EP 05 MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Re: EP 05 MTB

Post autor: przemcol »

fred3rg pisze:Ciekawa jest też ilość miejsca w środku i szanse na wciśnięcie gdzieś dekodera dźwięku i głośnika.
Tu jest opis Bobiny MTB. w części "Ozvučení" są zdjęcia zamontowanego dekodera dźwięku i głośnika
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Post autor: fred3rg »

@ Kaine Skoro modele Tilliga czy roco można zwaloryzować, to mtb na pewno też warto;)
Zwłaszcza, że jak wiemy lokomotywy mają tylko namalowane numery i listwę w połowie ściany.

W związku z tym pytanie do posiadaczy, czy trudno się ją rozbiera? I najważniejsze: czy ma okna wklejone, czy na wcisk. To ma spore znaczenie, jeśli ktoś będzie chciał loka malować, czy choćby polakierować, po nałożeniu kalkomanii.

Ciekawa jest też ilość miejsca w środku i szanse na wciśnięcie gdzieś dekodera dźwięku i głośnika.
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Czego oczy nie widzą ...widzi aparat i makro/takie zmodyfikowane przysłowie/znasz moje podejście do modeli :mrgreen:
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

W metryczce modelu, którą przygotował Maciej, uściśliłbym zapis o stacjonowaniu.
"Warszawa Grochów" jest domyślna
Konkretnie powinno być: "Olszynka Grochowska".
Awatar użytkownika
kaine
Kontakt:

Post autor: kaine »

Piotr pamiętaj że zdjęcia makro czasem wyciągają z przedmiotu rzeczy które mało są dostrzegalne przez nasze oczy zwłaszcza jak oświetla się halogenem :)
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Wg zdjęć zamieszczonych na ftt/kol kaine/jest trochę rzeczy do lekkiego tuningu ,dopieszczenia modelu EP 05-/i co uczynię po zakupie modelu/ :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Zmierzy mi ktoś średnice sprężynek pantografów?
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

W listopadzie to może i będzie, ale w HO
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Ło, czyżby sprzedali tyle EP i EU ile zakładali?
swiderskik
Kontakt:

Post autor: swiderskik »

jest informacja o realizacji ST43

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=93898

od 30listopada
RafikR77
Kontakt:

Post autor: RafikR77 »

I ja również "zanabyłem" ten model - jutro powinien być - przetestuje i dam znać
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

W metryczce modelu, którą przygotował Maciej, uściśliłbym zapis o stacjonowaniu.
"Warszawa Grochów" jest domyślna, ale nie ma takiego napisu na ramie. Jest za to podany termin naprawy średniej

:arrow: STACJONOWANIE/DATA
[s]Warszawa Grochów[/s] Napr. Śr. ZNTK Gdańsk 20.04.1977 (wersja testowana EP05 25)

Poza tym potwierdzam wszystko, co napisano powyżej, choć testowałem swoją sztukę tylko na krótkim dystansie.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Pozwoliłem sobie dziś solidnie dotrzeć moją EP05. Zrobiłem nią po około kilometrze w każdą stronę ze składem sześciowagonowym, czyli przeliczając skalę około 250 km. Poniekąd ten test był spowodowany nie do końca udanym pierwszym kontaktem z tą lokomotywą co spowodowało jej wymianę w niedzielę. Jak już pisał Maciek przekładnie były przesadnie zalane olejem (bardzo rzadkim smarem-?) co spowodowało zaoliwienie odbieraków prądu, próby czyszczenia nie bardzo dawały efekt, dodatkowo mocno się grzała - ponoć też olej mógł dostać się do silnika (?).
Ocena zewnętrzna:
Moim zdaniem bardzo ładnie się prezentuje i po prostu ślicznie wygląda na makiecie. Porównując ze zdjęciami oryginału buda wydaje się OK. Co do opisów się nie zagłębiam bo się nie znam. Zgrubienie paska bocznego w połowie lokomotywy jak i dziwne coś w rejonie górnego światła są mało zauważalne, na makiecie wręcz niewidoczne.
Budowa wewnętrzna:
Solidny kloc metalu z którego wykonano chassis daje dobre dociążenie co powoduje dobry uciąg. Jednak w przyszłości bym dokupił jedną ośkę z gumką, które mają być dodatkowo dostępne. Gniazdo dekodera 6 pinowe ułatwia montaż (nie to co masakryczny next 18 w T448p). Miejsce na głośnik. Kabelki doprowadzające prąd z wózków solidnie polutowane (w porównaniu z nowymi produktami Tilliga, które trzeba poprawiać).
No i najważniejsze - jazda:
Prędkość nie za wysoka - na poziomie 218 Tilliga ale wydaje się OK. Po prostu jeździ. Hałas nie za duży ale słyszalny. Przy zmianie kierunku zdarza się w początkowej fazie jazdy podwyższenie hałasu. W jednym kierunku po dłuższej jeździe zdarza się lekkie wycie które znika po zmianie prędkości.
Moja subiektywna opinia:
Po prostu zajeFAJNA.
Podsumowanie:
Jeżeli ST43 będzie na tym poziomie to będzie jeszcze większy hit. Cena mocno wyważona. Oczywiście można się czepiać lekkich braków w napisach czy drobnych niedoskonałości budy ale wystarczy ją postawić na torach i wymiata.
swiderskik
Kontakt:

Post autor: swiderskik »

Zamówienia zaczynają być realizowane, dziś dostałem informacje z mm, że Ep05 już do mnie jedzie więc jutro powinna być na miejscu. Będę miał więc okazję na własnej skórze się przekonać co do wartości modelu, mam już nurka od mtb i jestem bardzo zadowolony z wykonania więc tutaj też liczę na fajną niespodziankę, tym bardziej że to wreszcie PKP.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

wojtek_ pisze:fajnie, fajnie
Czy producent został poinformowany o uwagach krytycznych i czy zamierza coś z tym zrobić?
w.
Polecam czytanie ze zrozumieniem - Testy są jedynie próbą sprawdzenia działania lokomotyw i w żaden sposób nie należy traktować testu jako ostateczny, wybór lokomotywy i decyzja zakupu jest sprawą subiektywną każdego modelarza i kolekcjonera.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryczne”