Fragment lini kolejowej nr18
Moderator: mod-Makieta
- Borczy
- Kontakt:
Re: Fragment lini kolejowej nr18
Kolor bazowy może być trochę ciemniejszy. Zrób sobie czarnego washa mocno rozcieńczonego i daj parę warstw - będzie niezły efekt.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
To zależy od tego, jaki efekt Ty sam chcesz osiągnąć.
Jak chcesz zamodelować "klimatyczny", nierówny i popękany polski asfalt, to taki poziom gładkości powinien być ok. Aby to jednak bardziej przypominało stary asfalt, to moim zdaniem powinieneś jeszcze dorobić drobne pęknięcia, ubytki i charakterystyczne łaty powstałe w wyniku zalewania "dziur" w drodze.
-
- Kontakt:
Witajcie,
Pracuje aktualnie nad drogą. I zastanawiam się jak jest u was. Jeżeli robicie drogi za pomocą gipsu modelarskiego to czy wygładzacie je tak żeby wyglądały jak te naklejane czyli super równe jak drogi niemieckie czy szlifujecie ale nie do gładkiego tak by zostawały delikatne wgłębienia czyli jak polskie drogi:) na razie zeszlifowalem nie do równego i położyłem pierwszą warstwę i druga warstwę farby, Jeżeli będzie to źle wyglądać to zeszlifuje do równego i zastanowię się czy nie lepiej w takim wypadku po prostu przykleic gotowe drogi naklejane.
Pracuje aktualnie nad drogą. I zastanawiam się jak jest u was. Jeżeli robicie drogi za pomocą gipsu modelarskiego to czy wygładzacie je tak żeby wyglądały jak te naklejane czyli super równe jak drogi niemieckie czy szlifujecie ale nie do gładkiego tak by zostawały delikatne wgłębienia czyli jak polskie drogi:) na razie zeszlifowalem nie do równego i położyłem pierwszą warstwę i druga warstwę farby, Jeżeli będzie to źle wyglądać to zeszlifuje do równego i zastanowię się czy nie lepiej w takim wypadku po prostu przykleic gotowe drogi naklejane.
-
- Kontakt:
Prawie skończone tory stacyjne postojowe, i wyjazdowe ze stacji. Trochę to trwało ale okazało się że zoptymalizowalem ilość zwrotnic układając na nowo tory. Ubyło 7 napędów! Poniżej moje dotychczasowe dzieło:)
-
- Kontakt:
Część północna torów stacyjnych wykonana. Próbne jazdy na dotychczas wykonanych torowiskach lokomotywami 4 i 6 osiowymi przebiegły pomyślnie. Teraz czeka mnie najtrudniejsza część. Węzeł łaczacy wylot torów stacyjnych z postojowymi w kierunku rozgałęzień torów odstawczych(Toruń Kluczyki) torów na 3 bocznice prowadzące do elektrociepłowni, magazynu paliw i olejow oraz centrum przeładunku towarów i paczek. Po drodze jest jeszcze lokomotywownia.
-
- Kontakt:
Musiałeś mieć podpięte zle przełączniki bo napęd nie jest podłączony do zasilania cały czas, tylko chwilowo.
-
- Kontakt:
Ze skromnego doświadczenia powiem że miałem takie napędy w torcie i po czasie używania cewki się zapiekły bo nie zawsze pamiętałem o odłączeniu zasilania.
-
- Kontakt:
Mi się te napędy podobaja, dla mnie amatora lepiej żeby były na górze niż na dole. Może kiedyś środek napędu pokryje dzika trawa. Cześć musi być dla mnie widoczna. Lubię widzieć urządzenia SRK.
Wykonałem południową część torów stacyjnych. Na jednym torze zamontowałem rozprzegacz który akurat w całości będzie ukryty w peronie.
Wykonałem południową część torów stacyjnych. Na jednym torze zamontowałem rozprzegacz który akurat w całości będzie ukryty w peronie.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
@Domiss tak planuje wiadukty drogowe i przejście dla pieszych nad torami. Tunele/wjazdy raczej nie.
Dziś udało mi się połączyć szlak Otloczyn z Toruń Czerniewice. Można już robić próby ruchowe, które są zadowalające. Na razie jeździ sama lokomotywa i nie wykoleja się nawet na pełnych prędkościach. Muszę jednak poprawić ilość szutru bo w niektórych miejscach loka zamiast po szynie jedzie po kamieniu większą obręczą. Mimo to nie wykoleja się. Pewnie dlatego że jest ciężka. Zobaczymy jak będzie z wagonami.
Jak skończę szutrowac całą makietę zajmę się wyznaczaniem punktów elektrycznych pod semafory, lampy peronowe, rozprzegacze, napędy rozjazdów i magistralę zasilania wzdłuż torów. Powierce sobie trochę dziur.
O czym powinienem jeszcze pamiętać?
Dziś udało mi się połączyć szlak Otloczyn z Toruń Czerniewice. Można już robić próby ruchowe, które są zadowalające. Na razie jeździ sama lokomotywa i nie wykoleja się nawet na pełnych prędkościach. Muszę jednak poprawić ilość szutru bo w niektórych miejscach loka zamiast po szynie jedzie po kamieniu większą obręczą. Mimo to nie wykoleja się. Pewnie dlatego że jest ciężka. Zobaczymy jak będzie z wagonami.
Jak skończę szutrowac całą makietę zajmę się wyznaczaniem punktów elektrycznych pod semafory, lampy peronowe, rozprzegacze, napędy rozjazdów i magistralę zasilania wzdłuż torów. Powierce sobie trochę dziur.
O czym powinienem jeszcze pamiętać?
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
W schemacie na Semaforku przy peronie 3 jest zaznaczony tor 3 oporowy.Domiss pisze: ↑18 paź 2024, 07:11 Naprawdę wycięli tory umożliwiające wyjazd z peronu 3 (i strony peronu 4 od peronu 3) w kierunku Torunia Wschodniego? Tam przy peronie 3 był kiedyś jeszcze dodatkowy tor (peron 3a) też w kierunku Torunia Wschodniego...
Kiedyś na stronie semaforek.kolej.org.pl były plany schematyczne stacji z dowolnie wybranych okresów (z tego, co było na serwerze).
Na google maps - zdjęcia z 2024 roku również jest widoczny. Co więcej widać, że jest po remoncie z nową podsypką.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Domiss
- Kontakt:
Naprawdę wycięli tory umożliwiające wyjazd z peronu 3 (i strony peronu 4 od peronu 3) w kierunku Torunia Wschodniego? Tam przy peronie 3 był kiedyś jeszcze dodatkowy tor (peron 3a) też w kierunku Torunia Wschodniego...
Kiedyś na stronie semaforek.kolej.org.pl były plany schematyczne stacji z dowolnie wybranych okresów (z tego, co było na serwerze). Teraz nie wiem czy są, bo trzeba się logować, a w tej chwili nie mam motywacji, by zakładać konto...
Planujesz obniżenie terenu na wjazd dla samochodów/taksówek pod dworzec (i wiadukty/tunele)? Na drugiej głowicy też w oryginale są wiadukty/tunel (na przedłużeniu mostu drogowego).
Jak kładziesz tory proste, to użyj jakiegoś przyrządu do tego, by były proste. Wystarczy długa metalowa linijka lub kątownik lub ceownik lub... Tory łamią Ci się na wyjściu z rozjazdów, raz w jedną, raz w drugą stronę. Widać to nawet na przybliżeniu, a skoro z tej strony robiłeś zdjęcie, to pewnie będzie można oglądać makietę z tej strony i będzie to wyraźnie widać.
Kiedyś na stronie semaforek.kolej.org.pl były plany schematyczne stacji z dowolnie wybranych okresów (z tego, co było na serwerze). Teraz nie wiem czy są, bo trzeba się logować, a w tej chwili nie mam motywacji, by zakładać konto...
Planujesz obniżenie terenu na wjazd dla samochodów/taksówek pod dworzec (i wiadukty/tunele)? Na drugiej głowicy też w oryginale są wiadukty/tunel (na przedłużeniu mostu drogowego).
Jak kładziesz tory proste, to użyj jakiegoś przyrządu do tego, by były proste. Wystarczy długa metalowa linijka lub kątownik lub ceownik lub... Tory łamią Ci się na wyjściu z rozjazdów, raz w jedną, raz w drugą stronę. Widać to nawet na przybliżeniu, a skoro z tej strony robiłeś zdjęcie, to pewnie będzie można oglądać makietę z tej strony i będzie to wyraźnie widać.
-
- Kontakt:
Zapomniałem dołożyć jedno zdjęcie do poprzedniego posta. Może moderator przypnie to zdjęcie do tamtego posta.
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o tory przy zewnętrznej krawędzi makiety zastosuje burty z tłem. Mam na to jakiś pomysł.
Teraz będę się zabierał za realizację głównego punktu tej makiety. Czyli Toruń Główny:
Sama Stacja od rozjazdów ew1 do rozjazdów ew1 mierzy 230cm. Z wyprowadzeniami miejsc postojowych ok 280cm. Układ torów ma być zbliżony do oryginału, będą 4 perony. To tak ogólnie na poczatek. Z czasem podzielę się realizacja poszczególnych etapow a w szczególności przedstawię plan działań bo liczę że ktoś może mieć lepszy pomysł realizacji poszczególnych elementów.
Przedstawiam na razie luźno położone tory. Suwnica pokazuje środek samej stacji, nie całego węzła.
Teraz będę się zabierał za realizację głównego punktu tej makiety. Czyli Toruń Główny:
Sama Stacja od rozjazdów ew1 do rozjazdów ew1 mierzy 230cm. Z wyprowadzeniami miejsc postojowych ok 280cm. Układ torów ma być zbliżony do oryginału, będą 4 perony. To tak ogólnie na poczatek. Z czasem podzielę się realizacja poszczególnych etapow a w szczególności przedstawię plan działań bo liczę że ktoś może mieć lepszy pomysł realizacji poszczególnych elementów.
Przedstawiam na razie luźno położone tory. Suwnica pokazuje środek samej stacji, nie całego węzła.
-
- Kontakt:
Rzeczywiście na tym zdjęciu tak to wychodzi choć w rzeczywistości nie jest aż tak krzywo. Dodam że ta lekka krzywizna jest wymuszona gdyż zastosowałem napędy makietowe które swoje miejsce zajmują, ale bez tragedii. Dołączam zdjęcie z przybliżenia tego krzywego odcinka