Autor zdjęcia: Piotr Z.
sTTandardowe spasowanie profili

Może i tak ale szanuję czas i wysiłek kolegów dłubiących z mozołem przy modułach.Ranger pisze:Widzę, że dzisiaj GrześTT jest w bojowym nastroju i każdemu coś wytknie,

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Może i tak ale szanuję czas i wysiłek kolegów dłubiących z mozołem przy modułach.Ranger pisze:Widzę, że dzisiaj GrześTT jest w bojowym nastroju i każdemu coś wytknie,
To zależy gdzie szukasz zmian i jakie były podłoża tychże zmian.Grzegorz TT pisze:Wystarczy prześledzić zmiany w ciągu ostatnich kilku lat.
Aż jestem ciekaw o co tam biega, mogę linka?Grzegorz TT pisze:Może lepiej raz na zawsze wywalić ze sTTandardu profile dzięki którym jest taki bałagan na imprezach(...)Podobnie jak MP<>FREMO przy którym nikt nie będzie "majstrował"
Myślę, że dotknęliśmy chyba najważniejszej sprawy. Nieważne czy ktoś ma moduły 300/500, proste czy łuki, szlak czy stację, gdy dochodzi do imprezy pojawiają się problemy:drlukasz pisze:Tylko co z tego?
Jakoś nie widać, by ich właściciele zjawiali się na spoTTkaniach.
Proste - nie można ciągle mieszać przy normie. Wystarczy prześledzić zmiany w ciągu ostatnich kilku lat. Pytam o koncepcję rozwojową, a dostaję odpowiedź typu - "w stoczni narodziła się nowa tradycja". No i fajnie. Między modułami występują uskoki na profilach więc co tam jeden uskok więcej na bokach (300|500|300)drlukasz pisze:O co Ci chodzi
A kto Ciebie zmusza do robienia modułówRanger pisze:U mnie jest podobnie. Wydaje mi się, że jako-tako potrafię odwzorować zieleń itp ale zdecydowanie wolę robić tabor. Masa taboru do zrobienia zabiera czas. Obsianie, realistyczne wykończenie 50 zajmuje o wiele więcej czasu niż 30.
Grzegorz TT pisze:Norma zmieniana z powodu kilku postów osób nie potrafiących/nie mających ochoty zrobić odrobiny tła
To akurat bardzo proste i posłużę się własnym przykładem - wolę przerobić V200 na ST44, albo "zbudować" budynek, niż zrobić drzewa na własny moduł. Dlatego, że bez problemu potrafię "myśleć technicznie" i działać, natomiast wprowadzenie elementów które nie do końca poddają się logice i określonym zasadom, jest dla mnie trudne.Nie bardzo mogę zrozumieć problemów związanych z wykonaniem zieleni przez modelarzy budujących modele pojazdów na bardzo wysokim poziomie.
Ile modułów o szerokości 500mm zmieścisz do samochodu? A ile "trzysetek"? Gdybyśmy dysponowali stabilną bazą modułową (w rozumieniu 20-30 osób, które aktywnie uczestniczą w spotkaniach i każda z nich przywozi po 2-3 moduły) to nie widzę problemu by absolutnie wszystkie moduły miały szerokość 500mm. W chwili obecnej to, że najpopularniejsze są moduły 300mm, wynika przede wszystkim z: ograniczonych możliwości transportu modułów, ograniczonych możliwości magazynowania modułów, małej ilości aktywnych uczestników spotkań.Kiedy zdecydowałem się zbudować pierwszy moduł ściśle przestrzegałem norny gdzie szerokość 500mm była wymogiem wystawowym. Czy to linia jednotorowa czy dwu zasada powinna być respektowana.
Przeciętna "gawiedź" przyciągana jest przede wszystkim przez elementy widowiskowe, a także przez ruch pociągów. Z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej osób gromadzi się zawsze przy: stacjach, moście Tadka, modułach eremiTTy, wiadukcie Piotra. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się te i inne miejsca w momencie gdy porusza się przez nie pociąg. W chwili, gdy na stacji zaczynają się manewry, natychmiast zjawiają się tam tłumy. Dlaczego - bo coś się rusza i coś się dzieje. Nie na darmo inaczej ustawia się rozkład jazdy na spotkania z publicznością a inaczej na spotkania zamknięte.Tak zwana przez niektórych ,,gawiedź" czyli między innymi i ja przychodzi również pooglądać te mosty, wiadukty, stacje, pola i łąki wśród których jeżdżą lepsze lub gorsze modele.
No to najwyższy czas się połączyć z innymi.W zasadzie nie powinienem zabierać głosu, ponieważ nigdy nie łączyłem swojego modułu na żadnym zlocie.
Nie Tadziu. Norma zmieniana z powodu kilku postów osób nie potrafiących/nie mających ochoty zrobić odrobiny tła, dla mnie jest na tyle niestabilną by zakończyć z nią dalszy romans. Z podstawy normy niezmienione pozostały już tylko profile. Te też budzą wiele kontrowersji z powodu wysokości i przesuniętej osi toru.T_Domagalski pisze:Żartowniś z Ciebie...
Grzegorz TT pisze:Proponuję nawet aby wprowadzić zapis o obowiązkowym podpieraniu modułu jedną nogą sTTandardową.
Widzę Piotrze. Proponuję nawet aby wprowadzić zapis o obowiązkowym podpieraniu modułu jedną nogą sTTandardową.Tak, sTTandard rozwija się bez ograniczeń.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości