części to wykonałem je na tokarce CNC z poliamidu. Programuję takowe maszynki i w wolnej chwili zrobiłem kilka kompletów.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Widzę, że pomost sie udał ;) Dobrze, oby tak dalej.
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

Każdy kombinuje jak umie. Liczą się efekty, a tu robi się ciekawie...
Górne części beczek z czego i jak robiłeś ??
groszek
Kontakt:

Widzę, że jest wśród nas sporo "kombinatorów" i tony cementu do przewiezienia, więc i ja dorzucę swoje 3grosze w temacie. Postanowiłem zwaloryzować popularny u naszych południowych sąsiadów Raj.
"Tomasowy kit" niczym w ZUT w Wągrowcu (gdzie przerabiano te słowackie wagony) dostał nowe górne czasze zbiorników oraz nowy pomost i parę dodatkowych elementów. W efekcie czego powstał wagon 451.1M
Pora na parę fotek z prac. Pomost wymaga jeszcze dopracowania ale i tak jest nieźle. Niebawem dam więcej zdjęć.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lut 2012, 17:25 przez groszek, łącznie zmieniany 1 raz.
AK
Kontakt:

Trawionka do 408S to produkt własny
Co do EN57 to jest na bazie BR118 BTTB (wózki, trybiki, silnik). Wtedy kiedy był robiony nic innego nie było. Teraz silnik byłby inny (raczej 2 małe pod pudłem) bo ten klocek BTTB zajmuje cały środek środkowego członu i przez to okna muszą być matowe :cry: .
groszek
Kontakt:

408S, EN57

Witam

Mam pytanie odnośnie twej wypowiedzi? Ta "trawionka" to jakaś własna produkcja, czy blaszka ogólnie dostępna?
AK pisze:Ja polutowałem podstawę z trawionki w 1h (łącznie z gięciem) Wyszło jak tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cf ... 23093.html
Do tego dojdą toczone CNC zbiorniki i po robocie :mrgreen:
Mam też pytanie odnośnie EN57 z jakich modeli brałeś wózki i cały napęd?

pozdrawiam Marcin
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, 18:56 przez groszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

przygotowałem kalki na 2 wersje takich wagonów, numeracja i malowanie zgodne z rzeczywistością, tylko kolory w eksporcie trochę się przekłamały.

Obrazek
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

To taka robótka na zimowe wieczory...Obejrzałem Twoje pozostałe fotki, podobają mi się oczka Twojej Stonki. Jestem przed tą robótką.
AK
Kontakt:

Jeżeli to ma być 408S to jest sens się tak z nim bawić?
Ja polutowałem podstawę z trawionki w 1h (łącznie z gięciem) Wyszło jak tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cf ... 23093.html
Do tego dojdą toczone CNC zbiorniki i po robocie :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”