Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: Witek M. »

oelka pisze: Te budynki zaznaczone na planie maja byc nieuzywane? Nie ma do nich zadnego dojscia, ani od drogi, ani z zadnej innej strony. Jesli to przystanek to brakuje peronu.
PKP VI epoka ;)
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

mahlerian pisze:A oto obiecany wczoraj plan mojego modułu. Proszę o wypowiedzi. Ja osobiście mam wątpliwości (nie wiem, czy uzasadnione) czy budynek nie stoi zbyt blisko wschodniej krawędzi. Aha, no i czy dobrze rozrysowałem wszystko na siatce :-)
Te budynki zaznaczone na planie maja byc nieuzywane? Nie ma do nich zadnego dojscia, ani od drogi, ani z zadnej innej strony. Jesli to przystanek to brakuje peronu.

Krzysztof
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Kwestia figurki to też temat do rozmowy. Była to figurka na podstawce Mertena czy może Preisera. Różnice nawet bez podstawki to też kilka dyszek milimetra różnicy.
I nie wież nigdy do końca producentom, co do ich wymiarów. Zawsze staraj się odwzorować rzeczywistość ( choć i mi się to też nie udaje ).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Hmm, co do tej umywalki - taka była długość odlewu, a poza tym - przed przyklejeniem przystawiłem figurkę dorosłego faceta i umył się bez problemu :mrgreen: Ale, przyznaję, sam miałem tę wątpliwość. Dzięki za ocenę.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Jak na dziecko pierworodne to cacy robota. Ale dwie rzeczy rzuciły mi się w oczy:
1) umywalka za wysoko :P
2) fuga między kamieniami w części głównego budynku za jasna, obok wygląda bardzo naturalnie a ta jaśniutka. Ale zawsze można powiedzieć, że była malowana niedawno wapnem.

Reszta bez zarzutów. :D
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Czy my się znamy, twardy? hehe Żartuję... Mówisz - masz. Oto fotki mojego pierwszego dziecka, myślę, że jak na pierworodne, udało się... Zresztą - oceńcie sami :-) (Proszę o wyrozumiałość i poprawkę na kolory, które w realu są ciemniejsze i bardziej przygaszone. No, ale ciągle uczę się robić zdjęcia)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A oto obiecany wczoraj plan mojego modułu. Proszę o wypowiedzi. Ja osobiście mam wątpliwości (nie wiem, czy uzasadnione) czy budynek nie stoi zbyt blisko wschodniej krawędzi. Aha, no i czy dobrze rozrysowałem wszystko na siatce :-)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 10:53 przez mahlerian, łącznie zmieniany 2 razy.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

mahlerian pisze: Na swoim koncie mam już wykonanie i patynowanie stacji Hagenau i wyszła mi całkiem dobrze - mogę zaprezentować fotki.
To zaprezentuj a nie pisz że możesz ... a koledzy ocenią ;)
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

mahlerian pisze::D. Mieszane uczucia mam też w kwestii, czy uda mi się ładnie pokryć moduł matami trawiastymi.
no a właśnie szlak jest świetnym poligonem doświadczalnym :mrgreen: sam zrobiłem jakieś 4 metry szlaku zanim zrobiłem przystanek :D no ale skoro Kolega twierdzi że podoła to pozostaje mi trzymać kciuki
Zdravim
Chudy
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 22:09 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Dziękuję za pierwszą garstkę opinii na temat mojego projektu. Jeśli chodzi o zabudowę, Polenz jest łatwym do zrobienia i realistycznego opracowania przystankiem (1 budka i 1 kibelek :-] ). Na swoim koncie mam już wykonanie i patynowanie stacji Hagenau i wyszła mi całkiem dobrze - mogę zaprezentować fotki. Najbardziej obawiam się elektryki (bo nie mam o tym zielonego pojęcia), ale poprosiłem Sz.P. gemola i mam nadzieje, że pomoże :D. Mieszane uczucia mam też w kwestii, czy uda mi się ładnie pokryć moduł matami trawiastymi.
Postaram się jeszcze w tym tygodniu przedstawić plan w skali tego, co chciałbym zrobić na moim module. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

chudy pisze:zdecydowanie rady moich przedmówców są jak najbardziej na miejscu, ...
Również się pod tym podpisuje.
Myślałem o krótkim module (30cmx60xm)
Proponuje moduł 30x90cm, jest bardziej praktyczny i optymalny do transportu.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 20:06 przez Skała, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

zdecydowanie rady moich przedmówców są jak najbardziej na miejscu, zacznij od (teoretycznie) najprostszego motywu jakim jest szlak , a sam się przekonasz że wcale taki prosty nie jest, a przystanek odłóż sobie na potem aż nabierzesz doświadczenia, a zapewne w międzyczasie zapragniesz sam zrobić zabudowę przystanku zamiast kupować plastik nad którym trzeba bardzo intensywnie pracować aby uzyskać zadowalający efekt
Pozdrawiam
Chudy
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Przede wszystkim zacznij od rysunków w skali z zachowaniem realizmu /temu wszak służą makiety modułowe/.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

A gdybyś zrezygnował na początek z wszystkich tych kurników ???????? Nauczył się prosto położyć tor, porządnie go zaszutrować i porządnie zrobić niestrzeżony przejazd na drodze gruntowej ??? Wbrew pozorom to dużo trudniejsze niż ustawienie kilku badziewnych budyneczków z plastiku.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Nie wiedziałem, że Auhagen produkuje także kurniki, hehe

A gdybym zrezygnował z gospody? Sam przystanek i kapliczka? No i - czy ta stacyjka Hagenau w końcu jest za duża, czy nie? bo już sam nie wiem :-) Myślałem jeszcze o zrobieniu skrzyżowania z drogą i przejazdu niestrzeżonego?
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Makieta modułowa ma pewien klimat. 4 auhagenowskie kurniki na 60 cm nie tylko skutecznie go burzą ale i stoją w sprzeczności z samo ideą w/w makiety....ale to tylko moja prywatna opinia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”