Makieta modułowa - Jacekk

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Re: Makieta modułowa - Jacekk

Post autor: Jacekk »

miki pisze:Rysunek wprowadza w błąd
Napisałem dwa wymiary, ponieważ chodziło mi o to, że jednemu profilowi brakuje 1mm, a drugiemu 2.
Spoko Miki nic się nie dzieje, milion razy są lepsze Twoje profile od moich ;)

Pozdrawiam
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Rysunek wprowadza w błąd, ale cóż, pewne przysłowie z rąbkiem sie przypomina.....
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Ledwo wystartowałem, a już mam problemy.
Jeden z profili ma wysokość 15,4 , a drugi 15,3 , więc muszę troszę spiłować płytę boczną. Wygląda to tak:
Obrazek
Jeżeli mam takie profile to mój moduł po wykonaniu będzie mógł być zaliczany do sTTandardowych ??

Torów nie będę malował, bo jakoś dziwnie mi to wychodzi. Do obsypania torowiska użyję szarego szutru Auhagena 63830.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:Moim zdaniem trawy Polaka są znacznie ciekawsze od Auhagen'a. Auhagen się świeci :?
Przeszkadza to przy robieniu zdjęć, czy cały czas się światło odbija ?? Jest to aż tak widoczne? Ja chyba zostanę przy Auhagenie, bo odcinie bardziej mi odpowiadają.
Możesz dać mi jakieś fotki porównujące Polaka z Auhagenem ??

Pozdrawiam
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Moim zdaniem trawy Polaka są znacznie ciekawsze od Auhagen'a. Auhagen się świeci :?
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Składaj, składaj to zamówienie - jak zaczniesz układać i stwierdzisz, że coś brakuje to zawsze można później dokupić.
Tutaj nie ma pośpiechu - liczy się efekt końcowy który Ciebie zadowoli!

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:Tak prawdę mówiąc to jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz - musisz spróbować na własnych błędach się nauczyć - tutaj najlepsze podpowiedzi mogą się na nic przydać.
Wiem, że porady, a praktyka to dwie różne rzeczy, ale wolę się zapytać niż marnować pieniądze. Przy moich ograniczonych wydatkach do traw które wcześniej wymieniałem dopiszę:

:arrow: Auhagen 76658
:arrow: Auhagen 76659
:arrow: Auhagen 76652

Myśle, że na początek wystarczy. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości co do zamawianego przezemnie towaru niech reaguje, bo jutro chcę złożyć zamówienie ;)

Pozdrawiam
Paweł Basiński
Kontakt:

Raczej mniejsze granulaty gąbki ( ale te najdrobniejsze ) mogą ładnie imitować gęstszą trawkę ( kleisz wtedy tą gąbkę na wierzchu maty jak podpowiedział Ranger ) i ugniatasz lekko aby troszkę klejem nasiąkły - wtedy się przykleją i dodatkowo mata trawiasta jest większej wysokości od tej przyklejonej gąbki co stworzy ładnie wizualny efekt :) - resztę o wyschnięciu na drugi dzień można spryskać lakierem do włosów ( to działa !! :D ) i przykleisz wtedy resztę co wikol nie złapał - wtedy moduł pachnie w zależności od użytego lakieru ( można imitować kwitnącą łąkę :D )
Wikol raczej powinien być rozcieńczony - dla mnie najlepsza jest proporcja 1:1 z wodą.

Dopiero grubsze granulaty można wykorzystać jako krzaki i niskie krzewy - można wykorzystać drut nawojowy tworząc niskie krzaczki albo wykorzystać wyschnięte mchy.

Tak prawdę mówiąc to jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz - musisz spróbować na własnych błędach się nauczyć - tutaj najlepsze podpowiedzi mogą się na nic przydać.

Ale życzę pomyślności przy tworzeniu modułu.

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 20:11 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Czyli z gąbki robi sie krzaki, nie myle się ?? Wcześniej myślałem, że jest to uzupełnienie trawy, że przykleja się ją w bardzo małych ilościach.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 19:48 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Jacekk pisze:Jak mam stosować tą gąbkę ??
:mrgreen:
Kleisz powierzchnię i posypujesz gęsto, to co się nie przyklei to do odzysku.
Przynajmniej teoretycznie tak jest... ;)
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Jak mam stosować tą gąbkę ??
:mrgreen:

Pozdrawiam
Paweł Basiński
Kontakt:

Już jestem!

Auhagen
76658 - jasno zielony, drobna gąbka
76659 - jasno zielony, drobna gąbka
76652 - ciemno zielony, drobna gąbka
Faller
170757 - średnia zieleń, drobna gąbka
te wg mnie idealne materiały na niskie podszycie - tutaj lepszy wydaje mi się Faller

trawka do siania
Faller
170726 - jasno zielona - to jest odpowiedni kolor ) albo bardzo podobny ) do maty sttandardowej Fallera 180766

gąbki grubsze:
tutaj raczej nic nie podpowiem - gąbek i tak musisz kilka rodzajów posiadać ( średniej i grubej ) - raczej korzystałem z Auhagena seria 76653, 76654 - ale ten materiał lepiej zastąpić matami Auhagena ( takie jakie zaproponowałeś ) lub innych firm - co nie oznacza, że tych gąbek się nie stosuje :)

a później wikolek i kleimy :D

a i jeszcze jedno - pewnie bez mchu i porostów się nie obędzie.....

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 03 lut 2007, 15:07 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Jestem teraz w pracy - jak wrócę podam kilka ciekawych wg mnie posypek z których korzystam ( Auhagen i Faller )

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:do tego będą niezbędne również różnego rodzaju/koloru/granulatu posypki z gąbki - o tym nie zapomnij - sama trawka może Cię rozczarować!
Ok. Możesz coś zaproponować ?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 lut 2007, 11:57 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”