Napęd zwrotnicowy.
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Napęd zwrotnicowy.
Czyli do polaryzacji używam wyjść F1 i F2 do których podłączam zasilanie z szyn a krzyżownicę rozjazdu wyjścia z bezpiecznikiem?
-
- Kontakt:
Nie mikro wyłącznik odpowiada za rozłączenie napędu w momencie osiągniecia jednego ze skrajnych położeń. Polaryzacje jest obecna.
-
- Kontakt:
Instrukcja podaje, że napęd ma wbudowany mikrowyłącznik. Jeśli dobrze rozumuję, to odpowiada on za sygnalizację położenia iglic a do polaryzacji rozjazdu trzeba dołożyć dodatkowy o którym jest mowa w instrukcji?
-
- Kontakt:
Jak obiecałem wstawiam filmiki:
https://youtu.be/c8X44sUAx5w
https://youtu.be/r77wbT40VOo
Jestem miło zaskoczony efektem, ustawiłem najmniejszy skok na 3 mm i czasy przełączania zwiększone, u mnie na martinezo cv ustawione na 200.
Jeśli tylko będą cieszyć się długą bezawaryjną pracą to naprawdę świetne rozwiązanie.
https://youtu.be/c8X44sUAx5w
https://youtu.be/r77wbT40VOo
Jestem miło zaskoczony efektem, ustawiłem najmniejszy skok na 3 mm i czasy przełączania zwiększone, u mnie na martinezo cv ustawione na 200.
Jeśli tylko będą cieszyć się długą bezawaryjną pracą to naprawdę świetne rozwiązanie.
-
- Kontakt:
Bardzo dobrze radzi sobie również z długim baeselerem - tam Conrady nie domykały iglic. Stosuję z dekoderem Rubikusa, działa zarówno z tym do napędów silnikowych jak i magnetycznych. Inne podłączenie przewodów niż w przypadku Conradów, gdzie dwa przewody z diodami były podłączane pod wyjście 3 i czerwony pod 1; w MTB skrajne pod 1 i 3 a środkowy pod 2. Przydaje się równie regulacja parametru CV w dekoderze - u mnie do pełnego przełożenia baeselera ustawiam w dekoderze 90, czyli 0,9 sekundy.
-
- Kontakt:
Heh, wrzucę ale dziś już nie dam rady niestety...
- womo
- Kontakt:
Jest szansa na filmik?
Chociaż i tak mnie już przekonałeś
Dziękuję
Chociaż i tak mnie już przekonałeś

Dziękuję
-
- Kontakt:
Wstępnie mogę powiedzieć ze napęd wygląda dobrze i dość fajnie rozwiązane przeniesienie ruchu na zwrotnice, załączona polska instrukcja obsługi i montażu plus pręt do przeniesienia ruchu na zwrotnice. Dużo lepsze mocowanie od Conrada. Sama praca o niebo lepsza roch wolniejszy i płynniejszy ( brak trzasków). Walczę jeszcze z podpięciem do dekodera martinezo bo po wstawieniu w miejsce Conrada i analogiczne podpięcie przełącza tylko w jedna stronę.
-
- Kontakt:
Kupiłem, ale jutro dopiero zamontuje, sprawdzę na krzyżowej bo tam conrady kiepsko sobie radzą
- womo
- Kontakt:
Kupił już ktoś? Jak przy ew2?
-
- Kontakt:
W Modelmanii zauważyłam że też są za 50zł.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Napędy są już na sklepie, jutro test na makiecie. Zobaczymy jak to w praktyce się zachowa.
-
- Kontakt:
Ja korzystałem z j.Niemieckiego ale widzę spore różnice w j.Czeskim i Niemieckim jak np. w Czeskim jest tylko prąd stały a w Niemieckim stały i zmienny w Czeskim jest do 15V, po Niemiecku do 16V. Tak samo z Czeskiego wychodzi że jakiś mikrostycznik jest możliwy do podłączenia, a z Niemieckiego że to wbudowana po prostu polaryzacja jak np. w Conradach czy Tilligach. Myślę że nie ma się co podniecać tylko zaczekać aż będzie na sklepie i się wszystko okaże w praktyce.
- daraśekp
- Kontakt:
Co prawda nie ma tego w opisie, ale w urządzeniu przygotowano miejsce do zamocowania dodatkowego mikrowyłącznika.