Zapowiedzi/Nowości 2025

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2025

Post autor: NemoTT »

Informacja ze strony Makieciarz.pl
"IGRA zaprezentowała serię nowych wagonów w skali TT. Seria będzie rozwijana i uzupełniana o dalsze malowania, w tym także znane w H0 i N żółte zbożówki LOTOS. Termin ukazania się ich nie jest jeszcze dokładnie znany".
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

eg_ptmkż pisze: 28 gru 2024, 15:40Wolisz H0e czy TTe ?
Absolutnie TTe !! Z wąskotorówką do H0 to akurat wielkiego problemu nie ma, właściwie jak z wszelkimi innymi produktami do H0.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

wlodar pisze: 27 gru 2024, 20:01 O widzisz !! :P A na czeskiej stronie SN52 również widnieje, a więc może rzeczywiście w końcu się pojawi w "dobrych sklepach modelarskich" ?? Ja jestem zainteresowany.
Polska wersja strony jest nieaktualizowana od kiedy zniknął odnośnik do niej z czeskiej.
Swoją drogą ciekawe jaki procent sprzedaży MTB stanowią polskie modele, że ją olali?
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

wlodar pisze: 27 gru 2024, 19:28 Odwiedziłem przed chwilą stronkę mtb https://www.mtb-model.pl/index.php?page ... meritko=TT i zniknęła SU45 (pewnie poprawiają geometrię czoła :mrgreen: ), wrócił natomiast wagon spalinowy SN52. Fajnie, że firma wie czego chce, ma stabilną ofertę i można można sobie do przodu wydatki zaplanować. :lol: A swoją drogą to fajnie by było gdyby w wąskotorówkę weszli, ale na razie to marzenie ściętej głowy.
Wolisz H0e czy TTe ?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

O widzisz !! :P A na czeskiej stronie SN52 również widnieje, a więc może rzeczywiście w końcu się pojawi w "dobrych sklepach modelarskich" ?? Ja jestem zainteresowany.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Odwiedziłem przed chwilą stronkę mtb https://www.mtb-model.pl/index.php?page ... meritko=TT i zniknęła SU45 (pewnie poprawiają geometrię czoła :mrgreen: ), wrócił natomiast wagon spalinowy SN52. Fajnie, że firma wie czego chce, ma stabilną ofertę i można można sobie do przodu wydatki zaplanować. :lol: A swoją drogą to fajnie by było gdyby w wąskotorówkę weszli, ale na razie to marzenie ściętej głowy.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

oelka pisze: 25 gru 2024, 01:25Coś się w Polsce po II wojnie światowej zaplątało
"Zaplątało" czyli rozumiem, że nie był to tabor spotykany powszechnie, a jedynie ciekawostka?.
oelka pisze: 25 gru 2024, 01:25Ale zdjęcia połówki takiego zespołu w roli wagonu używanego w ruchu gospodarczym można próbować sobie w sieci poszukać.
Wydaje mi się, że sam (albo ktoś inny) prezentowałeś takie zdjęcie w którymś z wątków, nie pomnę jednak teraz w którym.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

wlodar pisze: 22 gru 2024, 19:21 Jeśli macie kontakt z Nimi to może udałoby się wypuścić w PKP ten zestaw https://haedl.de/products/leig-einheit-dr-ep-iv, choć otwarcie przyznaję że nie wiem czy te wagony występowały na PKP (chyba tak, choć pewności nie mam)?. W każdym razie inicjatywa ze wszech miar godna uznania. :P
Coś się w Polsce po II wojnie światowej zaplątało z grupy zespołów do ekspresowego transportu przesyłek. Czy to były dwa Dresdeny, czy Dresden+Pwg Pr14 trudno powiedzieć. Ale zdjęcia połówki takiego zespołu w roli wagonu używanego w ruchu gospodarczym można próbować sobie w sieci poszukać.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Semafor pisze: 23 gru 2024, 07:59Tak, występowały ale tylko w III epoce. Nie ma potwierdzenia i raczej nie dotrwały do epoki IV.
A niech sobie będą w III - wstępnie byłbym zainteresowany. :mrgreen:
Semafor pisze: 23 gru 2024, 07:59Tanie nie będą bo Hadl wysoko wycenia te wagony, co widać po cenie seryjnych odpowiednikach DR.
Jak cena będzie W MIARĘ porównywalna z niemiecką to do przeżycia. :P
Awatar użytkownika
Semafor
Kontakt:

Post autor: Semafor »

wlodar pisze: 22 gru 2024, 19:21Czy te wagony występowały na PKP, czy to fikcja?
Tak, występowały ale tylko w III epoce. Nie ma potwierdzenia i raczej nie dotrwały do epoki IV.

Co do ceny to będzie znana w styczniu. Tanie nie będą bo Hadl wysoko wycenia te wagony, co widać po cenie seryjnych odpowiednikach DR.
email: semafor.modele@gmail.com
facebook: Semafor TT - Małopolska
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Krzysiek Koj jest dla mnie wystarczającą rekomendacją. :mrgreen:
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

https://www.dcc24.eu/node/874/79
To chyba te same wagony co u "braci większych".
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Czy te wagony występowały na PKP, czy to fikcja? Jeśli występowały i cena będzie "normalna" (nie "zabójcza" :P ) to z chęcią jeden zestaw nabędę. Mam kilka modeli Hädla (i BR55 i kilka wagonów) i spokojnie mogę wyroby tego producenta polecić. Jeśli macie kontakt z Nimi to może udałoby się wypuścić w PKP ten zestaw https://haedl.de/products/leig-einheit-dr-ep-iv, choć otwarcie przyznaję że nie wiem czy te wagony występowały na PKP (chyba tak, choć pewności nie mam)?. W każdym razie inicjatywa ze wszech miar godna uznania. :P
Awatar użytkownika
Semafor
Kontakt:

Post autor: Semafor »

Na specjalne zamówienie naszej Grupy Semafor - TT Małopolska, powstał set wagonów "promowych" PKP w epoce IIIb produkcji firmy Hadl.
Wielkie podziękowania dla Kolegi Brovarka za pomoc w przygotowaniu oznaczeń.
Modele będą do nabycia w styczniu w sklepie Świat Modeli Rybnik.

Tą nowością na rok 2025, życzymy wszystkim Modelarzom i miłośnikom TTki, spełnienia marzeń w skali 1:120 oraz wielu chwil ekscytacji przy swoich makietach!
Załączniki
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
email: semafor.modele@gmail.com
facebook: Semafor TT - Małopolska