Ok1-359, BR 38, ROCO
Moderator: mod-Tabor
- drlukasz
- Kontakt:
Re: Ok1-359, BR 38, ROCO
Mam w domu 2 sztuki w wersji analogowej.
36048 - wersja z napędem na 3 osie, bez zębatki pośredniej między 3 i 4 osią tendra.
Obie jeżdżą bardzo dobrze i świecą normalnie.
Czy ktoś z posiadaczy wersji DCC Sound może sprawdzić i potwierdzić, że jest w niej zabudowany MX648P w wersji "for Roco" czyli z dźwiękami do BR38?
Pytam, bo oficjalnie Zimo nie ma w ofercie dźwięków do BR38, a nowy ESU Micro 4.0 używa już normalnych głośników (np. kostki cukru Zimo) i jest dostępny w wersji dla BR38.
36048 - wersja z napędem na 3 osie, bez zębatki pośredniej między 3 i 4 osią tendra.
Obie jeżdżą bardzo dobrze i świecą normalnie.
Czy ktoś z posiadaczy wersji DCC Sound może sprawdzić i potwierdzić, że jest w niej zabudowany MX648P w wersji "for Roco" czyli z dźwiękami do BR38?
Pytam, bo oficjalnie Zimo nie ma w ofercie dźwięków do BR38, a nowy ESU Micro 4.0 używa już normalnych głośników (np. kostki cukru Zimo) i jest dostępny w wersji dla BR38.
- golab
- Kontakt:
Ma ktoś w analogu ?
-
ArJu
- Kontakt:
U mnie również światła zmieniają się zgodnie z kierunkiem jazdy.aviaTTor pisze:U mnie światła w cyfrze działają normalnie tzn.zgodnie z kierunkiem jazdy
W moim egzemplarzu obie w/w cechy nie występują. Światła zmieniają się natychmiast po przełączeniu kierunku. Nie dostrzegam żadnej zależności zmiany świateł od sekwencji dźwięków. Nie dostrzegam też znaczącej różnicy w intensywności świecenia świateł przednich i tylnych.Jerzyr pisze:(...) Ale dopatrzyłem się dwóch felerów(jak na razie). Pierwszy, po zmianie kierunku jazdy zmiana świateł następuje dopiero z momentem ruszenia lokomotywy (w czasie "syczenia" światła świecą jeszcze w odwrotnym kierunku niż ustawienie myszy). Drugi, który mnie najbardziej razi, to znacznie mniej intensywne świecenie przednimi światłami. Na tendrze jest OK. I tu pytanie: ta lokomotywa tak ma, czy jest to jakiś feler?
Wygląda na to, że jeszcze jest wariant 3 - (układ gumek 2-0-0-2 i napędem na oś 1 i 4).KTT pisze:Szanowni Koledzy,
wariant 1 - (układ gumek 2-0-0-2 i napędem na 4 osie)
wariant 2 - (układ gumek 2-2-2-0 i napędem na 3 osie)
PS 1 Oznaczenie modelu na spodzie 36049A
PS 2 Dobrze, że na loce są w miarę poprawne oznaczenia, bo - biorąc pod uwagę, że na papierach i pudełku jest Oki1 - mogło być różnie.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 23:45 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
- aviaTTor
- Kontakt:
U mnie światła w cyfrze działają normalnie tzn.zgodnie z kierunkiem jazdy 
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tym bardziej, że na stronie Roco mamy przy BR38 (co prawda Art.: 36046, ale to ta sama konstrukcja, no i na zdjęciu są 2 reflektory):

Lichtwechsel Weiß

Lichtwechsel Weiß
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 14:01 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
- biker
- Kontakt:
Prawdopodobnie jest to jakaś usterka.JanuszTT pisze:Tez mam to ciągłe świecenie z przodu i tak się zastanawiam czy reklamować...
W modelach, które widziałem, światła przednie gasną przy jeździe do tyłu.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 13:30 przez biker, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sudovia
- Kontakt:
Ja osobiście takiej zaślepki nie posiadałem w zestawie.
W analogu też światełka nie gasną po zmianie kierunku.
W analogu też światełka nie gasną po zmianie kierunku.
- golab
- Kontakt:
A sprawdzałeś jak to to się zachowuje po włożeniu zaślepki analogowej ?
-
JanuszTT
- Kontakt:
Tez mam to ciagle swiecenie z przodu i tak sie zastanawiam czy reklamować czy nie w kontekscie faktu że wyglada na to że Roco już nie robi (?) wersji ok1 (loko znikneła z katalogow Roco) ?
Jak sadzicie ile może trwać taka reklamacja bo w sumie to świecenie nie jest jakaś wielką wada a niechciałbym pozbywać się loki na kilka tygodni lub dostać w zamian model BR 38 ? Nie mam tu doswiadczenia z reklamacjami w Roco, a z tego co koledzy piszą o innych przypadkach reklamacja może trwać nawet pół roku...
Ewentualnie jesli to zwarcie w dekoderze lub na kabelkach to czy grozi jakimś większym uszkodzeniem dekodera w przyszłości ?
Jak sadzicie ile może trwać taka reklamacja bo w sumie to świecenie nie jest jakaś wielką wada a niechciałbym pozbywać się loki na kilka tygodni lub dostać w zamian model BR 38 ? Nie mam tu doswiadczenia z reklamacjami w Roco, a z tego co koledzy piszą o innych przypadkach reklamacja może trwać nawet pół roku...
Ewentualnie jesli to zwarcie w dekoderze lub na kabelkach to czy grozi jakimś większym uszkodzeniem dekodera w przyszłości ?
- golab
- Kontakt:
A czy ktoś może wypróbować lokomotywę z dekoderem 6pin ? Czy tylko u mnie nie ma świateł ?
Już żałuję, że nie kupiłem wersji DCC
Już żałuję, że nie kupiłem wersji DCC
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 10:39 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Widać szeroka gama wersji wyposażenia, światła, napęd...JANTARSA pisze:Ale za to nie mam żadnej dodatkowej zębatki w paczce i napęd na 1 i ostatnią oś w tendrze. Jeździ OK
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 09:54 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gemol
- Kontakt:
Testowaliśmy wariant I na kółeczku z bettungsów i nie stwarzała problemów w jeździe. Na modułach przetestujemy za dwa tygodnie, ale nie podejrzewam, żeby sprawowała się gorzej.
- KTT
- Kontakt:
Naped w tendrze
Szanowni Koledzy,
Mam zamiar zakupić Ok1 (DCC).
Pytanie do Was:
Czytałem o różnych rozwiązaniach napędu w tendrze. Czy zauważyliście istotne (praktyczne) różnice w jeżdzie lokomotywy która posiada
i tej która posiada
W sklepie w którym planuje zakup jest tylko wariant 1 (bez dodatkowej osi zapasowej "w woreczku") i mam wątpliwości.
Proszę o opinię. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Karol
Mam zamiar zakupić Ok1 (DCC).
Pytanie do Was:
Czytałem o różnych rozwiązaniach napędu w tendrze. Czy zauważyliście istotne (praktyczne) różnice w jeżdzie lokomotywy która posiada
i tej która posiada
W sklepie w którym planuje zakup jest tylko wariant 1 (bez dodatkowej osi zapasowej "w woreczku") i mam wątpliwości.
Proszę o opinię. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Karol
- Sudovia
- Kontakt:
Elektronika to nie mój konik, więc nie będę się w tym grzebał.
Loka idzie do reklamacji.
Loka idzie do reklamacji.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 08:10 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Może być wada fabryczna, kiedyś w dekoderze miałem zwarcie na płytce i objaw był podobny, poprawienie lutówką pomogło (chyba to było zwarcie żółty-biały).
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 07:54 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.