Moje skrzynki - WT

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Moje skrzynki - WT

Post autor: tete »

T_Domagalski pisze:Mogę zrobić jakąś fotkę, jeśli chcesz.
Nie wiem jak autor postu, ale ja bym chciał :> Pewnie też skorzysta z tej wiedzy...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2008, 14:03 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Na wstępie napiszę, że są to dwa, bardzo ładne i schludnie zrobione moduły. :D
Na uwagę zwraca też sposób użycia profili - moduły można połączyć w dłuższy szlak zakończony z obu stron MG2 lub MP2.
WT pisze:Ze względów wymiarowych i ergonomicznych, gniazda dam chyba raczej bezpośrednio pod torem - jeszcze kombinuję...
Proponuję, abyś dokleił od spodu listwy podtorza niewielki klocek drewna i w niego wkręcił gniazda bananowe w taki sposób, aby były skierowane w dół. Mam tak zamontowane gniazda w moich modułach łukowych i jest to bardzo wygodne. Mogę zrobić jakąś fotkę, jeśli chcesz.
WT pisze:Co do skrajnych podkładów i leżących na nich odcinków szyn, to przytwierdziłem je cyjanoakrylem.
Moim zdaniem podkłady z laminatu wyglądają paskudnie. Ja dla zwiększenia bezpieczeństwa nie tylko przykleiłem cyjanoakrylem podkłady do podłoża, ale też ostrożnie zapuściłem klejem "łapki" trzymające szyny, na odcinku ok. 10 podkładów od krawędzi modułu.
Jeśli zapewni się zgodnie ze sTTandardem, że koniec szyny będzie cofnięty o 0,25mm w stosunku do płaszczyzny profilu, to ryzyko wyrwania szyny jest niewielkie, nawet jak się postawi moduł profilem na podłodze...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2008, 13:59 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Tak, opieram się na tym rysunku. Dzięki za upewnienie.
Ze względów wymiarowych i ergonomicznych, gniazda dam chyba raczej bezpośrednio pod torem - jeszcze kombinuję...

Co do skrajnych podkładów i leżących na nich odcinków szyn, to przytwierdziłem je cyjanoakrylem.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Laminat polecam jako dodatkowe wzmocnienie toru.
Gniazda powinny znajdować się nie dalej niż 15 cm od otworu kablowego, a w Twoim przypadku od otworu w profilu pod torem zasadniczym.
WT pisze:Moduły będą łączone elektrycznie za pomocą osobnych przewodów zakończonych dwoma wtykami bananowymi.
Oby zgodne z tym:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 lip 2008, 19:48 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Na końcach dajemy trzy podkłady z laminatu i lutujemy, nie wyrywa szyn z podkładów.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2008, 19:47 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Aktualny stan prac - można już kulać wagoniki:
Obrazek Obrazek
Teraz czas na elektrykę. Gniazda planuję zainstalować na ściankach północnych. Wykorzystam patent jednego z Kolegów (GrzegorzaTT?) z pudełkiem od kasety magnetofonowej. Właśnie wypracowuję odpowiednie miejsce - jak najbliżej czoła modułu, ale żeby można było swobodnie śruby skręcać.
Moduły będą łączone elektrycznie za pomocą osobnych przewodów zakończonych dwoma wtykami bananowymi.

Pozdrawiam,
Waldek
Ostatnio zmieniony 24 lip 2008, 11:43 przez WT, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Ja docinam szyny po przyklejeniu toru. Wykonaj bardzo dokładne cięcia bo na imprezach mamy albo szyny "stykające się" albo przerwy dochodzące do 2mm. Po przyklejeniu toru załóż zabezpieczenia końców. Lekkie puknięcie w tor i wypada z podkładów. Naprawienie tego jest dość trudne.
Obrazek

"Linka głośnikowa" jest wygodna w stosowaniu. Możesz również zastosować przewody LgY 1,5 lub grubsze.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2008, 19:50 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Troszkę sobie poszlifowałem co trzeba i przykleiłem korek. Poniżej próba połączenia czegoś, co być może kiedyś będzie modułami:
Obrazek

Jak sobie radzicie z uzyskaniem właściwej długości torów - czyli z zachowaniem odstępu czół szyn od płaszczyzn powierzchni czołowych modułu (i to z obu stron naraz)?
Najpierw docinacie szyny i przyklejacie, czy najpierw przyklejacie zachowując odstęp z jednej strony, a potem docinacie z drugiej?

No i muszę się wybrać do sklepu elektrycznego. Najczęsciej piszecie o przewodzie głośnikowym (lince) 1,5 mm^2. Takim wykonać okablowanie?

Pozdrawiam,
Waldek
Ostatnio zmieniony 12 lip 2008, 19:48 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

gemol pisze:...gdybyś położył 4 rozjazdy i zrobił trapez
Mam w planach drugą głowicę stacyjną która zawiera podobny element - dokładnie "IXI" z odstępem międzytorowym 36mm "klasy EW4" 9°. Jak się sprężę to może będzie gotowa na najbliższe spotkanie ;) .
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 15:06 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

No, dziewięćdziesiątki też mają być dwie, więc mogę trapez rozdzielić.
Ale narazie lepiej skoncentruję się na rozpoczetej robocie, żeby ogólnej śmieszności nie wywoływać ;)
Jakkolwiek dziękuję za radę - zapamiętam.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

WT pisze:Myślałem o trapezie i doszedłem do wniosku, że zrobię go na następnym module - dziewięćdziesiątce ...
Szkoda. Trapez na 90 da mniej możliwości w ustawieniu, niż trapez podzielony na dwie 60. Powodzenia w pójściu dalej.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 11:53 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
WT
Kontakt:

No nie napracowałem się :)
Trochę wtyd, ale obawiam się, że ruszę coś dopiero w lipcu (robota + wyjazdy).
Wzmocnienia zrobię. Dzięki.

Myślałem o trapezie i doszedłem do wniosku, że zrobię go na następnym module - dziewięćdziesiątce (hehe, jeszcze tych dwóch krótkich uczciwie nie napocząłem, a już dalekosiężne plany robię). Ot, obawiam się, że nie poradzę sobie z tyloma nowościami na raz. Myślę, że jednak zrobię te dwa pierwsze moduliki w najprostszej postaci, a jeśli okaże się, że coś z tego wyszło, to pójdę dalej.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Jeśli jeszcze nie położyłeś torów, mam drobną sugestię. Gdybyś położył 4 rozjazdy i zrobił trapez, użytkowość tych modułów na zlotach bardzo by wzrosła. Przy obecnie istniejących modułach są problemy z prowadzeniem linii dwutorowych, gdyż można je zestawić tylko do stacji Mikiego. Zastosowanie trapezu pozwoliłoby na wpinanie linii dwutorowej w linię jednotorową, co ułatwiłoby wpisanie makiety w układ pomieszczenia.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Kilkujadek
Kontakt:

No to się nie spracowałeś :mrgreen:
Jedna uwaga - potrzebne wzmocnienie w środku modułów. Wzmocnieniem może być nawet podklejona ≠5cm płyta styropianowa.
WT
Kontakt:

Szepnę tylko, że wywierciłem komplet otworów, wkręciłem kilka wkrętów oraz zaszpachlowałem nierówności. Zdjęć nie pokazuję, bo rewelacji nie ma. Położę korek, to dam fotki.
A stanie się to, gdy pojawi się nowa wersja sTTandardu i znajdę chwilkę czasu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”