Kuehn po miesiącu użytkowania!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Kuehn po miesiącu użytkowania!

Post autor: DBv »

Ciekawa sprawa z tymi oznaczeniami. Czytając jednak ten tekst mam nieco mieszane odczucia. Rozumiem, że można sie wsciec kiedy w zasadzie nowy model "gubi" napisy. Szlag chyba by mnie trafił. Z drugiej jednak strony firma chyba nie zasługuje jednak na to aby ogłaszać całkowity jej "bojkot". Rozumiem, ze klienci moga nie być usatysfakcjonowani takim produktem, ale pamiętajmy, ze to pierwszy model tej firmy! Takie ostateczne kroki, to i owszem, podejmowac można (chociąz watpię, aby polski rynek miał jakas sile oddzialywania) ale w sytuacji, gdyby producent uparcie ignorował opinie klientów. Poczekajmy, zobaczymy, jak będą zachowywac sie kolejne produkty tej firmy. Poza tym, tyle razy narzakano na produkty "Tillisia" - odpadające wózki, znikające malowanie (mi odpada farba w BR118) i nadruki - patrz temat BR218 i jakoś nikt nie nawołuje do bojkotu tej właśnie firmy. A jest to przeciez producent o znacznie wiekszym doświadczeniu i wiedzy nt różnych zagadnień zwiazanych z produkcja. Trochę to mi się wydaje niesprawiedliwe, ale to tylko moja prywatna opinia.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

maciej_kolej pisze:Swoją drogą zaczęła się jakaś plaga - przed chwilą czytałem że chłopakom odpadają wózki z wagonów.
Ja widze powazna roznice w tym wszystkim.
Jezeli firmie produkujacej od wielu lat rozpadaja sie modele to jest to powazna wpadka (zreszta nie pierwsza), dotyczaca konstrukcji modelu i wykorzystanych do produkcji tworzyw.
Jezeli nowicjuszowi zlazi tampodruk to jest to problem innej rangi. Zreszta zobaczymy czy i jak szybko bedzie poprawiony. To jest pewien wskaznik jak producentowi zalezy na rynku.
Charakterek pisze:Można się było przygotować do tego boomu, albo zwiększyć zatrudnienie, albo więcej godzin pracy, albo produkcję zacząć np w Polsce. Ja tam bym chętnie montował te wagoniki. Jakby tylko taki montażowy zakład powstał...
Produkcje to sie obecni przenosi do Chin, a nie do Polski. Polska jest niestety zbyt kosztownym i niestabilnym podatkowo krajem.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 20:07 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Mariusz pisze:Też mógłbym tam pracowac :)
He, he, he ....teżbym się do tego przyłożył !! Jakbyśmy się wszyscy skrzyknęli to byłby potencjał !! Pomarzyć .....
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Właśnie, jakaś filia w Polsce. Może ROCO ? Albo coś z budownictwa? Byśmy nasze dworce, nastawnie i mosty tłukli!!! :) Też mógłbym tam pracowac :)
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Wiadomym jest, że TT zaczęło się mieć dobrze i wiadomym było to już ze 3 lata temu. Można się było przygotować do tego boomu, albo zwiększyć zatrudnienie, albo więcej godzin pracy, albo produkcję zacząć np w Polsce. Ja tam bym chętnie montował te wagoniki. Jakby tylko taki montażowy zakład powstał...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:...masowa produkcja zabija jakość :shock: ??
...i obniża ceny.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

ArturSch pisze:
maciej_kolej pisze:Swoją drogą zaczęła się jakaś plaga - przed chwilą czytałem że chłopakom odpadają wózki z wagonów.
Myślę raczej, że konkurencja, pogoń za terminami i niskimi cenami odbija się na jakości produktów. Dopiero klienci testują Windows, oprogramowanie w komórkach, ....wagony i loki. Wszędzie ta pogoń za kolorowymi słupkami Excel'a. Młodych "managerów" nie interesuje opinia o firmie za rok tylko wynik finsansowy za bieżący tydzień.
:evil:
Może masz i rację - duch smaku modeli zanika wsród producentów...masowa produkcja zabija jakość :shock: ??
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Myślę raczej, że konkurencja, pogoń za terminami i niskimi cenami odbija się na jakości produktów. Dopiero klienci testują Windows, oprogramowanie w komórkach, ....wagony i loki. Wszędzie ta pogoń za kolorowymi słupkami Excel'a - młodych "managerów" nie interesuje opinia o firmie za rok, tylko wynik finsansowy za bieżący tydzień.
:evil:
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 18:09 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

A może model ma opcję samopatynowania ?? Wiem że to żart nie na miejscu i współczuje Charakterku. Ciekawe jak inne modele. Może ten jest tylko pechowy?. Swoją drogą zaczęła się jakaś plaga - przed chwilą czytałem że chłopakom odpadają wózki z wagonów.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 15:51 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Smutna prawda. Potwierdzam złażenie kalkomani.
MD
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Kuehn po miesiącu użytkowania!

Post autor: Charakterek »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja opinia - zwykły bubel!!!

Dla porównania wagon osobowy BTTB kupiony w 1989, przeżył 4 przeprowadzki.

Obrazek

I Tillig kupiony w 1999 (3 przeprowadzki)

Obrazek

To fotki dla tych, którzy posądzaja mnie o to, że nie dbam o swój tabor.

Zatem sprzedawco!!! Póki Kuehn nie poprawi malowania - nie sprowadzaj tych modeli! Stracisz opinię - posądzą Cię o sprzedawanie śmieci. Po co Ci to? Dla wątpliwego zarobku i użerania się z reklamacjami? Ja nie polecam! Trzymajcie się od tej firmy z daleka. Jeśli już Was kieszeń parzy - kupcie PIKO! To będą rozsądniej zainwestowane pieniądze. Zwłaszcza, że nowe PIKO powstaje w TT! I raczej warto poczekać. Możecie też kupić Roco (jest o niebo lepsze) lub dołożyć te 200 zł na identyczny Tilliga i mieć naprawdę spokój z tampodrukami. Tillig jaki jest, to jest, ale napisy samoistnie mu nie odłażą!

Jestem ciekaw opinii Niemieckich kolegów na temat tego bubla.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 15:49 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”