Budowa makiety - Warszawa
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Budowa makiety - Warszawa
Dzieciństwo mija szybko sentyment pozostaje ale stajemy się dorośli, więc .... 

Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, 07:57 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borczy
- Kontakt:
Maciej...podoba mi się Twoje stwierdzenie w przeciwieństwie do reszty niu stajlowych kolegówMaciej pisze:Stare poczciwe "rury" dostaja drugą młodośćŁadnie to wygląda.

Ja zawsze będę miał sentyment do rurek

Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, 07:56 przez Borczy, łącznie zmieniany 3 razy.
- Borczy
- Kontakt:
okikaine pisze:Jarek, zadzwoń do mnie jutro.
Jest sprawa

Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, 07:56 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
- kaine
- Kontakt:
Jarek, zadzwoń do mnie jutro.
Jest sprawa
Jest sprawa

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Stare poczciwe "rury" dostaja drugą młodość
Ładnie to wygląda.

- Borczy
- Kontakt:
W weekend za ogrodzeniem stanie stanowisko nawęglania. Żuraw jest, płyty betonowe są...
- Borczy
- Kontakt:
Buhahahahahawicy pisze:Wtedy nikt Ci go nie pozwoli podpiąć

Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, 08:04 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Wtedy nikt Ci go nie pozwoli podpiąćBorczy pisze:Żeby zrobić moduł, który będzie pokazywany wśród zawodowców to muszę jeszcze potrenować

Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, 08:04 przez wicy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borczy
- Kontakt:
Witek...dziękiwicy pisze:Fachowa robota i bardzo łądnie to wyszło. Marnujesz się przy makiecie, powinieneś produkować moduły i pokazywać je szerszemu światu

- Borczy
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za uznanie
, przed modułem jeszcze sporo pracy. Staram się aby efekty mojej pracy zadowalały mnie samego. Żeby zrobić moduł, który będzie pokazywany wśród zawodowców to muszę jeszcze potrenować 

-
- Kontakt:
Bardzo ładnie,oby tak dalej
więc za moduły czas się zabrać :mrgreen:i ja popieram 

Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 18:53 przez Samowarek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Niejeden+
- Kontakt:
Z knocenia nic Ci nie wychodzi, chyba faktycznie pora zacząć moduły.Wolę naknocić na rurkach (mam tego naprawdę sporo) i zbudować makietę życia z torów modelowych
Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 18:49 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Fachowa robota i bardzo łądnie to wyszło. Marnujesz się przy makiecie, powinieneś produkować moduły i pokazywać je szerszemu światu 

- Borczy
- Kontakt:
Zdjęcie lepszej jakości.
Po krótce:
Pierwsza warstwa to przesiana ziemia ( klejona roztworem pół wody pół wikolu ). Polecam przed trawą jednak walnąć ziemię bo po posianiu trawy pojawia się efekt jakby ktoś wydeptał zielsko
Następnie po wyschnięciu, również tym samym mazidłem zakraplałem powierzchnię, którą chciałem zasiać, nie wszędzie aby uzyskać efekt dziur. Następnie mokre miejsca potraktowałem odrobiną wikolu z pędzla. Na pierwszy ogień poszła trawa NOCH 08330, 2,5 mm. Po zasianiu od razu odkurzacz na wysokości 2-3 cm i wciąganie nadmiaru i jednoczesne ukierunkowanie do góry. Po chwili, w miejscach gdzie chciałem trochę wyższą trawę zakropliłem wikol ( 50/50 z kroplą ludwinia ) i posiałem mieszankę FALLER 170772 ( 6mm ) i 2mm trawki "No Name". Akcja z odkurzaczem ponownie.
Wyższą trawę celowo sadziłem zaraz po pierwszej bo w ten sposób kępki nie są punktowe ale wpakowały się gdzie nie gdzie pomiędzy pierwszą warstwę.
Podczas pierwszego siania ( jakieś 2 miesiące temu ) zastosowałem nawet 12mm ale na wniosek kolegi
włączyłem maszynkę do golenia i skróciłem. Przy naszej skali tak wysoka trawa wygląda jak pierwszy zarost młodzieży z podstawówki.
Po krótce:
Pierwsza warstwa to przesiana ziemia ( klejona roztworem pół wody pół wikolu ). Polecam przed trawą jednak walnąć ziemię bo po posianiu trawy pojawia się efekt jakby ktoś wydeptał zielsko
Następnie po wyschnięciu, również tym samym mazidłem zakraplałem powierzchnię, którą chciałem zasiać, nie wszędzie aby uzyskać efekt dziur. Następnie mokre miejsca potraktowałem odrobiną wikolu z pędzla. Na pierwszy ogień poszła trawa NOCH 08330, 2,5 mm. Po zasianiu od razu odkurzacz na wysokości 2-3 cm i wciąganie nadmiaru i jednoczesne ukierunkowanie do góry. Po chwili, w miejscach gdzie chciałem trochę wyższą trawę zakropliłem wikol ( 50/50 z kroplą ludwinia ) i posiałem mieszankę FALLER 170772 ( 6mm ) i 2mm trawki "No Name". Akcja z odkurzaczem ponownie.
Wyższą trawę celowo sadziłem zaraz po pierwszej bo w ten sposób kępki nie są punktowe ale wpakowały się gdzie nie gdzie pomiędzy pierwszą warstwę.
Podczas pierwszego siania ( jakieś 2 miesiące temu ) zastosowałem nawet 12mm ale na wniosek kolegi

Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 17:33 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Napisz jakich dokładnie traw używałeś?