Hobby MTP Poznań

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Re: Salon modelarstwa HOBBY 27-28.10.2012r

Post autor: drlukasz »

aquirlan pisze:chodziło mi bardziej o to, żeby - w miarę możliwości oczywiście - czyścić tory z brudu po nieużywaniu przed imprezą/przywiezieniem/jazdami. Wiem, że nie zawsze jest to wykonalne. Normalne jest dla mnie dodatkowe czyszczenie w trakcie, z kurzu i osadu.
Robert, tory zazwyczaj czyści się po każdej sesji, a często i w jej trakcie - jeśli w danym miejscu tabor przerywa, czy coś, to nie ma na co czekać.
Choćby nie wiem jak dobrze wyczyścić je w domu, to i tak na miejscu gruntowne "szorowanie" jest niezbędne ;)
Tory zmywamy albo benzyną ekstrakcyjną (i to znajdowało się w "syropku" u Adama na stacji) albo denaturatem. Czasami wystarcza przetarcie suchą szmatką. Jak ognia trzeba się wystrzegać wszelkich agresywnych metod - papierów ściernych itp.
Jeśli chodzi o brud na torach to największymi "dawcami" są jednak wagony a nie lokomotywy i otoczenie... (przyznać się - kto czyści koła wagonów? ;) )
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 12:32 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

sulzer pisze:Ja od siebie tylko chcę podziękować wszystkim, którzy sprawili mi ogromną przyjemność umożliwiając zabawę rozkładowych jazd na polskiej makiecie modułowej. Jestem nieco świeży w tej skali a i tak mam już niejakie doświadczenie, czy to przy samym sterowaniu Fredem, czy też jak działają w praktyce zasady Fremo.
Miło to słyszeć :) Zapraszamy do korzystania z forum i wspólnej zabawy na przyszłych zloTTach.

Podziękowania dla wszystkich uczestników i organizatorów, impreza jak dla mnie na 5+.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 11:54 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
sulzer
Kontakt:

Post autor: sulzer »

Ja od siebie tylko chcę podziękować wszystkim, którzy sprawili mi ogromną przyjemność umożliwiając zabawę rozkładowych jazd na polskiej makiecie modułowej. Jestem nieco świeży w tej skali a i tak mam już niejakie doświadczenie, czy to przy samym sterowaniu Fredem, czy też jak działają w praktyce zasady Fremo. Jeszcze raz serdeczne dzięki :)
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

ArturSchŁ pisze:W takcie także trzeba czyścić. Ilość wszechobecnego kurzu powoduje konieczność czyszczenia torów (czasem) co parę godzin.
Niejeden+ pisze:Kolega przyjechał w sobotę, czy niedzielę?
Od czwartku do niedzieli - Robert...
Rzeczywiście, moja uwaga w tej formie była nie na miejscu - chodziło mi bardziej o to, żeby - w miarę możliwości oczywiście - czyścić tory z brudu po nieużywaniu przed imprezą/przywiezieniem/jazdami. Wiem, że nie zawsze jest to wykonalne. Normalne jest dla mnie dodatkowe czyszczenie w trakcie, z kurzu i osadu. Zdjęcia wrzucę wieczorem, jak wrócę do domu, zarówno do galerii sTTandardu, jak i do jakiejś innej (albo otwarta na facebook, jak u Karola, albo na imageshack). Raz jeszcze dziękuję a wspólną zabawę i pozdrawiam wszystkich ;)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 11:29 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Zdjęcie "całościowe" istnieje i zostało opublikowane.
Wystarczyło przejrzeć to co już zostało pokazane.
Z galerii TTygryska https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... d4&theater
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Jeżeli chodzi o Niejednych to wyrażamy zgodę, z prośbą o równoległe zamieszczenie tych zdjęć w galerii Sttandardu.

Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 10:30 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Acha - jeszcze jedno... trzeba czyścić tory przed imprezą, nie w trakcie
Kolega przyjechał w sobotę, czy niedzielę?

Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 10:31 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Może tu takie zdjęcie zbiorowe i opisane kto jest kto. Ja ciągle kogoś podpytuje o personalia. Wszyscy jeszcze się nie znamy przecież.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

aquirlan pisze:Acha - jeszcze jedno... trzeba czyścić tory przed imprezą, nie w trakcie ;)
W takcie także trzeba czyścić. Ilość wszechobecnego kurzu powoduje konieczność czyszczenia torów (czasem) co parę godzin.
Na makietach stacjonarnych wplata się w skład wagon czyszczący, który systematycznie zbiera brud.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 09:05 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz66
Kontakt:

Post autor: Grzegorz66 »

Dziękuję wszystkim kolegom za wyrozumiałość i cierpliwość dla mnie, całej naszej grupy z Pleszewa i przede wszystkim dla naszego nie koniecznie doskonałego modułu.
Obiecuję, że w przyszłym roku będą idealnie pasowały:)
Dla nas było to świetne doświadczenie. Kiedyś trzeba spróbować pierwszy raz.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Grzegorz
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Jeszcze jedno pytanie - czy obecni na targach przy modułach zgadzają się na wrzucenie zdjęć na facebooka/do ogólnodostępnej galerii? Na paru zdjęciach przewijają mi się twarze, a nie chcę naruszyć czyichś dóbr osobistych :D
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Tak zwłaszcza że ocieplenie "idzie" :D
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

solar pisze: (a opony zimowe Kolega miał?) :>
Tak, na pewno ....jak my wszyscy w październiku, w sierpniu wróżka powiedziała "załóż opony zimowe bo spadnie śnieg w październiku, jak będziesz wracał z "pyrlandii" :lol:
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 22:32 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

Dotarłem do domu.... chyba najpóźniej ze wszystkich, bo dopiero dzisiaj wieczorem. 580 km dłużyło się niemiłosiernie, a pod koniec jazdy - ze względu na zamieć śnieżną - jechałem nie szybciej niż 40 km/godz. Dlaczego ? Popatrzcie na osłonę lusterka bocznego mojego auta:
Obrazek
PS. Dziękuję bardzo kilku kolegom, a szczególnie 2 żonom kolegów za pomoc w składaniu 14 skrzynek mojego Mnichowa.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Na wstępie bardzo dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony czas. Fajnie było znów pojeździć w forumowym gronie. Zdjęcia wrzucę, jak znajdę chwilę, żeby je przejrzeć.
Z uwag po targach: Organizacyjnie wszystko na plus. Mnichów za bardzo schowany; z drugiej strony dość często działała tam "ręka boga", więc w sumie na złe nie wyszło. Układ powinien być podobny do hazero, czyli dłuuuugi wybieg, ewentualnie odnogi do środka, bo - choć ten układ dawał sporo możliwości - widzowie nie mieli za bardzo jak przyjrzeć się manewrom (dobrze widać było je tylko u Słowaków i oczywiście na Tarczynie), a szkoda - stacji był dostatek. No i to, o czym już z paroma osobami rozmawiałem - rozkład: proponuję robić na zmianę: rozkład i godzina-półtorej wolnych jazd. W niedzielę (jak już z resztą Kaine wspomniał na shoutboxie) daliśmy radę jeździć bez rozkładu, a publika była zadowolona, bo była też kolorowo. My też byliśmy zadowoleni, bo można było przewietrzyć tabor. Prawdą jest, że powinniśmy pokazywać dziedzictwo kolejowe, ale trzeba wypracować złoty środek. W końcu ta impreza jest nie tylko dla nas; nie jest to kolejny zloTT, tylko trzeba dać też ludziom trochę tego, po co przyszli - czyli SHOW. Straciliśmy trochę przez PGA, bo rodzice z dziećmi w dużej części po obejrzeniu HOBBY szli właśnie tam (wchodziło się na jedną wejściówkę). Ogólnie jednak wrażenia są jak najbardziej na plus i cieszę się, że poznałem sporo osób z forum "w realu".
Acha - jeszcze jedno... trzeba czyścić tory przed imprezą, nie w trakcie ;)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, 08:59 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”