2012 - Zapowiedzi i Nowości
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: 2012 - Zapowiedzi i Nowości
Dobra, ja tam swoje wiem, mam podgląd z kilku krajów, niech tak będzie.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 20:37 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Po prostu bzdura. Jeżeli zamówisz towar i chcesz zwrócić to wtedy tracisz 10%. Jeżeli przyślą Ci coś przez pomyłkę to zwracają 100% (masz kopie swoich zamówień i możesz zawsze udowodnić, że nie zamawiałeś). A jeżeli dajesz sobie coś wcisnąć bez zamówienia to jesteś ...... - "takie małe niedomówienie".makieciarz pisze:... jak zwracasz nie chciany model odejmują ci 10% jego wartości! czyli z tych 100 zwróconych mają 10% zarobku - czysty zysk. Takie "pomyłki" zdarzają im się ok z 2 modele na miesiąc (zależnie od obrotów).
Na powyższe mogę tylko zacytować słuszne stwierdzenie kolegi Marcina :makieciarz pisze:Ja do czasu aż nie zmienią polityki marketingowej w relacji producent>sklep także zakończyłem handel z nimi.
A wracając do taboru PKP - obie wersje Ok1 są nadal dostępne w sprzedaży, choć tej dźwiękowej jest mniej. Na forum była już chyba dyskusja na temat zrobienia Ok1 z innym numerem ale z powodu małego zainteresowania pomysł upadł.rokkor pisze: hahahahaha
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 09:57 przez SM, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
hahahahahamakieciarz pisze:Ja do czasu aż nie zmienią polityki marketingowej w relacji producent>sklep także zakończyłem handel z nimi.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 09:54 przez Marcin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
O widzisz, pomylą się tak i "przypadkiem" wyślą modele do dajmy na to 500 sklepów w Europie, ok 100 zauważy pomyłkę i je zwróci a 400 jest ugotowanych z niezamawianym towarem - to jest polityka! Mało - oni potem pilnuję "cen" aby sklepy nie sprzedawały w promocji! I co mają odejście na 400 modeli (ilość strzelona z głowy) - mają sprzedane i w du... ze sklepami. To jeszcze pikuś, jak zwracasz nie chciany model odejmują ci 10% jego wartości! czyli z tych 100 zwróconych mają 10% zarobku - czysty zysk. Takie "pomyłki" zdarzają im się ok z 2 modele na miesiąc (zależnie od obrotów). Cwaniaki jakich mało!
- womo
- Kontakt:
Niedawno zaszedłem do sklepu za górami i lasami gdzie TT nie występuje i nie ma prawa występować ponieważ króluje tam Marklin i H0. Jak zawsze zażartowałem "Jest coś z TT "
a sprzedawca "Jest, tylko nie wiem dlaczego bo nikt tego nie zamawiał a Roco przysłało Br 80, 38, i 120". Ceny oczywiście tylko katalogowe. "To biorę wszystkie jak mi sprzedasz do tego metr toru i 2 zwrotnice" , " nie no bez przesady a kto tutaj to kupi?". Dawno tak się nie ubawiłem. Roco wysyła teraz widocznie wszędzie TT bo może się sprzeda. No cóż dziwna polityka ale któż zrozumie handlowców
. Czekam na wyprzedaż
W innych sklepach nie sprawdzałem.
a sprzedawca "Jest, tylko nie wiem dlaczego bo nikt tego nie zamawiał a Roco przysłało Br 80, 38, i 120". Ceny oczywiście tylko katalogowe. "To biorę wszystkie jak mi sprzedasz do tego metr toru i 2 zwrotnice" , " nie no bez przesady a kto tutaj to kupi?". Dawno tak się nie ubawiłem. Roco wysyła teraz widocznie wszędzie TT bo może się sprzeda. No cóż dziwna polityka ale któż zrozumie handlowców

W innych sklepach nie sprawdzałem.
- Niejeden
- Kontakt:
Januszu, temat poruszany był TUTAJ . Chociaż nie wiem na ile pojawiające się tam stwierdzenia są zgodne z prawdą.
-
- Kontakt:
Arturze, wybacz, że podważałem Twój pogląd na temat braku oferty sprzedaży Ok1.makieciarz pisze:Ja do czasu aż nie zmienią polityki marketingowej w relacji producent>sklep także zakończyłem handel z nimi.
Powyższy post Piotra wskazuje miejsce, w którym urywa się ciąg pośrednictwa handlowego. Dzięki Piotrze za szczerość.
Niestety, jako pośrednik pomiędzy producentem, a użytkownikiem, nie tłumaczysz, na czym polega wadliwość polityki marketingowej producenta i jakie warunki ona winna spełniać. Szkoda, bo nie wiem dlaczego - skoro Roco wyprodukowało Ok1 - ja nie mogę jej kupić ? Pozwolę sobie zaznaczyć - tak na marginesie - że w Makieciarzu i w Modelmanii wydałem sporo kasy (stacja Mnichów) i - z powodu wrodzonego lenistwa - nie szukałem innych sklepów.
Skutki zakończenia handlu z Roco przez dwa (prawie monopolistyczne) sklepy będą dwa:
1) Roco zaprzestanie polonizacji taboru w naszej skali,
2) Niektórzy stali klienci ww. sklepów poszukają sobie innego pośrednika w kupowaniu tego co im potrzebne - mówię to oczywiście w swoim imieniu.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 09:52 przez rokkor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden
- Kontakt:
Ogólnie rzecz biorąc to każdy przedsiębiorca liczy przede wszystkim na zysk i tu się nie ma co dziwićjafrap pisze:Czyli liczą na konkretny zysk, a nie na zaspokajanie potrzeb kilku fanów PKP w PL...

Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 10:51 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czyli liczą na konkretny zysk, a nie na zaspokajanie potrzeb kilku fanów PKP w PL... bo chyba jest to 'kilku', skoro te modele PKP Roco idą w tak małych ilościach - jeśli opinie o tym mówiące to prawda. Wydawało by się, że liczba 500 wyprodukowanych lokomotywy PKP (co podobno Roco uważa za minimum) to niewiele, a jednak czytamy, że i na to nie ma minimum od stromy ilości chętnych na rynku, czy też ludziska chętne ale kasy nie mają, czy co?KrzyszTTof pisze:Firmą Roco w tej chwili rządzą (tfu, na psa urok!) finansiści i bankierzy.![]()
I chyba więcej pisać nie trzeba.![]()
Podobno za 20 lat wszystkich nas będzie stać na zakup modelu parowozu z dźwiękiem za pieniądze odłożone z 1 wypłaty (góra dwóch wypłat)

Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 10:50 przez jafrap, łącznie zmieniany 3 razy.
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Firmą Roco w tej chwili rządzą (tfu, na psa urok!) finansiści i bankierzy.ArturSchŁ pisze:... dodam tylko, że to NIE MOJA opinia, tylko Lubosza, opiekuna naszego regionu z ramienia Roco na PL, który wspominał nam o oczekiwaniach Roco...

I chyba więcej pisać nie trzeba.

Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 10:50 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
W świetle powyższych faktów sprawa jest jasna, dodam tylko, że to NIE MOJA opinia, tylko Lubosza, opiekuna naszego regionu z ramienia Roco na PL, który wspominał nam o oczekiwaniach Roco przy okazji próby sklecenia czegoś PL w Roco, nieudanej - chyba nie muszę dodawać.rokkor pisze:Chyba jednak mylisz się, Arturze...

- aviaTTor
- Kontakt:
I niestety wyższe ceny tych modeli 

-
- Kontakt:
To szkoda, że tak się dzieje bo modele Roco są naprawdę niezłe.
Mniej sklepów oferujących modele tej firmy - to mniejsze możliwości zakupu. MM ma np. raty... oczywiście patrząc z pozycji klienta.
Mniej sklepów oferujących modele tej firmy - to mniejsze możliwości zakupu. MM ma np. raty... oczywiście patrząc z pozycji klienta.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 08:58 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ja do czasu aż nie zmienią polityki marketingowej w relacji producent>sklep także zakończyłem handel z nimi.
- aviaTTor
- Kontakt:
Jednak nie masz racji Rokkor-modelmania i makieciarz też- zakończyli współprace z roco
modelmania napewno.