BR86 BTTB na Tkt3? - a jednak!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Shepard
Kontakt:

Re: BR86 BTTB na Tkt3? - a jednak!

Post autor: Shepard »

"... Ta porazka powstala w latach 80. kiedy o diodach SMD raczej jeszcze nie snislismy.... "

EEeeee tam... :-) Światłowody i żarówa stosowane są i do dziś i nie tylko w TT...
Można je wykonać tak aby nie raziły jakimiś wynalazkami. :roll:

Dzięki za informacje ad. BR86.

Powinno się dać wykorzystać. Choć tak naprawdę to TKt3 i TKt48 podobne są tylko ze względu na ilość osi... :lol:

Pozdr,
S.
Awatar użytkownika
maxeus
Kontakt:

Re: BR86 BTTB na Tkt3 ??? - a jednak

Post autor: maxeus »

oelka pisze: Dlaczego to ma byc akurat TKt3-7, ktory z oczywistych powodow wygladal inaczej, a nie jakis numer powyzej TKt3-25, ktore byly budowane jako wersja wojenna, czyli taka, jaka produkowalo BTTB, a teraz ponownie zaczyna Tillig?

Krzysztof
Jak już wspomniałem wcześniej, model powstał na szybkiego, bo ktoś miał taką potrzebę i niestety mam niewiele jeszcze na chwile obecną zdjęć, żeby zrobić coś więcej, jeśli ktoś zna jakieś źródło to prosiłbym o podzielenie się; natomiast do "uszatki" mam obszerny materiał ze zdjęciami i wzorami malowań, tam będzie pole do popisu, bo planuję zmodyfikować również oświetlenie, żeby nie było psujących efekt elementów.
Rozumiem, że model się nie przyjął, no cóż, jest to pierwszy model w tej skali jaki przerabiałem, nie miałem możliwośći szerszego zakresu przeróbki, ale dla cierpliwych klientów, którzy potrafią czekać a nie chcą czegoś na wczoraj, jestem w stanie zaoferować więcej.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Shepard pisze:No to jest porażka.
Ciekawe co skłania producentów do takich skrótów.
Trudno tu mówić nawet o kompromisie, bo to jest zwykłe olewactwo.
Ta porazka powstala w latach 80. kiedy o diodach SMD raczej jeszcze nie snislismy.
Dobra. Ale nie wiem w ciągu dalszym czy to BR86 to jest JEDYNE Br86 w skali 1/120.
(Chodzi w sumie i tak o samo podwozie, reszta i tak jeśli będzie - będzie nowa... :-)
Ten sam dzial, tylko troche inny temat: BR 86. Bo tak teraz wyglada produkt Tilliga. I jeszcze gdzies tam w tym temacie wspominam o Kittlerze.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Shepard
Kontakt:

No to jest porażka.

Ciekawe co skłania producentów do takich skrótów.
Trudno tu mówić nawet o kompromisie, bo to jest zwykłe olewactwo.

Dobra. Ale nie wiem w ciągu dalszym czy to BR86 to jest JEDYNE Br86 w skali 1/120.
(Chodzi w sumie i tak o samo podwozie, reszta i tak jeśli będzie - będzie nowa... :-)

S.
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

Shepard pisze:A mnie ciekawi co to są za RURY biegnące od tyłu latarni przednich???
Pierwszy raz takie coś widzę...
To "patentowe" światłowody spółki BTTB & DDR ;)
Shepard
Kontakt:

A mnie ciekawi co to są za RURY biegnące od tyłu latarni przednich???
Pierwszy raz takie coś widzę...

S.

P.S. A tak w ogóle: czy ten BR86 to jest JEDYNY BR86 w skali 1/120 jaki jest?
Mamy zapytania o wykonanie zestawów (odlewy nadwozia, blachi, itp.) do konwersji na TKt48 w TT z wykorzystaniem podowzia BR86, stąd moja całkiem prywatna ciekwość...
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: BR86 BTTB na Tkt3 ??? - a jednak

Post autor: oelka »

maxeus pisze:Korzystając, ze różni modelarze pokazują tu swoje prace, to i ja skorzystam, może mnie nikt nie wyśmieje lub nie wyśmieje modelu, który nie należy do mnie, ale ja go przerobiłem z BR86 1615-3 na Tkt3 - 7.
Model ten jest uproszczoną wersją tych znanych lokomotyw, wiem, że nie trzyma ściśle modyfikacji wszystkich detali, ale jest dość zbliżonym modelem maszyny jeżdzącej w barwach PKP; osoba której przerabiałem ten model chciał mieć szybko efekty, więc tu i ówdzie, można dostrzec rzeczy, których być nie powinno, no ale jeśli szybko, to nie idealnie.
Dlaczego to ma byc akurat TKt3-7, ktory z oczywistych powodow wygladal inaczej, a nie jakis numer powyzej TKt3-25, ktore byly budowane jako wersja wojenna, czyli taka, jaka produkowalo BTTB, a teraz ponownie zaczyna Tillig?

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
maxeus
Kontakt:

BR86 BTTB na Tkt3? - a jednak!

Post autor: maxeus »

Korzystając, ze różni modelarze pokazują tu swoje prace, to i ja skorzystam, może mnie nikt nie wyśmieje lub nie wyśmieje modelu, który nie należy do mnie, ale ja go przerobiłem z BR86 1615-3 na Tkt3 - 7.
Model ten jest uproszczoną wersją tych znanych lokomotyw, wiem, że nie trzyma ściśle modyfikacji wszystkich detali, ale jest dość zbliżonym modelem maszyny jeżdzącej w barwach PKP; osoba której przerabiałem ten model chciał mieć szybko efekty, więc tu i ówdzie, można dostrzec rzeczy, których być nie powinno, no ale jeśli szybko, to nie idealnie.
Model choć wszyscy wiedzą jaki jest, jednak moze dać troche radości posiadaczowi.
Jeśli ktoś dysponuje własnym modelem i poziom wykonania przeróbki mu odpowiada, mogę podjąć się konwersji za odpowiednią kwotę, ale to na priv.
Osobiście też zbieram tabor PKP i w planach mam konwersje modeli dla siebie, ale z braku czasu moje zdobycze czekają, aż skończę prace z modelami zamówionymi.
Zajmuję się przeróbką modeli w skali H0 i N ( na warsztacie Pm36-1 - zamówienie indywidualne), odwiedził mnie w sobotę jeden z Waszych kolegów, któremu obiecałem wykonać 3x Uszatki, postaram się z czasem podrzucić efekty, bo chyba warto odkurzyć
modele BTTB i dodać im trochę świetności, a przy okazji złapać swosjki klimat na szynach.
Jak wypada model, oceńcie sami, nie każdemu może się podobać, to zależy od gustu, ale o tym nie będę dyskutował :P

Przepraszam za jakość zdjeć, ale niestety aparat nie chce oddać faktycznego wyglądu modelu i nie podejmuje współpracy
:/

Niestety nie wiem czemu, ale nie mogę wkleić fotek do tego tematu, a szkoda bo chciałem pokazać gotowy model :/

No cóż, zaradzimy inaczej, porsze tu są linki do zdjeć:

http://ds5.agh.edu.pl/~kozak/files/s5001355_m_132.jpg

http://ds5.agh.edu.pl/~kozak/files/s5001359_m_127.jpg

http://ds5.agh.edu.pl/~kozak/files/s5001364_m_210.jpg

http://ds5.agh.edu.pl/~kozak/files/s5001374_m_210.jpg

Pozdrawiam serdecznie zainteresowanych tym tematem
Ostatnio zmieniony 17 paź 2006, 21:53 przez maxeus, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”