ST44-3001

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Re: ST44-3001

Post autor: Robcio1910 »

Witam!
Wstępnie zamawiam jedną sztukę.
Oczywiście pełna deklaracja zakupu po dokładniejszych informacjach.
Pozdrawiam
Robert
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

PiasTT pisze:Zainteresowany jestem, ale pełna deklaracja po otrzymaniu większej ilości szczegółów.
Oczywiście - teraz chodzi o wstępne deklaracje (ale wierzę, że starannie przemyślane ;) ), by sprawdzić czy jest zapotrzebowanie. Jeśli uzbiera się odpowiednio liczna grupa będzie czas na szczegóły techniczne, cenę i terminy. Dopiero wówczas będzie prośba o ostateczne i wiążące deklaracje w sprawie zamówienia.

Na razie wychodzi, że są chętni na sześć sztuk (+ ewentualnie jedna buda, jeśli będzie taka możliwość).
Awatar użytkownika
KTT
Kontakt:

Post autor: KTT »

Jestem zainteresowany. Ale poproszę o wiecej szczegółów.
Pozdrawiam
KTT
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Ja bym chciał ale tylko budę
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

Zainteresowany jestem, ale pełna deklaracja po otrzymaniu większej ilości szczegółów.
Awatar użytkownika
Sudovia
Kontakt:

Post autor: Sudovia »

Dla mnie 2szt.
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

Post autor: kuzynsamozlo »

Jedną szt. jestem zainteresowany :)
Ołgierd
Kontakt:

ST44-300x

Post autor: Ołgierd »

Z upoważnienia autora tego wątku informuję, że wkrótce (a przynajmniej w tym roku ;) ) planowana jest super-krótka seria ST44-300x czyli jakieś 10-15 sztuk w sumie. Technologia jak w podklejonym niżej cytacie. Czy produkcja ruszy zależy wyłącznie od zainteresowania, zatem powstaje pytanie: czy są chętni?

(wiem, że zbieranie zamówień to śliski temat w ostatnich dniach, ale nie mogę sie powstrzymać ;) )

Ranger pisze:[center]Uwaga !![/center]

Wszystkie zamówienia na lokomotywy ST44-300x oraz ST44-2xxx zostają wstrzymane. Przechodzę na nową technologię. Budy lokomotyw zostaną wykonane jako matki z uwzględnieniem wszystkich detali. Ważniejsze zmiany to normalne okna, żaluzje przebudowa dachu. Matki będą odlane razem z oszkleniem do nowych okien.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Nie ma co gdybać. Jak matki będą gotowe to przedstawimy pismo Tilligowi z prośbą o zgodę na powielenie budy. Taki samy myk zrobił kolega Jankol i dostał zgodę.
Dla Tilliga to interes bo jak wyjdą nowe budy to trzeba będzie napęd do tego razem z całym dołem.
pablogl
Kontakt:

Post autor: pablogl »

Sprawa jest bardzo prosta. Zgodnie z prawem, jeżeli nie jest to idealna kopia to Tilllig nie ma nic do tego. Jeżeli zmienisz okna lub lampy to jest to już inny produkt - twój produkt i to ty masz do niego prawa autorskie. Co do aukcji z odlewami węglarek to też producent nie mógłby sie domagać odszkodowania, ponieważ w odlewie drzwi się nie otwierały więc była to inna konstrukcja. Ale może się mylę...
Awatar użytkownika
Trojan
Kontakt:

Post autor: Trojan »

No pudła były idealnie odlane takie same, nic nie było zmieniane.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Trojan pisze:Ktoś ostatnio sprzedawał odlewy weglarek 4-osiowych na Allegro i wydaje mi sie że to zgodne z prawem chyba nie jest.
Zalezy w jakim stopniu zmodyfikowal to pudlo. I czy drugi producent bedzie w stanie udowodnic, ze jest to powielony jego produkt, bo pozostaly jakies charakterystyczne elementy dla jego produkcji - niezgodne z oryginalem.

Krzysztof
Awatar użytkownika
Trojan
Kontakt:

Post autor: Trojan »

Ktoś ostatnio sprzedawał odlewy weglarek 4-osiowych na Allegro i wydaje mi sie że to zgodne z prawem chyba nie jest.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Jeszcze niedawno chodził mi po głowie pomysł podobnego rodzaju, ale ostatecznie go porzuciłem z zupełnie innego powodu, mianowicie chodzi o prawa autorskie Tilliga.

Czy ktoś orientuje się jak to jest z kopiowaniem budy, która została dość poważnie przerobiona we własnym zakresie, ale bazuje na seryjnym produkcie Tilliga? Wolę zapytać wcześniej niż potem pluć sobie w brodę, bo tu żartów nie ma. Dozwolone jest przerabianie bud, które wyprodukował Tillig, ale jak to jest z ich kopiowaniem (mowa o kopiowaniu przerobionej budy oczywiście) np. poprzez odlewanie z żywicy?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

[center]Uwaga !![/center]

Wszystkie zamówienia na lokomotywy ST44-300x oraz ST44-2xxx zostają wstrzymane. Przechodzę na nową technologię. Budy lokomotyw zostaną wykonane jako matki z uwzględnieniem wszystkich detali. Ważniejsze zmiany to normalne okna, żaluzje przebudowa dachu. Matki będą odlane razem z oszkleniem do nowych okien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”