Wybierz najpierw typ rozjazdu. który chcesz użyć. Zacząłbym od gotowego rozjazdu.Ostaszator pisze: ↑23 lip 2024, 12:33 Ten typ rozjazdu będzie ok?
https://www.hobby-shop.cz/masinky/mod-k ... (83420-11)
Dworzec będzie wisiał na ścianie
Moderator: mod-Makieta
- Borczy
- Kontakt:
Re: Dworzec będzie wisiał na ścianie
- Borczy
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
15 stopni jest praktyczniejszy zwłaszcza na małej makiecie, 12 stopni jest bliższy oryginałowi (choć i tak znacznie przewalony).
- Ostaszator
- Kontakt:
Dzięki za porady. Mini ręczną szlifierkę mam z Lidla, bezprzewodową.
Czy lepiej kupic rozjazd 12 czy 15 stopni? Wydaje mi się, że lepiej by było 15, szersze wyjście to więcej miejsca dla składu na torze obok.
Czy to nie ma znaczenia w moim przypadku?
https://www.hobby-shop.cz/masinky/mod-k ... (83421-11)
Czy lepiej kupic rozjazd 12 czy 15 stopni? Wydaje mi się, że lepiej by było 15, szersze wyjście to więcej miejsca dla składu na torze obok.
Czy to nie ma znaczenia w moim przypadku?
https://www.hobby-shop.cz/masinky/mod-k ... (83421-11)
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, to rozjazd symetryczny "Y", z którego można ułożyć rozjazdy proste lewy i prawy oraz łukowe, także lewy i prawy.
Ten akurat jest z "nowego srebra" czyli biały, są także fleksy (85500) i rozjazdy (np: 83426) oksydowane (BRÜNIERT/OXIDIZED) ciemne, praktycznie nie trzeba ich malować na rdzawy.
Pamiętaj by połączenia elektryczne LUTOWAĆ, a nie używać tych łapek, zadziorków itp., które po paru latach nie kontaktują.
Nie zgadzam się z NemoTT. Wszystko układam z flexów, żadnych problemów z docinaniem czy układaniem szyn. Pamiętać należy by na łuku, łączenia szyn nie leżały w tym samym miejscu (zobacz TU). Układając na rysunku torów efekt końcowy jest idealny.
Dodam, że wszytko lutuję, zarówno przewody zasilające jak i same szyny na łączeniach (we wsówce). Przydatna do lutowania jest pasta lutownicza (bezkwasowa).
Do układania torów przydaje się szablon (łuki), a do prostych zwykła dłuższa linijka lub sklejka itp., ale przy odrobinie wprawy i bez tych narzędzi można sobie poradzić. Używam aluminiowych listew do schodów.
Większym problemem bywają nierówności gora-dół, warto przed położeniem torów sprawdzić z linijką jak płaskie jest podtorze.
Do cięcia szyn niektórzy używają obcęgi i dopieszczają pilnikiem. Wolę użyć tarczki do cięcia w Dremelku, Proxonie lub chińskim zamienniku (np ten).
- NemoTT
- Kontakt:
Ja niestety do końca nie jestem zadowolony z flexów. Owszem, większość tras mam wykonanych właśnie z tego typu torów, ale pod koniec układania szlaków wolałem położyć gotowe łuki lub prostki. Dlaczego? Flexy to nie plastelina i wbrew pozorom ich formowanie wymaga dużo wysiłku; trzeba skracać, szlifować, a jeżeli nie chcemy mieć przerwy (łuki) to jest to robota zegarmistrzowska. Poza tym ułożyć prostą z flexów... też nie takie proste.
Plusem jest na pewno brak styków. Ale jak to mówią jak się nie poparzysz to nie poczujesz. 

- Ostaszator
- Kontakt:
Ten typ rozjazdu będzie ok?
- wlodar
- Kontakt:
Jeżeli zmieniasz tory, to ja bym poszedł we flexy łącznie z rozjazdami (wyginasz, docinasz i z bani. W dodatku masz mniej łączonych odcinków bo flexy są długie). Pamiętaj, żeby tory na dworcu krytym w tunelu były NIEKRÓTSZE niż te na stacji głównej na powierzchni - każdy skład który mieści się na górze musi też zmieścić się na dole. No i do torów w tunelu musi być dostęp - zawsze coś może się wykoleić / zaciąć / odłączyć i musi być możliwość żeby taki wagon / lokomotywę wyciągnąć ręką. A i tory od czasu do czasu trzeba przeczyścić.
- Ostaszator
- Kontakt:
Wlodar, Borczy i Witek - dzięki za konstruktywne uwagi. Nie sposób się z nimi nie zgodzić.
Super że jest miejsce w internecie, gdzie można skonfrontować swój pomysł z ludźmi, którzy dawno mój etap prac mają za sobą.
To jadę na modelowych. Czy zakręty kupić, czy giąć flexem? Mam zamiar zrobić projekt w scarmie, żeby wiedzieć, co dokładnie będzie potrzbne i ile.
Super że jest miejsce w internecie, gdzie można skonfrontować swój pomysł z ludźmi, którzy dawno mój etap prac mają za sobą.
To jadę na modelowych. Czy zakręty kupić, czy giąć flexem? Mam zamiar zrobić projekt w scarmie, żeby wiedzieć, co dokładnie będzie potrzbne i ile.
- wicy
- Kontakt:
Jak ósemka to może coś podobnego jak to? Zmiana kierunków w obie strony. Miejsca zabrało 120x160 cm
A jak miejsca mało to... na ścianę go

-----------------------
Pozdrawiam, Witek
Pozdrawiam, Witek
- Borczy
- Kontakt:
@wlodar trafił w punkt w moje ewentualne uwagi. Obstawiał bym jednak tory modelowe z powodu:
- możesz ciut nagiąć tor w razie potrzeby stosując flexa
- więcej rodzajów/długości odcinków torów
- wygląd/realizm nieporównywalny
- sterowanie rozjazdami np: Mp1 ( wychodzi sporo taniej niż napędy dedykowane do bettungsowych zwrotnic )
Kwestia połączenia w przyszłości z inną makietą - nie ma sensu. Jak będziesz miał kiedyś więcej miejsca to zrobisz większą makietę.
- możesz ciut nagiąć tor w razie potrzeby stosując flexa

- więcej rodzajów/długości odcinków torów
- wygląd/realizm nieporównywalny
- sterowanie rozjazdami np: Mp1 ( wychodzi sporo taniej niż napędy dedykowane do bettungsowych zwrotnic )
Kwestia połączenia w przyszłości z inną makietą - nie ma sensu. Jak będziesz miał kiedyś więcej miejsca to zrobisz większą makietę.
- wlodar
- Kontakt:
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Fajnie, że udało Ci się to ułożyć. Mam jeszcze następujące podpowiedzi. W tunelu tory ułożyłbym mniej więcej tak:
Chodzi o to by w obie strony jeden skład mógł wjechać i zostać, a drugi z sąsiedniego toru mógł wyjechać na powierzchnię. Ponadto rozgałęzienie na dwa tory zrobiłbym już w tunelu (na rysunku tego nie widać - przyszło mi to do głowy później). Chodzi o to żeby nie przeładować makiety torami (wg mnie i tak już jest gęsto).
Jeśli chodzi o stację na górze wg mnie bezwzględnie powinieneś rozsunąć rozjazdy i ułożyć je jak najbardziej w łuku - wydłuży to tory stacyjne (szybko znudzi ci się puszczanie lokomotywy z dwoma wagonami osobowymi).
Do rozważenia ew. usunięcie krótkiego toru w kółku. Idealnie pasuje jako tor dla manewrówki, tyle że wchodzi ci w pierwszy peron. Chociaż sam chyba bym go zostawił, tylko zadbał żeby między torami głównymi zmieścił się dłuższy peron wyspowy.
Jeśli chodzi o bettungsy to są to tory zdecydowanie zabawkowe i wyglądają plastikowo. Tory modelowe prawidłowo zatłuczniowane i pomalowane zawsze będą wyglądać lepiej. Z drugiej strony nie jest to makieta modułowa, jest to tort, układ torów siłą rzeczy i tak jest nierealistyczny, więc skoro bettungsy już masz kupione to sam musisz podjąć decyzję czy jest sens je wymieniać na tory bez nasypu.

Jeśli chodzi o stację na górze wg mnie bezwzględnie powinieneś rozsunąć rozjazdy i ułożyć je jak najbardziej w łuku - wydłuży to tory stacyjne (szybko znudzi ci się puszczanie lokomotywy z dwoma wagonami osobowymi).
Do rozważenia ew. usunięcie krótkiego toru w kółku. Idealnie pasuje jako tor dla manewrówki, tyle że wchodzi ci w pierwszy peron. Chociaż sam chyba bym go zostawił, tylko zadbał żeby między torami głównymi zmieścił się dłuższy peron wyspowy.
Jeśli chodzi o bettungsy to są to tory zdecydowanie zabawkowe i wyglądają plastikowo. Tory modelowe prawidłowo zatłuczniowane i pomalowane zawsze będą wyglądać lepiej. Z drugiej strony nie jest to makieta modułowa, jest to tort, układ torów siłą rzeczy i tak jest nierealistyczny, więc skoro bettungsy już masz kupione to sam musisz podjąć decyzję czy jest sens je wymieniać na tory bez nasypu.
- Ostaszator
- Kontakt:
Złożyłem na bettungsach układ plus minus jak z obrazka od Wlodara (dzięki za inspirację!)
Dla mnie się podoba.
Kartki imitują poziom 1, myślę, że od ostatniego rozjazdu stacyjnego po prawej stronie na dole tor może obiniżać się, aż osiągnie poziom 0 przed wjazdem pod poziom 1.
Różowa przerywana linia to główny tor. Te tory obok niego, to bocznice, a a ta zewnętrzna to tor podłączeniowy do kolejnej makiety (kiedyś tam).
Bettungsy wyglądają dość masywnie i grubo, optycznie zabierają teraz sporo miejsca. Zastanawiam się, ale w sumie to już chyba wiem, czy zrobić na bettungsach, które już prawie wszystkie mam, czy kupować tory modelowe, budżet nie jest za duży na to. Co byście sugerowali zrobić? Może coś tu poprawić?
Dla mnie się podoba.
Kartki imitują poziom 1, myślę, że od ostatniego rozjazdu stacyjnego po prawej stronie na dole tor może obiniżać się, aż osiągnie poziom 0 przed wjazdem pod poziom 1.
Różowa przerywana linia to główny tor. Te tory obok niego, to bocznice, a a ta zewnętrzna to tor podłączeniowy do kolejnej makiety (kiedyś tam).
Bettungsy wyglądają dość masywnie i grubo, optycznie zabierają teraz sporo miejsca. Zastanawiam się, ale w sumie to już chyba wiem, czy zrobić na bettungsach, które już prawie wszystkie mam, czy kupować tory modelowe, budżet nie jest za duży na to. Co byście sugerowali zrobić? Może coś tu poprawić?
- Ostaszator
- Kontakt:
To właśnie ważne, żeby te tzw. maluszki miały po czymś jeździć.
Fajny garaż, drewniany sufit. Dobry pomysł z uchwytami na półki.
Fajny garaż, drewniany sufit. Dobry pomysł z uchwytami na półki.
- womo
- Kontakt:
Oj tak tak pod ścianami jest super
Nie ma jak wieszaki do półek....

Nie ma jak wieszaki do półek....