ta, jeśli to semafor wjazdowy 1/2 tp możesz podć jazda z v max czyli 1 albo V ograniczoną czyli 2
Stąd oznaczenia B1/2
G 2
H itd
Oznaczenia na pulpicie sterowania
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
- Charakterek
- Kontakt:
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: Oznaczenia na pulpicie sterowania
A to po co - tak zapytam z ciekawości. Jest do tego jakiś ciekawe praktyczne uzasadnienie?Mariusz pisze:Jeśli semafor wyświetla jedno świateło, to pozostaje tylko literka, jeśli 2 światełka to dodajemy małą cyferkę 2 jak do kwadratu, a jeśli wyświetla jedno albo 2 światełka to dodajemy 1/2 w postaci ułamka, np B1/2 tylo cyferki małe w pionie jak ułamek.
- Mariusz
- Kontakt:
Re: Oznaczenia na pulpicie sterowania
Tory i rozjazdy tylko numery: 1, 22 itp.
Semafory-duże litery alfabetu: A, D, itp.
Jeśli semafor wyświetla jedno świateło, to pozostaje tylko literka, jeśli 2 światełka to dodajemy małą cyferkę 2 jak do kwadratu, a jeśli wyświetla jedno albo 2 światełka to dodajemy 1/2 w postaci ułamka, np B1/2 tylo cyferki małe w pionie jak ułamek.
Tarcze manewrowe np: Tm1
Szczegóły oznaczania urządzeń na stacjach najlepiej poda Charakterek-specjalista w tej dziedzinie.
Semafory-duże litery alfabetu: A, D, itp.
Jeśli semafor wyświetla jedno świateło, to pozostaje tylko literka, jeśli 2 światełka to dodajemy małą cyferkę 2 jak do kwadratu, a jeśli wyświetla jedno albo 2 światełka to dodajemy 1/2 w postaci ułamka, np B1/2 tylo cyferki małe w pionie jak ułamek.
Tarcze manewrowe np: Tm1
Szczegóły oznaczania urządzeń na stacjach najlepiej poda Charakterek-specjalista w tej dziedzinie.
-
- Kontakt:
Oznaczenia na pulpicie sterowania
Mam pytanie dot. oznaczeń na prawdziwych pulpitach sterowania. Jak oznacza sie numery torów (tylko numery czy jak na planach "Tor nr..."), zwrotnic, semaforów.
Znalazłem 2 zdjęcia ale niestety nie widać szczegółów.
Znalazłem 2 zdjęcia ale niestety nie widać szczegółów.