Hobby MTP Poznań
Moderator: mod-Imprezy
- elvis
- Kontakt:
Re: 2013 - X EDYCJA SALONU MODELARSTWA HOBBY POZNA
Z księgi przysłów polskich: "kto nie ma miedzi ten na dupie siedzi". A jak chcesz, to masz u mnie wejściówkę gratis. W ramach rozwoju naszego hobby. Tylko zadzwoń jak będziesz przed wejściem.
- Niejeden
- Kontakt:
Za darmo, jak mniemam? W imię rozwoju hobby? Nie? Uuu... jakie beznadziejne podejście.elvis pisze:Jak się ma rozwijać to hobby w Polakach skoro wszędzie jest tak beznadziejne podejście. (...) Tych, którzy jednak przyjadą do poznania serdecznie zapraszam na nasze stoisko: dekoderki, dźwięki i aktualizacja oprogramowania w MM do wysokich CV.
-
- Kontakt:
Pomijając sam kontekst "zapraszania" do udziału w tworzeniu makiet, czy w tym wszystkim chodzi o zbudowanie "największej makiety świata"? Jakoś tydzień temu w Lipsku (a i w latach poprzednich też) makiet TT było kilka i nie zauważyłem, by ktoś darł szaty z powodu niszczenia "jedności środowiska". I to pomimo tego, że funkcjonuje tam i wystawia się co roku prężne stowarzyszenie AKTT, które u nas nie ma odpowiednika.
Są różne powody tworzenia się grup chętnych do budowy makiety. Osobiście nie miałem szansy by przyłączyć się do Twojej makiety, bo regulamin udziału w niej został dwa lata temu tak zmodyfikowany, że wykluczał mnie już na starcie.
Są różne powody tworzenia się grup chętnych do budowy makiety. Osobiście nie miałem szansy by przyłączyć się do Twojej makiety, bo regulamin udziału w niej został dwa lata temu tak zmodyfikowany, że wykluczał mnie już na starcie.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, 15:19 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 2 razy.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Wszyscy byli zapraszani do udziału w makiecie którą JA miałem koordynować i za dużo chętnych nie było.
Makieta która będzie zaprezentowana przez klub ze Szczecina była trzymana w tajemnicy i TYLKO wybrani zostali do niej zaproszeni a pomimo chęci innych osób do udziału zostali pominięci (ja Kłapouchy Rokkor i inni). Jak tak będziemy robić to za 2 może 3 lata zamiast jednej makiety TT będzie kilka ( jak to ma miejsce wśród H0) każda z innego terenu Polski. TYLKO CZY O TO NAM W TEJ ZABAWIE CHODZI ABY SIĘ DZIELIĆ ZAMIAST JEDNOCZYĆ.
co do aktualizacji softu w MM wiem gdzie to na targach można było rok temu zrobić taniej
Makieta która będzie zaprezentowana przez klub ze Szczecina była trzymana w tajemnicy i TYLKO wybrani zostali do niej zaproszeni a pomimo chęci innych osób do udziału zostali pominięci (ja Kłapouchy Rokkor i inni). Jak tak będziemy robić to za 2 może 3 lata zamiast jednej makiety TT będzie kilka ( jak to ma miejsce wśród H0) każda z innego terenu Polski. TYLKO CZY O TO NAM W TEJ ZABAWIE CHODZI ABY SIĘ DZIELIĆ ZAMIAST JEDNOCZYĆ.
co do aktualizacji softu w MM wiem gdzie to na targach można było rok temu zrobić taniej

- elvis
- Kontakt:
Już nie rozumiem, przecież z tego co kojarzę, na początku wątku, to byłeś, jak i inni modelarze, zapraszany do udziału w imprezie. Więc nie pisz, że nikt nikogo nie zaprasza. Masz problem z dużym zużyciem paliwa w aucie i jakiś tam jeszcze.Niejeden+ pisze:''Jako prezes Zachodniopomorskiego Klubu Miłośników Kolei wraz z Sopockim Klubem Modelarzy Kolejowych zapraszam do odwiedzenia naszego stoiska''
Trzeba czytać ze zrozumieniem
Do udziału nikt nikogo nie zaprasza.
Jak się ma rozwijać to hobby w Polakach skoro wszędzie jest tak beznadziejne podejście.
A jeśli idzie o resztę moich przemyśleń, to ugryzłem się w język.
Tych, którzy jednak przyjadą do poznania serdecznie zapraszam na nasze stoisko: dekoderki, dźwięki i aktualizacja oprogramowania w MM do wysokich CV.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, 13:28 przez elvis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden+
- Kontakt:
''Jako prezes Zachodniopomorskiego Klubu Miłośników Kolei wraz z Sopockim Klubem Modelarzy Kolejowych zapraszam do odwiedzenia naszego stoiska''Będzie można wpaść i przegonić tabor u Was przez parę minut?
Trzeba czytać ze zrozumieniem

Do udziału nikt nikogo nie zaprasza.

Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 20:08 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden
- Kontakt:
Nie wiem jak Twoje ale moje auto nie chodzi na chcenie tylko na olej napędowy a on niestety kosztuje.elvis pisze:Jak widać po powyższsym poście, nie zawsze chidzi o kasę, tylko o chcenie. Jak chce się być, to reszta ma znaczenie drugorzędne.
Ok ale Ty na Targach zarobisz a ja dostanę dyplom. Jest różnica?elvis pisze:I żeby była jasność, to z tytułu bycia przedstawicielem pewnych firm na Polskę nie wynika nic, co by miało w jakim kolwiek stopniu pomóc mi w udziale w Targach. Wręcz przeciwnie, ja sam musiałem zabiegać o to.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 18:42 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
- aquirlan
- Kontakt:
Będzie można wpaść i przegonić tabor u Was przez parę minut?kaine pisze:[...]zapraszam do odwiedzenia naszego stoiska[...]

Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 09:07 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
- elvis
- Kontakt:
Jak widać po powyższsym poście, nie zawsze chidzi o kasę, tylko o chcenie. Jak chce się być, to reszta ma znaczenie drugorzędne.
I żeby była jasność, to z tytułu bycia przedstawicielem pewnych firm na Polskę nie wynika nic, co by miało w jakim kolwiek stopniu pomóc mi w udziale w Targach. Wręcz przeciwnie, ja sam musiałem zabiegać o to.
P.S. Informacja, dla tych, którzy na targach się jednak pojawią:
Na stoisku Elvis-Model będzie możliwa akualizacja oprogramowania w MultiMausach do wersji V 1.03. Menu w języku polskim oraz programowanie "wysokich" CV
I żeby była jasność, to z tytułu bycia przedstawicielem pewnych firm na Polskę nie wynika nic, co by miało w jakim kolwiek stopniu pomóc mi w udziale w Targach. Wręcz przeciwnie, ja sam musiałem zabiegać o to.
P.S. Informacja, dla tych, którzy na targach się jednak pojawią:
Na stoisku Elvis-Model będzie możliwa akualizacja oprogramowania w MultiMausach do wersji V 1.03. Menu w języku polskim oraz programowanie "wysokich" CV
- kaine
- Kontakt:
Jako prezes Zachodniopomorskiego Klubu Miłośników Kolei wraz z Sopockim Klubem Modelarzy Kolejowych zapraszam do odwiedzenia naszego stoiska na
X EDYCJI SALONU MODELARSTWA I GIER TOWARZYSKICH HOBBY Poznań 2013 w dniach 19-20 Października
X EDYCJI SALONU MODELARSTWA I GIER TOWARZYSKICH HOBBY Poznań 2013 w dniach 19-20 Października
- Niejeden+
- Kontakt:
Co dają modelarzom?Zobaczcie ile dają zorganizowanej grupie modelarzy Targi i jaką powierzchnię zajmowały makiety w latach ubiegłych.
Odpowiadam
Wydatki, wydatki i jeszcze raz wydatki.
Kolega pomylił nas modelarzy z sobą (przedstawiciel firmy) i wystawiającymi się producentami wszelkich detali potrzebnych do makiety. Oni bez dodatkowych kosztów dzięki żywej reklamie w postaci makiety robią kasę.
MTP jest obojętne, kto się wystawia ważna jest kasa, dzisiaj wystawiają się producenci gier, zabawek i wszystkiego co można pod to podciągnąć, jutro może to być każda inna branża gotowa zapłacić 170 zł za metr. Jak wystawców (dawców) kasy jest mało robi się zatykanie pustych powierzchni, które zawsze sprawiają ponure wrażenie, darmową reklamą pozwalając nam się wystawić, ot i tyle.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2013, 08:09 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niejeden
- Kontakt:
Niby tak, chociaż dla mnie jako "zrzeszonego nieformalnie" nie jest to aż taka korzyść. Są inne lokalizacje, gdzie możemy rozstawić się za darmo a Targi wymagają jednak większego zaangażowania sił od typowego zloTTu - trzeba być przy makiecie prawie non-stop od rana do wieczora, nie licząc krótkich przerw na jedzenie, rozkład musi być gęsty, żeby ludziom się nie nudziło albo nie ma go wcale... Trochę nie moje klimaty. Zdecydowanie wolę imprezy kameralne (Radom, Pszczela Wola), a z dużych Sosnowiec - też z publicznością ale jednak na większym luzie niż Targi w Poznaniu.elvis pisze:Pamiętajcie, że jakby się chciało wynająć powierzchnię wystawienniczą pod zabudowę makiety, wówczas trzeba zapłacić 170zł/m2 plus Vat. Zobaczcie ile dają zorganizowanej grupie modelarzy Targi i jaką powierzchnię zajmowały makiety w latach ubiegłych.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2013, 15:24 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
A to się okaże. Jeśli tak tylko tylko z firmą FRED 

- elvis
- Kontakt:
Szkoda. Broń Boże, nie zamierzam tu bronić MTP, ani być ich adwokatem. Ale z tego co się orientuję, a w związku z tym że jestem "delegatem" z ramienia SMK Katowice, uczestniczę w zebraniach Związku, wiem, że z targów Hobby wcale nie ma jakiejś wielkiej kasy, a w zeszłym roku całe rozliczenie przedstawiał Prezes Pyssa. Na zebraniu była poruszana dość szeroko kwestia dofinansowania. Stanęło na tym, że jedną lub dwie prezentacje będą dofinansowywane przez Związek, bo na więcej po prostu nie ma pieniędzy.
A czy UMF będzie się w takim razie wystawiało prywatnie, bo na Elvis-Model można liczyć
A czy UMF będzie się w takim razie wystawiało prywatnie, bo na Elvis-Model można liczyć

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, 16:12 przez elvis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Makiety nie będzie, nas też.