Zestawy do montażu od UMF

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Re: Zestawy do montażu od UMF

Post autor: Domiss »

daraśekp pisze:Nie wiem jak inni sobie radzą
Doskonale - zestawy do montażu bez żadnego problemu zmieściły się w mojej szafie ;). Ze składaniem zestawów z manufaktury (a być może nie tylko) zawsze jest tak, że trzeba czytać kilka kroków naprzód i myśleć, czasem poprawiając instrukcję. Czy w moim przypadku jakiekolwiek poprawki instrukcji Rangera będą potrzebne, to się dopiero okaże.
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Ja na razie zatrzymałem się na KKS. Ten z illiga nie mieści się do obudowy. Chodzi mi o elementy które pracują wewnątrz. Obudowa w środku jest za wąska.
Trzeba albo zrobić szersza albo oryginał spiłować czego wolałbym uniknąć.
Nie wiem też, w którym miejscu uciąć aby kubełek na sprzęg poszedł wyżej.
Na razie zajmuje się modelem z doskoku ale mam nadzieję że znajdę dwa dni i wtedy ładnie opiszę na forum wszystkie plusy i minusy oraz moje potknięcia.
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

Ranger pisze:Tak jak na fotkach w instrukcji. Koła zamachowe trzeba zdjąć. Nie są potrzebne w cyfrze. W zamian za to jest do zestawu dodane sporo ciężarków.
Konrad, z całym szacunkiem dla Twojej pracy, ale Instrukcja jest myląca. Np.
-dajesz fotki strefy cięcia elementów łoża pod silnik w całości, potwierdzasz to na kolejnej fotce a na samym końcu jako obcięte....jak już przykleisz to nie obetniesz...dajesz fotkę płytki na silniku z masą i, a piszesz że trzeba je zdjąć
-piszesz śrubki do mocowania wózków i budy...na fotkach przez te dziury idą przewody od lamp...zamontujesz przewody to budy nie przykręcisz....a jak wykorzystasz śrubki do wózków to do budy nie starczy
-z kolei płytkę z elektroniką mam inną niż ta, która pokazujesz
Moim zdaniem instrukcja powinna być dokładnie pod zestaw jaki oferujesz do sprzedaży
Nie wiem ile osób już ten zestaw skleciło, ale na pewno nie jest to jak sklejania samolotu, jak piszesz.
Dodaj proszę schemat połączeń do płytki która wysyłałeś bo nie chcę eksperymentować.
Po co masz ją wymieniać w ramach reklamacji za mylną instrukcję.
Z resztą sobie poradzę. Nie wiem jak inni sobie radzą, bo oprócz Wojtka i Marcina nikt inny nic tu nie pisze na temat składania tego kitu.
Dariusz

Added in 13 minutes 31 seconds:
A tak w ramach ciekawostek to trochę szlifu elementów łoża i masy mogą zostać
Zawsze parę gramów więcej, no i brak szarpnięć przy krótkim braku prądu ;)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Bez przesady. Tylko nie lutuj wyżej niż 300 stopni i szybkie dotknięcie.
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Dzięki za odpowiedź, to jutro będzie lutowanie precyzyjne
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

manfred pisze:Witam, potrzebuję rady jak podłączyć środkowa lampę w SM tzn jakie długie powinny być przewody i jak lutować te maleńkie diody.
Przewody taki aby było wygodnie ściągnąć budę i odłożyć na bok.
Diodki lutujesz do przewodów emaliowanych jak na foto.
Obrazek
Znalazłem na forum jeszcze taki temacik:
viewtopic.php?f=5&t=6315&p=81063&hilit= ... nie#p81063
daraśekp pisze:A ja zadam pytanie techniczne.
Czy nie trzeba przedłużyć kardanow? Wózki są od siebie dalej niż w Tilligu.
Czy pomiędzy wózki a ostoje dodać drucik jak w wersji blaszanej?
Do czego są 4 śrubki w zestawie?
Instrukcja milczy na te tematy.
Tyle mi się dziś nasunęło na myśl.
A może innym składającym nasuwają się inne tematy, z którymi sobie jakoś poradzili i chętnie się z kolegami podzielą.... :roll:
....jak to w rodzinie.....
Dariusz
Kardanów nie trzeba przedłużać. Wystarczy w gniazda włożyć odcinek sprężynki. Te je wycentruje. Dokładnie to samo co w SM42 z blaszek. Ewentualnie przedłużyć można ale już jak kto woli.
Śrubki są do przykręcenie wózków jakby spadały oraz do przykręcenia przedziału maszynowego do ramy. Miejsca wiercenia to zielone punkty w instrukcji.
Martint1 pisze:Ja mam dawcę Piko i też wózki są dalej niż w oryginale i kardany są na styk testowałem i nie wypadały ale to był krótki test zobaczymy później .
To już jest DIY.
Wojtek_Kraków pisze:Ja jeszcze zastanawiam się czy silnik klejony jest do loża za pomocą jakiejś grubej dwustronnej taśmy? Obecnie jest tak że jak się wsadzi silnik do loża to opiera się na kołach zamachowych. Między silnikiem a mosiężnym łożem jest szczelina grubości karty bankomatowej.
I zauważyłem ciekawostkę. W instrukcji na stronie 17 to łoże silnika jest jakoś obcięte czy co? Zdjęcie po lewej
Tak jak na fotkach w instrukcji. Koła zamachowe trzeba zdjąć. Nie są potrzebne w cyfrze. W zamian za to jest do zestawu dodane sporo ciężarków.
manfred
Kontakt:

Czy ktoś wie jak połączyć środkowy reflektor? I jak lutujecie te maciupkie diody.....a czy ral 6032 ma jakiś numer np w Revell czy inny Humbrol itp
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Ja jeszcze zastanawiam się czy silnik klejony jest do loża za pomocą jakiejś grubej dwustronnej taśmy? Obecnie jest tak że jak się wsadzi silnik do loża to opiera się na kołach zamachowych. Między silnikiem a mosiężnym łożem jest szczelina grubości karty bankomatowej.
I zauważyłem ciekawostkę. W instrukcji na stronie 17 to łoże silnika jest jakoś obcięte czy co? Zdjęcie po lewej
Martint1
Kontakt:

Post autor: Martint1 »

Ja mam dawcę Piko i też wózki są dalej niż w oryginale i kardany są na styk testowałem i nie wypadały ale to był krótki test zobaczymy później .
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

A ja zadam pytanie techniczne.
Czy nie trzeba przedłużyć kardanow? Wózki są od siebie dalej niż w Tilligu.
Czy pomiędzy wózki a ostoje dodać drucik jak w wersji blaszanej?
Do czego są 4 śrubki w zestawie?
Instrukcja milczy na te tematy.
Tyle mi się dziś nasunęło na myśl.
A może innym składającym nasuwają się inne tematy, z którymi sobie jakoś poradzili i chętnie się z kolegami podzielą.... :roll:
....jak to w rodzinie.....
Dariusz
manfred
Kontakt:

Witam, potrzebuję rady jak podłączyć środkowa lampę w SM tzn jakie długie powinny być przewody i jak lutować te maleńkie diody.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Myślę, że wszystkie zestawy SM42 już do was dotarły.

Mamy więc kolejna propozycje. Zestawy FPL/Freightliner w cenie 149zl/zestaw.
Wagony są prawie gotowe, trzeba tylko zamontować zderzaki, KKS i zbiornik przed malowaniem.
Kalki do wyboru. 24 różne numery dla osób chcących zbudować skład. 17 numerów FPL i 7 numerów Freightliner.

Wagony j zeza również na PKP. Nie tylko z zwartych składach Freightliner. Są dzierżawione przez PKP Cargo I inne prywatne spółki.

Chętnych na taki zestawy zapraszam na PW. Termin dostępności ok 14 dni. Do wziecia 28 zestawów więc dość krótka seria.
Załączniki
1600976198812.jpg
1600976198814.jpg
1600976198816.jpg
1600976198809.jpg
1600976198818.jpg
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Dzisiaj wszyscy powinni dostać swoje przesyłki.
Dobrze szukajcie z paczkach bo dołączyłem jeszcze zaległe oznaczenia i tabliczki z poprzedniej serii dla osób które w i tej serii wzięły zestawy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Maluje tylko aero. Detale zdarza mi się pędzlem.
Klar to może nie tutaj. To tylko modele. Tutaj idą cieńsze warstwy.
Na kalki a zatem na całość idzie bezbarwny. W zależności od potrzeby od matu do połysku. Mieszalnia wymieszać każdy lakier.
W sumie wezmę miernik grubości lakieru i zmierzę jak to wychodzi na gotowo.
Wojtek_Kraków
Kontakt:

A dobrze się je kładzie aero?
Czy dajesz jakiś clar w postaci połysku lub satny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMF”