Problem braku modułów szlakowych,

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Problem braku modułów szlakowych,

Post autor: Kilkujadek »

http://img13.imageshack.us/img13/7235/mfox1925.jpg
Autor zdjęcia: Piotr Z.
sTTandardowe spasowanie profili :mrgreen:
Ranger pisze:Widzę, że dzisiaj GrześTT jest w bojowym nastroju i każdemu coś wytknie,
Może i tak ale szanuję czas i wysiłek kolegów dłubiących z mozołem przy modułach. ;)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Widzę, że dzisiaj GrześTT jest w bojowym nastroju i każdemu coś wytknie, daj sobie na luz.
Mnie nikt nie zmusza do budowy, jak bym nie chciał to bym nie zrobił.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Grzegorz TT pisze:Wystarczy prześledzić zmiany w ciągu ostatnich kilku lat.
To zależy gdzie szukasz zmian i jakie były podłoża tychże zmian.
Grzegorz TT pisze:Może lepiej raz na zawsze wywalić ze sTTandardu profile dzięki którym jest taki bałagan na imprezach ?? (...)Podobnie jak MP<>FREMO przy którym nikt nie będzie "majstrował"
Aż jestem ciekaw o co tam biega, mogę linka?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

drlukasz pisze:Tylko co z tego?
Jakoś nie widać, by ich właściciele zjawiali się na spoTTkaniach.
Myślę, że dotknęliśmy chyba najważniejszej sprawy. Nieważne czy ktoś ma moduły 300/500, proste czy łuki, szlak czy stację, gdy dochodzi do imprezy pojawiają się problemy:
- czym to przewieźć,
- skąd wziąć kasę na przejazd (bilety/paliwo) i pobyt
tym bardziej gdy ilość imprez się powiększa (i bardzo dobrze), a i perspektywy zakupów coraz większe..

Niestety nie wszyscy posiadają pakowne kombi albo dysponują busem. Pojawia się wtedy problem jak zabrać 4 lub więcej modułów, jak dojechać.

Chcieliśmy w tym roku (z Trójmiasta) odwiedzić Sosnowiec ale okazało się, że PKP zamieniła wygodny dojazd na jakiś koszmar z przyjazdem do celu o 4:00 !! Jak dodatkowo policzyliśmy ceny biletów to nam wyszło, że za to mamy Gagary - świadomie, choć z żalem, odpuściliśmy imprezę.

Swojego czasu został uśmieszkami powitany pomysł sformalizowania (części) Forum by pozyskiwać fundusze na takie cele. Teraz ta kasa (gdyby była) mogła by posłużyć na zakup paliwa do busa, który zwiózł by moduły kilku kolegów (np z Trójmiasta) do Sosnowca albo Radomia czy Poznania. Mówimy o kwocie kilkuset złotych na paliwo (czasem i kierowcę).
Nie mamy takiej możliwości, a sporo jest na forum ludzi młodych, którzy muszą wybrać na co przeznaczyć kasę: na trawę sTTandardową czy przejazd na zlot sTTandardowy.
Kilkujadek
Kontakt:

drlukasz pisze:O co Ci chodzi ??
Proste - nie można ciągle mieszać przy normie. Wystarczy prześledzić zmiany w ciągu ostatnich kilku lat. Pytam o koncepcję rozwojową, a dostaję odpowiedź typu - "w stoczni narodziła się nowa tradycja". No i fajnie. Między modułami występują uskoki na profilach więc co tam jeden uskok więcej na bokach (300|500|300) :> .
Teorię można sobie wsadzić... Praktyka zawsze będzie taka, że nie da się idealnie zgrać modułów więc wprowadzanie kolejnych kosmetycznych zmian będzie powodować coraz większy zamęt.
Może lepiej raz na zawsze wywalić ze sTTandardu profile dzięki którym jest taki bałagan na imprezach ?? Dla mnie nie ma problemu. Dorobię sobie skrzynki z profilem MG/MN/MW<>MP.
Podobnie jak MP<>FREMO przy którym nikt nie będzie "majstrował" :mrgreen:
Ranger pisze:U mnie jest podobnie. Wydaje mi się, że jako-tako potrafię odwzorować zieleń itp ale zdecydowanie wolę robić tabor. Masa taboru do zrobienia zabiera czas. Obsianie, realistyczne wykończenie 50 zajmuje o wiele więcej czasu niż 30.
A kto Ciebie zmusza do robienia modułów ??
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 19:18 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

U mnie jest podobnie. Wydaje mi się, że jako-tako potrafię odwzorować zieleń itp ale zdecydowanie wolę robić tabor. Masa taboru do zrobienia zabiera czas. Obsianie, realistyczne wykończenie 50 zajmuje o wiele więcej czasu niż 30.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 19:17 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Grzegorz TT pisze:Norma zmieniana z powodu kilku postów osób nie potrafiących/nie mających ochoty zrobić odrobiny tła
?? O co Ci chodzi ??

Brovarek napisał coś bardzo istotnego.
Cały problem polega na tym, że teoretycznie powstało wiele modułów. Sporo można znaleźć relacji budowy, bywają nawet jakieś zdjęcia modułów w trakcie budowy, skończonych itp. itd.
Tylko co z tego?
Jakoś nie widać, by ich właściciele zjawiali się na spoTTkaniach. Od ubiegłorocznego spotkania w Sosnowcu, z nowych osób które przyjechały z modułami na spotkania kojarzę wyłącznie Mariusza i wojtka_ . Na kwietniowym spotkaniu w Radomiu, trwały prace nad budową modułów ArJu.
Panowie! Jaki sens ma budowa modułów, skoro nie uczestniczą one w spotkaniach?

Kolego trucker,
Nie bardzo mogę zrozumieć problemów związanych z wykonaniem zieleni przez modelarzy budujących modele pojazdów na bardzo wysokim poziomie.
To akurat bardzo proste i posłużę się własnym przykładem - wolę przerobić V200 na ST44, albo "zbudować" budynek, niż zrobić drzewa na własny moduł. Dlatego, że bez problemu potrafię "myśleć technicznie" i działać, natomiast wprowadzenie elementów które nie do końca poddają się logice i określonym zasadom, jest dla mnie trudne.
Kiedy zdecydowałem się zbudować pierwszy moduł ściśle przestrzegałem norny gdzie szerokość 500mm była wymogiem wystawowym. Czy to linia jednotorowa czy dwu zasada powinna być respektowana.
Ile modułów o szerokości 500mm zmieścisz do samochodu? A ile "trzysetek"? Gdybyśmy dysponowali stabilną bazą modułową (w rozumieniu 20-30 osób, które aktywnie uczestniczą w spotkaniach i każda z nich przywozi po 2-3 moduły) to nie widzę problemu by absolutnie wszystkie moduły miały szerokość 500mm. W chwili obecnej to, że najpopularniejsze są moduły 300mm, wynika przede wszystkim z: ograniczonych możliwości transportu modułów, ograniczonych możliwości magazynowania modułów, małej ilości aktywnych uczestników spotkań.
Tak zwana przez niektórych ,,gawiedź" czyli między innymi i ja przychodzi również pooglądać te mosty, wiadukty, stacje, pola i łąki wśród których jeżdżą lepsze lub gorsze modele.
Przeciętna "gawiedź" przyciągana jest przede wszystkim przez elementy widowiskowe, a także przez ruch pociągów. Z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej osób gromadzi się zawsze przy: stacjach, moście Tadka, modułach eremiTTy, wiadukcie Piotra. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się te i inne miejsca w momencie gdy porusza się przez nie pociąg. W chwili, gdy na stacji zaczynają się manewry, natychmiast zjawiają się tam tłumy. Dlaczego - bo coś się rusza i coś się dzieje. Nie na darmo inaczej ustawia się rozkład jazdy na spotkania z publicznością a inaczej na spotkania zamknięte.
W zasadzie nie powinienem zabierać głosu, ponieważ nigdy nie łączyłem swojego modułu na żadnym zlocie.
No to najwyższy czas się połączyć z innymi.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 19:15 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Tak naprawdę kolego brovarek imprezy otwarte są przede wszystkim dla ,,gawiedzi" i tam najskuteczniej można propagować TT standard, jednak poziom przedstawianych modułów musi być przyzwoity, bo same ,,modułometry" nie wystarczą.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 19:08 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Żartowniś z Ciebie...
Nie Tadziu. Norma zmieniana z powodu kilku postów osób nie potrafiących/nie mających ochoty zrobić odrobiny tła, dla mnie jest na tyle niestabilną by zakończyć z nią dalszy romans. Z podstawy normy niezmienione pozostały już tylko profile. Te też budzą wiele kontrowersji z powodu wysokości i przesuniętej osi toru.
Z powyższych powodów postanowiłem przejść na stabilne FREMO 8)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 13:52 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

nudny moduł:
Obrazek
żródło

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Jak już wspomnieli Ci którzy maja sporo modułów, szerokość i wysokość tychże to problem transportowy.
Idealnie byłoby wtedy, gdyby także "gawiedź jak w postach powyżej" miała i przywoziła na zloTTy swoje 2-3 moduły, wtedy byłoby co oglądać :P
A dla uczestników zlotów poza walorami estetycznymi dot. zieleni liczą się też walory trakcyjne modułów, więc buduje się na "długość", a nie na "szerokość" !!
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 12:12 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

:mrgreen: I ja nie powinienem się odzywać. Ale zgadzam sie, że jako gawiedź lubię patrzeć na otoczenie. Tory można pooglądać w sklepie :P
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

W zasadzie nie powinienem zabierać głosu, ponieważ nigdy nie łączyłem swojego modułu na żadnym zlocie. Kiedy zdecydowałem się zbudować pierwszy moduł ściśle przestrzegałem norny gdzie szerokość 500mm była wymogiem wystawowym. Czy to linia jednotorowa czy dwu zasada powinna być respektowana. Podział na modelarstwo kolejowe i krajobrazowe wprowadza pewne antagonizmy. Nie bardzo mogę zrozumieć problemów związanych z wykonaniem zieleni przez modelarzy budujących modele pojazdów na bardzo wysokim poziomie. Tak zwana przez niektórych ,,gawiedż,, czyli między innymi i ja przychodzi również pooglądać te mosty, wiadukty, stacje, pola i łąki wśród których jeżdżą lepsze lub gorsze modele.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Grzegorz TT pisze:Proponuję nawet aby wprowadzić zapis o obowiązkowym podpieraniu modułu jedną nogą sTTandardową.
:evil: Żartowniś z Ciebie...
Kilkujadek
Kontakt:

Kamień z serca mi spadł, bo z poprzednich postów wynikała w sposób oczywisty sTTandardowość Wróblewic. Dzięki Twojemu postowi Tadziu komosa Ostraka może wznowić wegetację nieniepokojona obawą, iż zabraknie dla niej piędzi ziemi na module.
Tak, sTTandard rozwija się bez ograniczeń.
Widzę Piotrze. Proponuję nawet aby wprowadzić zapis o obowiązkowym podpieraniu modułu jedną nogą sTTandardową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”