EP 05 MTB

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Re: EP 05 MTB

Post autor: golab »

Hmm... tak się zastanawiam ... przecież to ten sam napęd co E499 i chyba ten sam co pozostałe MTB, nikt wcześniej tych wad nie zauważył (koledzi z Czech, Słowacji, posiadacze modeli w PL) ?
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

marcin r pisze:...Jesli ktos kupil loke dobrze jezdzaca to super...
witam,
długo myślałem czy dorzucić swoje trzy grosze żeby skalać "świętość z ciut za dużymi wiadrami" ale tak niestety jest, że loka ta jest tylko niewiele lepsza od bobiny BTTB, bo ma porządne czołowe okna;) - no może trochę przesadziłem.

co ja zauważyłem i co mi przeszkadza:

wygląd ogólny:
estetyka wykonania napisów, żeby było ciekawiej tych wielkich jak EP05-25 oraz PKP (jakby rzadka farba się zlewała w dół),
niechlujnie wykonany pasek,
przeświecanie obudowy i to nie takie delikatne jak było w niektórych modelach BTTB ale aż natarczywe - na szczęście tu czarna farba wystarczy,
pantografy zgroza (zastanawiam sie czy idzie je zamienić na jakieś ucywilizowane),

właściwości ruchowe:
szarpanie wagonami do ok. połowy prędkości - jakby koła były z gumy a silnik bez masy kinetycznej - to nawet w BTTB była tylko domena 119/250 ale też wiemy, że one miały du/./ny napęd.

no SM26 ze startówki chyba miała mniej uwag... ale dobrze że jest - czekam na EU05 i ST43.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

marcin r pisze:Witam.Widze ze przez niektorych kolegow uchodze za kogos ktory pisze sprzecznosci.
.... to była mała prowokacja ... abyś się odezwał. Chyba się nie obraziłeś :D
marcin r
Kontakt:

Post autor: marcin r »

Witam.Widze ze przez niektorych kolegow uchodze za kogos ktory pisze sprzecznosci. Ale na kolei po kolei. Na wstepie napisalem o moim egz i absolutnie nie chce nikogo zniechecac do zakupu tego modelu. Jesli ktos kupil loke dobrze jezdzaca to super. Na pocz lat 90tych kiedy bylem pomocnikiem maszynisty w szopie Gdyni Grabowku to wtedy planowo EP05 przyjezdzaly do Gdyni prowadzac Varsowie z Budapesztu. Maszynisci warszawscy zjezdzali do szopy i szli na wypocynek do noclegowni. Czesc gdynskich maszynistow musiala sie na tych piatkach znac bo jako placowi lub manewrowi tzw DEPO przestawiali je na obrotnice do szopy l na wyjazd w kolejnosci do planowego poc. Obejrzalem te maszyny z bliska. W Zargonie mechanikow kazda loka ma swoja nazwe. Wiadomo o gustach sie nie dyskutuje. Dla mnie osobiscie piatki to pieknascia nie grzeszyly. Zwykle proste pudlo czyli tzw klocek podobnie jak liczne jeszcze wtedy ET21 mialy nazwy sputnik lub klocek. Na tle piatki juz siodemka miala bardziej finezyjny wyglad. Czesc mechanikow za ta prosty wyglad i prostote obslugi cenila sobie wlasnie piatki a druga czesc wolala juz jezdzic na nowych wtedy EP09. Nazwy lokomotyw to nie tylko cecha polskich kolei. W Niemczech elok 250 to kontener a np E94 to krokodyl lub zelazna swinia. Wsrod milosnikow tez kraza opinie o danym typie w stylu piekny model brzydkiego oryginalu. A wiec tu sprzecznosci nie ma. Firma MTB zrobila ladny model EP05 ktory w oryg mi sie specjalnie nie podobal stad okreslenie klocek i tyle. Jesli chodzi o wlasciwosci jezdne to moj egz jest dosc glosny i pewnie mialby problem z osiagnieciem na makiecie odpowiednika predk max oryginalu. Kultura jazdy odbiega od tilliga czy piko. Zreszta panowie to kazdy sam na swoj sposob musi ocenic wlasciwosci danego modelu. Jeszcze pantografy. Bardzo delikatne i latwe do uszkodzenia przy podnoszeniu. Pozdrawiam wszystkich.
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Z czasem będzie więcej wiadomości dot EU-05/lepszych lub gorszych relacji/cierpliwości panowie model ma zaledwie kilkanaście osób.Jedni chwalą inni nie -poczekajmy :lol:

Added in 3 minutes 11 seconds:
Liczę że 2 wypust będzie dopracowany,wszak chyba to była seria próbna ??
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

marcin r pisze:Swoim egzemplarzem jestem zawiedziony. Wlasciwosci jezdne to ulepszone bttb. Fakt ladnie sie prezentuje i to wszystko. Jezdzacy klocek.
Podejrzewam, iż autor tego postu używając przeciwstawnych określeń: "ładnie się prezentuje" i "jeżdżący klocek" sam do końca nie wiedział co chce napisać. Więc pytania ; Co autor miał na myśli? pozostaną w sferze pytań retorycznych (tylko - bez odpowiedzi). ;)
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Tylko, że to o H0 ...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Też mnie interesuje opinia kolegi ale nie jest to pierwszy komentarz tego typu.
Marcin, może warto rozwinąć myśl?
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Również chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej. Jak dotąd, MTB kojarzyło się raczej z dobrym napędem więc ewentualne zastrzeżenia dobrze byłoby możliwie szybko wyjasnić...
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

marcin r pisze:Swoim egzemplarzem jestem zawiedziony. Właściwości jezdne to ulepszone bttb. Fakt ładnie się prezentuje i to wszystko. Jeżdżący klocek.
Możesz kolego coś więcej napisać na ten temat?
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

markom pisze:Z innej beczki. MTB ma chyba tak dużo zamówień, że im się tydzień opóźnienia zrobił :)
W sklepach EP 05 zeszła jak przysłowiowa "świeża bułka". I bardzo dobrze. Jeżeli kalkulacje MTB będą korzystne to zwiastuje, że pojawią się nowe lokomotywy z pod szyldu PKP. :)
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

Z innej beczki. MTB ma chyba tak dużo zamówień, że im się tydzień opóźnienia zrobił :)
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

a coś konkretniej ?
marcin r
Kontakt:

Post autor: marcin r »

Swoim egzemplarzem jestem zawiedziony. Wlasciwosci jezdne to ulepszone bttb. Fakt ladnie sie prezentuje i to wszystko. Jezdzacy klocek.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Moja wypowiedzi nie dotyczy siły dźwięku a jakości efektów .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryczne”