... to czekamy na fotorelację z budowymc_enc pisze:Każdy nowy/początkujący będzie mógł zobaczyć jak się tworzy makietę modułową od podstaw........
Mój pierwszy moduł - mc_enc
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
JarUs
- Kontakt:
Re: Mój pierwszy moduł
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, 10:17 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mc_enc
- Kontakt:
Tak myślę że swoją drogą dobrze iż założyłem ten wątek na forum. Każdy nowy/początkujący bedzie mógł zobaczyć jak się tworzy makietę modułową od podstaw i jakich trzymać się norm.
-
gemol
- Kontakt:
Poszerzenie dotyczy promieni tramwajowych. W sttandardzie używamy znacznie większych promieni, których NEM nie uwzględnia.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
ArturSchŁ pisze:Jeśli już rozmawiamy o odstępie między torami to przypominam, że na łuku konieczne jest zwiększenie tego odstępu tym bardziej im R mniejsze i im dłuższe wagony.
Mieszasz.
sTTandard nie przewiduje zmiany odstępu torów na łukach.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 10:05 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Niejeden+
- Kontakt:
Bez obaw, jeżeli masz szybkoobrotowy napęd typu Dremel, to docinaj na raty aż spasujesz, pamiętaj o pozostawieniu szczeliny pomiędzy docinanymi szynami.trochę się boję przycinania rozjazdów
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 20:12 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Opis pocięcia rozjazdów (by dopasować do 36 mm), też gdzieś na FTT powinien być.
Wyroby fabryczne nie muszą być wzorcem doskonałym.
Odległość 43 mm jest standardem jeszcze od BTTB, natomiast sTTandard przyjął wartość 36 mm.
Dzięki temu konieczne są przejściówki 43 na 36 mm gdy łączymy makiety o rozstawie 43 mm ze sTTandardowymi.
Jeśli już rozmawiamy o odstępie między torami to przypominam, że na łuku konieczne jest zwiększenie tego odstępu tym bardziej im R mniejsze i im dłuższe wagony.
NEM103 [EN],
parę słów o wymiarach
Wyroby fabryczne nie muszą być wzorcem doskonałym.
Odległość 43 mm jest standardem jeszcze od BTTB, natomiast sTTandard przyjął wartość 36 mm.
Dzięki temu konieczne są przejściówki 43 na 36 mm gdy łączymy makiety o rozstawie 43 mm ze sTTandardowymi.
Jeśli już rozmawiamy o odstępie między torami to przypominam, że na łuku konieczne jest zwiększenie tego odstępu tym bardziej im R mniejsze i im dłuższe wagony.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 20:00 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mc_enc
- Kontakt:
I tu mam właśnie bardzo dużego zgryza.
Również zdawało mi się że odstęp ma być 36mm czyli 18mm do osi profilu, ale po spięciu dwóch zwrotnic EW-3, torami bocznymi, wzrosła mi odległość od osi torów głównych do ok.42mm (w założeniu ma być przypomnę rozjazd trapezowy na magistrali głównej).
I teraz nie wiem czy muszę skrócić tory zjazdowe aby uzyskać odstęp na torze głównym 36mm (a trochę się boję przycinania rozjazdów, jednak trochę kosztują), czy też zastosować łagodne przejście z 42 na 36 (czyli dla jednego toru 3mm)?
Również zdawało mi się że odstęp ma być 36mm czyli 18mm do osi profilu, ale po spięciu dwóch zwrotnic EW-3, torami bocznymi, wzrosła mi odległość od osi torów głównych do ok.42mm (w założeniu ma być przypomnę rozjazd trapezowy na magistrali głównej).
I teraz nie wiem czy muszę skrócić tory zjazdowe aby uzyskać odstęp na torze głównym 36mm (a trochę się boję przycinania rozjazdów, jednak trochę kosztują), czy też zastosować łagodne przejście z 42 na 36 (czyli dla jednego toru 3mm)?
- Niejeden+
- Kontakt:
Rozstaw dwutoru to 36 mm czyli po 18 mm od osi profilu dwutorowego.
http://www.sttandard.org.pl/wp-content/ ... P2S-TT.pdf
http://www.sttandard.org.pl/wp-content/ ... P2S-TT.pdf
-
mc_enc
- Kontakt:
Ale mi pocieszenie że jeszcze muszę się 10lat uczyć ...
I jeszcze jedno z serii niezbyt mądrych pytań:
Jaka powinna być odległość osi toru od osi profilu 2 torowego, bo mi wychodzą jakieś bzdurne wartości których wolałbym tu nie przytaczać a by się ponownie nie zbłaźnić
I jeszcze jedno z serii niezbyt mądrych pytań:
Jaka powinna być odległość osi toru od osi profilu 2 torowego, bo mi wychodzą jakieś bzdurne wartości których wolałbym tu nie przytaczać a by się ponownie nie zbłaźnić
- Kaczor
- Kontakt:
Powinna być taka która się nie rozwarstwi.mc_enc pisze:Czy na pierwszą ślepą podsypkę może pójść tektura?
Niektórzy robią z rowem, niektórzy bez, najlepiej wzorować się na prawdziwym torowisku które masz w okolicyCzy w międzytorzu zrobić rów w ślepej podsypce czy też jednolitą powierzchnię?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 13:16 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Najtrudniejsze jest pierwsze 10 lat, później już z górki będzie.mc_enc pisze:... ograniczyć na przyszłość podobne pytania.
-
mc_enc
- Kontakt:
No tak, ponownie zadałem głupie pytanie , za co jeszcze raz przepraszam i obiecuję wydrukować te zasady i zawiesić na ścianie
, oraz ograniczyć na przyszłość podobne pytania.
-
JarUs
- Kontakt:
Tu, 2.4 Tory i podsypkamc_enc pisze:Jaka powinna być wysokość ślepej podsypki (chyba dobrze napisałem)?
-
mc_enc
- Kontakt:
Doszedłem do wniosku że własnoręczne robienie profili czołowych jest nie dla mnie dopóki nie dorobię się własnych, porządnych narzędzi (potrafiła się złamać/pęknąć
podstawa imadła
), więc na przyszłość będę to zlecał stolarni!
Jaka powinna być wysokość ślepej podsypki (chyba dobrze napisałem
)?
I czy na pierwszą ślepą podsypkę może pójść tektura (zaznaczam, testowy moduł) ? Czytałem że najlepszy byłby korek, ale na razie brak finansów
, a tektury (zwykłej nie falistej)o grubości 0,5mm, mam dość sporawy zapasik.
Czy w międzytorzu zrobić rów w ślepej podsypce czy też jednolitą powierzchnię?
Jaka powinna być wysokość ślepej podsypki (chyba dobrze napisałem
I czy na pierwszą ślepą podsypkę może pójść tektura (zaznaczam, testowy moduł) ? Czytałem że najlepszy byłby korek, ale na razie brak finansów
Czy w międzytorzu zrobić rów w ślepej podsypce czy też jednolitą powierzchnię?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Rozjazdy gotowe/do złożenia są tylko na podkładach drewnianych.