Lukasz_mk2 pisze: ↑21 paź 2024, 19:44
Niestety utknąłem przy wyjmowaniu silnika, @Krzysztof czy to chodzi o ten bolec zaznaczony strzałką - mam go wypchnąć??
Tak
Lukasz_mk2 pisze: ↑21 paź 2024, 19:44
Dodatkowo chyba zdemontuje wózki łącznie z zębatką od spodu - mam nadzieje, że będę to w stanie później złożyć, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnej pomocnej instrukcji, a robię takie rzeczy po raz pierwszy.
Czy aby zdemontować wózki muszę odkręcić tylko te śruby zaznaczone na moim zdjęciu żółtymi strzałkami, czy należy też wyjąć zawleczki od góry loko??
Aby zdjąć wózki to wyjąć zawleczki. Aby rozebrać wózki to zapewne odkręcić te śrubki, nie znam tej lokomotywy. Uważaj na wszelkie plastykowe zatrzaski, stary plastyk lubi pękać (nie jest tak elastyczny, jak nowy).
Ja montowałem kiedyś dekodery jazdy do trzech swoich lokomotyw BTTB. Tylko jeden przeżył (co ciekawe w loce, która jeździła w analogu najgorzej), ale i tak nie używam tej lokomotywy, leży w pudełku jako wspomnienie minionych czasów. Jak zamontujesz ledy tak, by świeciły w zależności od kierunku jazdy, to zobaczysz w analogu, jak sieją "szpilkami" te stare silniki BTTB.
Spróbuj sprawić sobie prezent w postaci nowego zestawu startowego (jakby był cyfrowy w cenach porównywalnych jak kiedyś to bardzo się to opłacało). W porównaniu do modeli BTTB może wydawać się to bardzo drogo, ale prawie na pewno nie będziesz chciał wracać do modeli (lokomotyw) BTTB (przy okazji nikt nie mówi, że to jest tanie hobby

).
Same prace przy kilku lokomotywach BTTB które już masz nie są głupim pomysłem - jak coś spalisz/połamiesz/zniszczysz to straty są znacznie mniejsze.
Te dwie startówki na zdjęciach mają silniki tzw. kwadraciaki - są do nich doprowadzone wały kardana - to chyba trochę nowsza wersja silnika. Spróbuj pokręcić wał ręką czy chodzi i może nawet podpiąć do prądu (ale zacznij tym razem na krótki czas od 3-5V, nie powinno się od razu spalić

, jak zakręcą to super, jak nie to czyszczenie (które i tak będzie potrzebne)).