No to kolory RAL zdaje się są już załatwione. Jedyna podstawowa uwaga, to kwestia drzwi - trzeba się tu na konkretnym egzemplarzu wzorować. Zasadniczo, wydaje mi się, że czym nowsze - tym częściej są żółte, chociaż i spotkałem się ze zdjęciami zmodernizowanych bohunów jeszcze z "pierwotną" barwą drzwi.
Ponieważ ostatnio do mojego Wałbrzycha zawitał jakiś siakiś wynalazek relacji Konin Wałbrzych złożony właśnie z bohunów, to dokumentację na konkretny - niezmodernizowany egzemplarz mam (st Poznań). Mogę przygotować to wektorowo, wszak podkład praktycznie już jest - pozostaje zmienić krój czcionek i uzupełnić opis zgodnie z aktualną dokumentacją. W odróżnienia bowiem od "Kartonowa" sugerowałbym nowszą wersję z logo PKP, bo pasowałoby to pod pseudobonanzę relacji Poznań-Wrocław.
Wszystkie te dywagacje wydają mi się jednak zupełnie przedwczesne. Model "zielony" pojawi się w sprzedaży pewnie na przełomie roku, nie wcześniej. Nie wyobrażam sobie przy tym, aby wersja PKP ukazała się przed wersjami "sputnikową" i "musztardzianą" zarządu DR. Dla mnie wersja PKP to jednak na razie cały czas bliżej nieokreślona przyszłość, chociaż chciałbym się mylić.
LIPSK 2007 - Nowości
Moderator: mod-Tabor
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
- brovarek
- Kontakt:
Re: LIPSK 2007 - Nowości
Dzieki Krzysztofie za informację, spróbuje odszukać, chyba,że byłbys tak miły i przesłał mi to na priva. Inna sprawa to wybór stacji macierzystej, było ich w końcu 160 sztuk. Dyskusyjne pozostaje zestawienie proponowane przez Kuhna , to znaczy jeden wagon posiada kabine sterowniczą, a takich na PKPe najprawdopodobniej nie było. Proponuje wstrzymac sie z ta dyskusja do poniedziałku. Postaram sie jutro wieczorem wrzucic dokładne fotki, wiec bedzie mozna porozmawiac o konkretach. Pozdrowionka
edit: znalazłem takie
dach - kolor jasnoszary RAL 7001
pasy okienne, czoło wagonu - kolor jasnoniebieski RAL 5012
pas środkowy - kolor żółty RAL 1023
drzwi wejściowe od zewnątrz - kolor żółty RAL 1023
drzwi wejściowe od wewnątrz - kolor czerwony RAL 3020
edit: znalazłem takie
dach - kolor jasnoszary RAL 7001
pasy okienne, czoło wagonu - kolor jasnoniebieski RAL 5012
pas środkowy - kolor żółty RAL 1023
drzwi wejściowe od zewnątrz - kolor żółty RAL 1023
drzwi wejściowe od wewnątrz - kolor czerwony RAL 3020
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Re: LIPSK 2007 - Nowości
Sam schemat malowania Bdhpumn z numerami kolorow RAL jest bez przeszkod dostepny. Byl opublikowany w 2002 roku w Model Hobby.brovarek pisze:Pan Kuehn nie wyklucza malowania PKP w wagonie DBmu, prosi jedynie o dostarczenie wzoru opisów oraz malowania (to już do DBv, o którego "kartonowca" nas pytał lub pozostałych kolegów chcacych ewentualnie podzielic sie wiedzą), przewidywane inne malowania to DR oraz CSD.
Pozostaje pozbierac oznaczenia na wagon, numer i stacje macierzysta.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, 14:34 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
LIPSK 2007 - Nowości
Własnie wróciłem z Lipska i tak "na gorąco", niestety bez zdjeć na razie 
Na "+" subiektywnie zapisałbym:
Potwierdziła się informacja na temat BR 44 produkcji ROCO, a dystrybucji Tilliga.
Tilligowska BR50 wystapiła w końcu "odziana" w napisy, zdobiła firmowa makietę kręcąc kółeczka ze składem.Cena to ok 210 EUR
Pan Kuehn nie wyklucza malowania PKP w wagonie DBmu, prosi jedynie o dostarczenie wzoru opisów oraz malowania (to już do DBv, o którego "kartonowca" nas pytał lub pozostałych kolegów chcacych ewentualnie podzielic sie wiedzą), przewidywane inne malowania to DR oraz CSD. Zdjecia wrzuce dopiero w niedzielę
W gablocie klubowej na dolnej półce wystawiono już start-set PKP
Tillig planuje w IIQ 2008 wzowić BR52 z tendrem sztywnoramowym, niestety planowana wersja to IV ep, do tego za cenę ok 250EUR.
Beckmann wprowadził do sprzedazy BR38 co prawda przed targami, ale była juz dostepna w sprzedazy na innych stoiskach, cena niestety ok 300 EUR.
U róznych producentów spory wybór róznych produkcji KO lub KOF , ceny od 65 EUR
Brawa w malowaniu ep III już w gablocie, sprzedaż jeszcze w tym miesiącu, cena ok 150 EUR, z informacji uzyskanych na stoisku nie planuja na razie produkcji innych modeli w TT
Na "-"
Mehano dalej nie podzieliło się zdjęciem swoich planowanych lokomotyw
E17 z ROTHE ceną przyćmiło wszystkich producentów naszej skali, ok 600 EUR to jednak myslę, ze za dużo pieniędzy.
Oczywiście dodatkowe informacje dorzucę juz wersji zdjęciowej.

Na "+" subiektywnie zapisałbym:
Potwierdziła się informacja na temat BR 44 produkcji ROCO, a dystrybucji Tilliga.
Tilligowska BR50 wystapiła w końcu "odziana" w napisy, zdobiła firmowa makietę kręcąc kółeczka ze składem.Cena to ok 210 EUR
Pan Kuehn nie wyklucza malowania PKP w wagonie DBmu, prosi jedynie o dostarczenie wzoru opisów oraz malowania (to już do DBv, o którego "kartonowca" nas pytał lub pozostałych kolegów chcacych ewentualnie podzielic sie wiedzą), przewidywane inne malowania to DR oraz CSD. Zdjecia wrzuce dopiero w niedzielę
W gablocie klubowej na dolnej półce wystawiono już start-set PKP

Tillig planuje w IIQ 2008 wzowić BR52 z tendrem sztywnoramowym, niestety planowana wersja to IV ep, do tego za cenę ok 250EUR.
Beckmann wprowadził do sprzedazy BR38 co prawda przed targami, ale była juz dostepna w sprzedazy na innych stoiskach, cena niestety ok 300 EUR.
U róznych producentów spory wybór róznych produkcji KO lub KOF , ceny od 65 EUR
Brawa w malowaniu ep III już w gablocie, sprzedaż jeszcze w tym miesiącu, cena ok 150 EUR, z informacji uzyskanych na stoisku nie planuja na razie produkcji innych modeli w TT
Na "-"
Mehano dalej nie podzieliło się zdjęciem swoich planowanych lokomotyw
E17 z ROTHE ceną przyćmiło wszystkich producentów naszej skali, ok 600 EUR to jednak myslę, ze za dużo pieniędzy.
Oczywiście dodatkowe informacje dorzucę juz wersji zdjęciowej.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 10:16 przez brovarek, łącznie zmieniany 2 razy.