Drukowanie 3D - wątek ogólny

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Shapeways - drukowanie 3D

Post autor: oelka »

Kaczor pisze:Są też, jeszcze nie rozcięte, podkłady (czy te na mostach mają specjalną nazwę?):
Mostownice.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Inne ujęcie:
03.jpg
Są też, jeszcze nie rozcięte, podkłady (czy te na mostach mają specjalną nazwę?):
04.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Zabiere ;) Do tego czasu go może umyję i prysnę podkładem ;)
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Zabierzesz do Łap ? :P Obmacam sobie dokładnie
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Przyszedł mój wąskotorowy mostek, oczywiście jak to w wydrukach, widać raster ale jestem w miarę zadowolony...
01.jpg
02.jpg
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Wydruki tej firmy są słabej jakości (duuży raster) i sporo roboty szpachla szpachla i będziesz pan zadowolony. Kupiłem Tkt 48 faktem jest że wymiary podstawowe trzyma i posłuży jako korpus modelu tekatki uzupełnionego blaszkami (myślę, że wytrzymam szpachlowanie i darcie papierem). Jest jeden plus tych modeli - cena oraz to, że może kupić początkujący modelarz i zbudować na tej podstawie w miarę swoich sił, model polskiej lokomotywy /wagonu małym kosztem. Myślę, że firma z czasem poprawi jakość wydruków.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Kaczor pisze:Drukarka nie dała radę słupków wydrukować ale jak pod plandekę to się nadają ;)
Na złomowisko/szrot też jak znalazł. Wystarczy odpowiednio pomalować.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Drukarka nie dała radę słupków wydrukować ale jak pod plandekę to się nadają ;)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

W Warszawie trafiłem na pokaz i wydrukowali mi Renaulty które przeskalowali z H0.
Jakość marna ale potrzebowałem kilku aut pod plandeki a szkoda mi było użyć do tego modeli "ładnych" . Muszę tylko pomalować koła ...
O wiele lżej rozwalić auto za 0 zł niż za 50 :lol:
39c435de3642f48d.jpg
Tak, że nawet ta marna jakość ne jest głupia jak mamy pomysł co chcemy z tym zrobić ...
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

Może to komuś pomoże, w Gliwicach lub Zabrzu są udostępnione drukarki 3D profesionalne można podjechać tam i sobie wydrukować.
Koszty wydruku to tylko koszt z zużytego materiału.
Jest ich co pamiętam 20 szt ogólnodostępne dla zwykłego Kowalskiego.
Można było by spróbować coś wydrukować w naszej skali.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Po prostu zgroza ten druk :shock:
Mam nadzieje, że autor się nie obrazi za pokazanie tego:
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

piotrek092 pisze:Witam forumowiczów,mam pytanie czy ktoś z Was ma modele firmy PRO3MODEL ,która sprzedaje swoje wyroby na alledrogo lub w swoim sklepie .Jaka jest ich jakość ,myślę o ursusie lub Tkt 48 .Proszę o info.
Wpadła mi niedawno w ręce samoróbka Tkt48. Po bliższym przyjrzeniu się okazało się, że to samoróbka oparta o w/w wydruki 3D. Model ogólnie z daleka prezentuje się fajnie - pomijam bylejakość wykonania detali przez autora, niedomalowania, świecące kalkomanie, itp. Sama buda z wydruku posiada oczywiście widoczny raster drukarki, co jak mi się wydaje jest kwestią złego jej doszlifowania. Być może grubiej położona farba pomogłaby pozbyć się tego efektu. Pomijam kwestie zwymiarowania, bo nie chce mi się aż tak głęboko wnikać. Buda spasowana jest do podwozia BR86 BTTB, choć czołownica zintegrowana z kotłem wymusiła konieczność obcinania przedniego wózka (przedniej czołownicy). Szkoda też, że czoło nie posiada jakiejkolwiek możliwości założenia sprzęgu - chyba, że nowy typ KKS made by Ranger, podklejony pod spód. Buda pasuje do starego podwozia, choć w części tylnego obciążnika ma pełne wypełnienie - trzeba by to wyfrezować dla wsadzenia obciążnika lub dla pomieszczenia dekodera. To samo z kotłem i zbiornikami - istnieje między nimi (choć tego nie widać) przerwa a dość grube ściany kotła wymagałyby frezowania gdyby chcieć wcisnąć tam choć część starego obciążnika. Całkowitego pozbycia się wymagają przednie i tylne lampy. Chyba lepiej by było, gdyby druk ich nie posiadał. Buda nie posiada żadnego mocowania do podłoża. Mój modelarz wymyślił patent z przewierceniem budy z podwoziem na wylot na wysokości wcięcia w zbiorniku wody i zaklinowania całości drutem :D
Generalnie pomalowany przez kogoś (nie wiem czy szlifowany a jeśli nawet to niezbyt dokładnie) model 3D budy oceniam ostrożnie na stosunkowo pozytywny. Nic lepszego póki co nie ma, a ta buda jest dobrą podstawą do przeróbki.
DSC_6345.jpg
DSC_6346.jpg
DSC_6347.jpg
DSC_6349.jpg
DSC_6350.jpg
DSC_6351.jpg
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Taki mostek sobie ostatnio rysuję celem wydruku bo próby zrobienia go z kartonu zakończyły się porażką. Jest to nitowany most z Przasnysza (Mławska KD). Na kolei Rogowskiej identyczny jest w użytku do dziś. Rozpiętość w naszej skali to ok. 17cm. Niektóre elementy musiałem nieco przeskalować ze względu na ograniczenia technologii.
most.jpg
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Dzięki,chodziło mi o to czy to jest plastik twardy a nie jakiś abs czy inny syfek . Zacznę od ursusa .
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Materiał jest drukowany w stanowczo za niskiej rozdzielczości na TT. Plastik jest twardy i wytrzymały ale obróbka modelu będzie wyzwaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Druk 3D”