2012 - Zapowiedzi i Nowości

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
rokkor
Kontakt:

Re: 2012 - Zapowiedzi i Nowości

Post autor: rokkor »

ArturSchŁ pisze: Ok1 rozeszła się PONIŻEJ wszelkich oczekiwań Roco (wliczając także rynek DE i CZ) pomimo, że loka piękna !!
Chyba jednak mylisz się, Arturze, w sprawie oceny oczekiwań Roco. Skoro Ok1 nie jest już dostępna w sprzedaży (np. w Modelmanii lub u Makieciarza), to znaczy, że firma sprzedała wszystko co wyprodukowała. Czy stawiam błędną tezę ? Jeśli jednak moja teza jest słuszna, oznacza to, że marketingowcy Roco dobrze ocenili zapotrzebowanie na Ok1 i dokładnie wstrzelili się w ilość zaplanowaną do produkcji.
Słowem; spełnili właśnie swoje oczekiwania.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 09:31 przez rokkor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

EU 43 FOTO

Post autor: miano »

Niestety fotki przy sztucznym świetle:
Obrazek Obrazek

Ogólne wrażenie jednak dobre, szczególnie za zamontowane firmowo barierki.
Efektu rastra gołym okiem nie widać, można się dopatrzyć lekkiej niedoskonałości w okolicy klamek.
Wydaje mi się że poprzednie zdjęcia ze stron sklepów były robione pod kątem bliskim prostemu do lokomotywy co uwypukliło ziarnistość. Oglądanie pod różnym kątem do światła też daje różne efekty ale nie są one tak widoczne jak na poprzednich zdjęciach.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 09:30 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Niejeden pisze:...tylko pytanie jakim kosztem. Ok1 od Roco też była piękna ale cena okazała się dla wielu zaporowa.
No raczej nie ma co liczyć na 500zl za parowóz taki jak OK1...
Zresztą uważam, że te 1350 za wersję Ok1 z dźwiękiem to i tak niedużo skoro BR52 tilliga kosztuje w okolicach 1000 i to bez dźwięku i dekodera. Tu mamy z firmowym dźwiękiem... a i tak narzekamy że za drogo. Sam dekoder kupiony oddzielnie to z 500...
Za porządnie wykonany model trzeba porządnie zapłacić... no chyba że chcemy chłam w stylu gagarina BTTB. No może przebarwiłem, ale chciałem zaznaczyć, że patrząc na ceny modeli Roco w H0, wersje tej firmy w TT wcale nie są jakieś szczególnie za drogie.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 09:27 przez jafrap, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

Tak, ČM 2 tu ramu mialy czerwoną, ale ty niemieckie mialy ten caly "budynek" czerwony (niektóre z białym prugiem). Tak to myślałem.
Jak patrze do książki (Produkcja ČKD), kolor ruskich nie idzie rozpoznać, taki błyściwy czarny - więc mogło to być niebieskie ciemne, albo zielono ciemne, ale na niektórych obrazkach wydają się ciemnoniebieskie. Jak byś chciał, mogę poszukać jakieś konkretne zdróje czy coś.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

TittyTwister pisze: Tego niebieskiego mam też, w takim malowaniu był najczęściej, (no a tyłko miał mieć pensylwanskie podvózie).
też byłem niemile zaskoczony że nie miał, tym bardziej że miałem całą kolekcję Hektorów BTTB no i niebieski miał... później na Forum wywiązała się dyskusja, okazało się że to podwozie miały tylko konkretne numery.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5876
TittyTwister pisze: No, ale ty niemieckie V 72 pro Leuna-Werke były czerwone.
powiedziałbym wiśniowe (bordo), czerwone to miały wersje DR (04620 też miałem wcześniej...)
o! czerwona rama!
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 20:51 przez krzysztof, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

krzysztof pisze:właśnie próbowałem coś tam przeczytac na trainmania.info, jest tam sporo uwag co do malowania: co zrozumiałem, że kolor kremowy dachu kabiny nie był aż tak nisko, że ranty stopni nie były żółte a pług miał inny kolor szachownicy...
mam już 3 hektory 04621, 500971, no i Leuna-Werke, tego też mam zamiar kupić, tym
Tak, dobrze zrozumiałeś, no w sumie wygląda jak w malowaniu w jakim jest teraz (historyczny), a nie jak był w produkcji. Tego niebieskiego mam też, w takim malowaniu był najczęściej, (no a tylko miał mieć pensylwanskie podwozie).
No, ale ty niemieckie V 72 pro Leuna-Werke były czerwone. Ale malowanie ČM 2 do CCCP były takie podobne jak Agrárník. http://www.atlaslokomotiv.net/katalog/721/721-141.jpg
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 20:51 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Można wszystko (jak już człowiek zrobił człowieka...) tylko pytanie jakim kosztem. Ok1 od Roco też była piękna ale cena okazała się dla wielu zaporowa.

Swoją drogą, ładne zdjęcia, dzięki za link :)
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

golab pisze:Panowie, ale nie rozumiem narzekania na EU43. Czy ktoś miał ten model w ręku, czy wszyscy wypowiadają się na podstawie zdjęć ? Makro bezlitośnie powiększa to co nie jest widoczne gołym okiem (...)
Taka tam galeria modelu Roco w H0 dla porównania jakości nadruku:
---->>> kilkamy i oglądamy <<<----

Można?
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 20:49 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Panowie, ale nie rozumiem narzekania na EU43. Czy ktoś miał ten model w ręku, czy wszyscy wypowiadają się na podstawie zdjęć ? Makro bezlitośnie powiększa to co nie jest widoczne gołym okiem.

Tak jak pisałem - nie ma się co spinać, jakość jest ta sama co np. an 101 "Mini" i to nie zaniedbanie, tylko rozdzielczość wydruku ! W rzeczywistości z pewnością wygląda to nieźle.

No tak, ale przecież kolejny model jest, to i ponarzekać można ...

Jak zbliżycie się do oklejonego prawdziwego EU, to raster będzie wielkości paczki zapałek zapewne, a tutaj mamy coś, co jest 120 razy mniejsze ... Nikt nam płynnych przejść kolorów nie będzie robił aerografem w takiej skali i przy tej cenie.

Pomniejszcie sobie zdjęcie na ekranie, tak aby obraz miał rozmiar modelu i oceńcie ponownie
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 13:40 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
szynobus
Kontakt:

Post autor: szynobus »

ArturSchŁ pisze:... może zaproponować 2 wersje malowania prostą HOBBY i dla bardziej wymagających PROFI ... :mrgreen:
Żeby tylko nie okazało się, że wersja Hobby będzie kosztować tyle co obecnie, a profi x2 :D
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 14:48 przez szynobus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

aquirlan pisze:Chyba mamy "prosty" wybór...
1. Albo kupujemy i Tillig dalej produkuje podobne oszczędnościowe paskudy...
2. ...albo nie kupujemy i Tillig stwierdza, że nie ma popytu na polskie modele...
TittyTwister pisze:...wolałbym zapłacić o 1000 Koron więcej, ale fajny pocisk, niż tańszy modeł, ale który nie chcę widzieć ...
My tu gadu-gadu, a Tillig robi swoje !!
:evil:

Trzeba BOMBARDOWAĆ kierownictwo w Sebnitz naszymi pretensjami.
Nie ma odzewu na tańszą wersję, znaczy rynkowi pasuje....
... może zaproponować 2 wersje malowania prostą HOBBY i dla bardziej wymagających PROFI ...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

właśnie próbowałem coś tam przeczytac na trainmania.info, jest tam sporo uwag co do malowania: co zrozumiałem, że kolor kremowy dachu kabiny nie był aż tak nisko, że ranty stopni nie były żółte a pług miał inny kolor szachownicy...
mam już 3 hektory 04621, 500971, no i Leuna-Werke, tego też mam zamiar kupić, tym bardziej że jego malowanie przypomina sowieckie YM32
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

krzysztof pisze:...
myślisz o tym:
http://www.elriwa.de/de/Tillig-501099-D ... Ep.IV.html
Tak, to jest on. T 435.0139, 4. seria. Jaki był dokładny odcień koloru jest ciężko się dowiedzieć, bo jest to to już prawie 50 lat, zdjęcia z tej doby są kolorowo nie dobre, ale jedno jest na pewno, że nie miał być świetlejszy niż rosnička (T 334), kolor ma być poprawnie zielono ciemny.
Komu to ale tak nie przeszkadza, to inaczej dobry modeł IV. epoki.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 09:32 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

TittyTwister pisze:Teraz zrobil nowość Agrárníka (hektor T435), miał mieć ciemno zielony nacisk, i ma jak żaba świetlozielony. Bije to do oczy... :/ Po prostu to olewa... :x
myślisz o tym:
http://www.elriwa.de/de/Tillig-501099-D ... Ep.IV.html

też mam na niego ochotę...
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 11:52 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

aquirlan pisze:Chyba mamy "prosty" wybór...
1. Albo kupujemy i Tillig dalej produkuje podobne oszczędnościowe paskudy...
2. ...albo nie kupujemy i Tillig stwierdza, że nie ma popytu na polskie modele...
to nie tylko polskie modele... BR 285 ITL też ohydnie zrobiony pocisk..., taki model "1. jakości" nie chcę, wolałbym zapłacić o 1000 Koron więcej, ale fajny pocisk, niż tańszy modeł, ale który nie chcę widzieć ... i jak robi takie modele, niech da oznacienie "hobby". Nie kupować, bo potem już to będzie coraz gorszy.

Teraz zrobil nowość Agrárníka (hektor T435), miał mieć ciemno zielony nacisk, i ma jak żaba świetlozielony. Bije to do oczy... :/ Po prostu to olewa... :x
Zablokowany

Wróć do „Tabor”