Mój nowy projekt - ryflak 102A

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: Mój nowy projekt - ryflak 102A

Post autor: Witek M. »

oelka pisze:[...]Zewnętrznie nie różnił się niczym od pozostałych, poza oznaczeniami typowymi dla wagonu kl 1, czyli jedynki i żółte paski w pasie nadokiennym. [...]
Obrazek
[skan za Świat Kolei 9/2003, fot. P. Terczyński]
Ostatnio zmieniony 25 gru 2010, 00:00 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

clipers pisze:Szukałem na necie zdjęć ryflaka 1 klasy ale wszędzie tylko dwójki. Czy ma ktoś może jakiś link lub fotografie?
Zewnętrznie nie różnił się niczym od pozostałych, poza oznaczeniami typowymi dla wagonu kl 1, czyli jedynki i żółte paski w pasie nadokiennym. Różnicą było wyposażenie wnętrza w fotele, zamiast typowych kanap.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 09:17 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Post autor: clipers »

Szukałem na necie zdjęć ryflaka 1 klasy ale wszędzie tylko dwójki. Czy ma ktoś może jakiś link lub fotografie?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 09:18 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

No to fajnie by było-dzięki wielkie. Puki co czekam na blachy, które sam wyrysowałem, a które powinienem dostać pod koniec stycznia i parę innych podzespołów. Na razie zajmę się dechami z wywietrznikami, a także środkiem wagonu- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 11:50 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Do 102A to mam nadmiarowe kalki. I na 1 klasę też. Będziesz miał gotowego, to jak trzeba, to się podzielę :D .
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 13:14 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Fajnie to wszystko wygląda, a wzornik z profilem dachu wydaje się najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Ja chyba pójdę na łatwiznę i harmonijki przerobie z czegoś już gotowego. Rozważania na temat kolorów poczytałem wcześniej i zapewne popróbuje je na jakimś złomie przed malowaniem. Pozostaje mi jeszcze jedna kwestia- kalki. Domyślam się, że sam je wyrysowałeś. Chciałem je kupić od Alegratki z allegro, ale okazało się, że takowych nie ma (do ryflaków).
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, 09:11 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Chodzi Tobie o "matkę" dachu? Ja poradziłem sobie w ten sposób: najpierw wytrawiłem sobie blaszkę o takim (mniej-więcej) kształcie odpowiadającym krzywiźnie dachu:
Obrazek

Następnie wziąłem kawałek płaskownika metalowego i na nim dokleiłem jeszcze kilka pasków grubego kartonu. Całość musi mieścić się w obrysie dachu. Potem całość smarowałem Poxipolem (nazwa handlowa występującego w Polsce epoksydowego, szybkowiążącego kleju dwuskładnikowego opartego na merkaptanie polimerycznym - pewnie w Stanach jest jakiś odpowiednik), przeciągałem blaszką i czekałem aż zwiąże, potem lekkie szlifowanie i tak parę razy, aż uzyskałem idealną gładkość. Potem jeszcze tylko kwestia zarobienia końców - bo muszą być nieco niższe i węższe od reszty dachu - i mamy potem z tego taki odlew:
Obrazek

Co do harmonijek, to efekt nie jest jeszcze dla mnie w 100% zadowalający - wymaga jeszcze dopracowania. Wykonałem je z papieru faksowego (papier termiczny, cienki i wytrzymały) naklejonego cjanoakrylem na wytrawione blaszane ramki:
Obrazek

ps. jestem pod wrażeniem jakości zdjęć makro z mojej komórki. Nie doceniałem Samsunga...
Ostatnio zmieniony 17 gru 2010, 11:01 przez Witek M., łącznie zmieniany 3 razy.
clipers
Kontakt:

Jestem na etapie odlewania dachu. Zastanawiam sie z czego wykonac "matke" do formy silikonowej. Myslalem zeby obrobic i wyszlifowac dach z balsy (chyba dobrze to nazwalem?)potem to czyms zaimpregnowac dokleic odlane wywietrzniki i tak przygotowany moglby posluzyc za "matke" do odlewow. Docelowo chcialbym zrobic okolo 3 wagonow. Jeszcze jedno. Z czego wykonales harmonijke i czym sie wzorowales?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, 18:49 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Matka do wykonania silikonowej formy - to tak, jak pisałem wyżej: blaszane burty (ponieważ są za cienkie do odlewania) będą podklejone wyrżniętą według ich wzoru pleksą 1.5 mm. Do tego odlewany daszek (który już mam) i matka gotowa będzie (tylko nie wiadomo kiedy...). Taka technologia wykonania matki jest chyba najlepsza, zważywszy na to, że burta gładka nie jest, oprócz trzech ryfli są jeszcze trzy wypukłe pasy: (nad oknami, pod pierwszym ryflem i na wysokości podłogi). Więc właściwie tylko odpowiednio trawiona blacha pozwala oddać te niuanse.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, 16:59 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

To moze moglbys jakies fotki wrzucic- chetnie bym zobaczyl. Sam zabralem sie za budowe ryflaka. Bude i okna wycialem laserem z plexi. Duzo elementow zaprojektowalem w corelu do wytrawienia a dach musze odlac. Nie wiem tylko z czego najlepiej zrobic "matke"?
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Jest tak: mam dwa wykończone prototypy i więcej dłubać przy lutowaniu blach nie zamierzam. Na bazie tego co jest w metalu (reliefowane burty i szczyty wagonu) podklejone pleksi + matka dachu z wywietrznikami zamierzam zrobić całościowy odlew żywiczny pudła. Pozwoli to zminimalizować nakład pracy na wykonanie wagonu i wyprodukowanie dłuższej serii. Termin realizacji pomysłu bliżej nie określony.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 12:28 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Temat dość stary i niechcący go odgrzebałem. Wagony wyglądają super i sam bym się skusił na takowe. Ktoś może wie czy będzie ciąg dalszy tego projektu.. a może został już zrealizowany?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2010, 07:18 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Widze Witku, ze lubisz wyzwania :D tak jak pisalem wczesniej 155 jakos malo do mnie przemawia, jest on troszke innym odcieniem koloru Khaki. Ponizej przedstawiam roznice miedzy kolorami o tej samej nazwie Matt Olive Drab.

ObrazekObrazek
66 (lewy) i 155 (prawy)

A tak wyglada 155 po pomalowaniu (przepraszam za jakosc zdjecia).

DOPISANE: Ale dlaczego ja Ci to tlumacze? Domyslam sie, ze wiesz co robisz, sorki.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, 13:19 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

pepsigo2pl pisze: [...] Kolor, ktory jest aktualnie widoczny na zdjeciach wydaje sie byc odpowiedni, nie wiem, czy jest to kwestia oswietlenia... ale 155 to na pewno nie jest - ale kolor jest w sam raz.
Aktualny kolor to zlewki z kilku roznych, starych Humbroli :D Co do koloru pudla, to wyglada na to, ze w naturze gama odcieni byla bardzo szeroka - poczawszy od wyplukanego zielonkawego az po gleboki braz. Chyba najrealniej bedzie pomalowac kazdy w innym odcieniu...
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Witek M. pisze:Pudla gotowe do ostatecznego malowania (Humbrol 155)
Z tego co dobrze pamietam 155 i 66 sa opisane jako Matt Olive Drab ale w rzeczywistosci 66 byl by chyba bardziej odpowiedni na ryflaka (ogolnie na PKP'owkie wagony), jest ciemniejszy niz 155.

Kolor, ktory jest aktualnie widoczny na zdjeciach wydaje sie byc odpowiedni, nie wiem, czy jest to kwestia oswietlenia... ale 155 to na pewno nie jest - ale kolor jest w sam raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”