Drzewa liściaste
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Drzewa liściaste
Metoda jaką robiłem nie jest żadną rewelacją. Użyłem drutu z przewodów LGY (tzw. miękki) 0,25 mm. Druty zostały poskręcane i polutowane tak by uzyskać konstrukcję pnia i konarów w sposób charakterystyczny dla danego gatunku drzewa. Na to poszła szpachla "Acryl- Putz" zmieszana 1:1 z wikolem. Po wyschnięciu malowanie, suszenie i doklejanie siateczki. I tu jest pewna nowość. Zastosowałem Naturex firmy Polak. Prawie wszystkie artykuły jakie przeczytałem o robieniu drzewek zachwalały Heki Floor lub posypki gąbkowe. Kupiłem Heki - prawie wszystko co zielone i bardzo się rozczarowałem. Uważam że Naturex jest rewelacyjny. Duża rozpiętość faktury i kolorystyki. Na razie mam 9. Wkrótce fotki mogące pomóc dobrać odpowiednią siateczkę do danego drzewa. Trafiłem nawet na siateczkę z której spróbuję zmajstrować sosnę
.

- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Zgadza sie, jednak ja robie pare na 18cm a to juz bedą naprawde duze drzewa.2cm -> 14m w real'u. Drzewo wysokie na pięć kondygnacji budynku to całkiem spore drzewo! Uważam, że większych absolutnie nie powinienes robić.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Wal smiało, najwyżej Cię znowu skrytykujemy...Grzegorz TT pisze: to może powinienem opisać z czego i jak to zrobiłem.

12cm -> 14m w real'u. Drzewo wysokie na pięć kondygnacji budynku to całkiem spore drzewo! Uważam, że większych absolutnie nie powinienes robić.Grzegorz TT pisze:drzewka są do skali Nwysokość od 1 do 12 cm. Oczywiście jak się zrobi coś tak małego to większe nie powinno być już problemem.
-
- Kontakt:
Dzięki
Zawsze coś można zrobić lepiej. Drzew żony pana L.L. jeszcze nie widziałem i trochę po mojej początkowej wpadce boję się porównania. Jeżeli uważacie że owe wypociny (dąb robiłem 13 godzin
) mają jakiś sens to może powinienem opisać z czego i jak to zrobiłem. Muszę tu zaznaczyć że popełniłem pewien błąd - drzewka są do skali N
wysokość od 1 do 12 cm. Oczywiście jak się zrobi coś tak małego to większe nie powinno być już problemem.

- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Brawo najpiekniejsze drzew jak na razie tym forum.
-
- Kontakt:
Oto kolejne efekty dłubania. Technologia "druciana" bardzo pracochłonna.
[img=http://img210.imageshack.us/img210/81/ssa403916dd.th.jpg]
[img=http://img53.imageshack.us/img53/4235/ssa403897tm.th.jpg]
[img=http://img210.imageshack.us/img210/81/ssa403916dd.th.jpg]
[img=http://img53.imageshack.us/img53/4235/ssa403897tm.th.jpg]
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, 15:56 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem o ile sosnę powinno się wykonać z wykorzystaniem posypek gąbkowych o tyle drzewa liściaste z siateczek Heki lub Polak. Z uwagi na cenę i duży asortyment szczególnie zainteresowały mnie wyroby firmy Polak. Cztery rodzaje już mam, czekam na dostawę następnych w tym również Heki . Po otrzymaniu reszty zamieszczę fotki.
A to fotka tego co zmajstrowałem z 3 rodzajów siateczek Polak:
http://img516.imageshack.us/my.php?imag ... 2649eh.jpg
A to fotka tego co zmajstrowałem z 3 rodzajów siateczek Polak:
http://img516.imageshack.us/my.php?imag ... 2649eh.jpg
-
- Kontakt:
Sosna z drutu - wersja V3
http://img426.imageshack.us/my.php?imag ... 1554rx.jpg
Wystąpiły problemy ze zrobieniem zdjęcia tak małego obiektu.
Tym razem zmieniłem kilka materiałów. Do splecienia "konstrukcji" pnia i konarów użyłem drutu 0,25mm². (wcześniej 0,5 mm²) Klej "kropelka", posypka Faller Premium.
http://img426.imageshack.us/my.php?imag ... 1554rx.jpg
Wystąpiły problemy ze zrobieniem zdjęcia tak małego obiektu.
Tym razem zmieniłem kilka materiałów. Do splecienia "konstrukcji" pnia i konarów użyłem drutu 0,25mm². (wcześniej 0,5 mm²) Klej "kropelka", posypka Faller Premium.
-
- Kontakt:
Korzenie to znany materiał, trzeba tylko znaleźć odpowiedni gatunek, najwięksi Mistrzowie używają np. korzenia kopru, "sztukując" go dodatkowymi gałęziami. Coś niecoś w ten sposób zrobiłem, ale korzeń musi być "dorodny", wykopany a nie wyrwany...itd. Poza tym kompletnie nie nadaje się na sosnę, ale świetnie imituje solidne dębisko czy wiekową lipę.Grzegorz TT pisze:Może się pośmiejecie ale znalazłem bardzo ciekawy materiał i właśnie testuję jego możliwości. ........To jest korzeń bardzo pospolitego chwastu zwanego komosą.
-
- Kontakt:
Może się pośmiejecie ale znalazłem bardzo ciekawy materiał i właśnie testuję jego możliwości.
http://img45.imageshack.us/my.php?image=ssa400884az.jpg
To jest korzeń bardzo pospolitego chwastu zwanego komosą.

http://img45.imageshack.us/my.php?image=ssa400884az.jpg
To jest korzeń bardzo pospolitego chwastu zwanego komosą.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
To prawda, Bardzo lubię to drzewo a zwłaszcza "klimat" boru sosnowego. Odzwierciedlić w modelu jest to jednak trudno. W zasadzie to drzewo iglaste, ale jeżeli bliżej sie nad tym zastanowić, to wykonac by je nalezało technikami stosowanymi przy wykonywaniu drzew liściastych (te charakterystyczne "kepki"). Jeżeli tak wykonamy sosnę to z kolei pojawi sie problem jak będzie to wyglądało, jesli zestawi sie ja z innymi drzewami liściastymi (wykonaymi ta samą technika).oelka pisze:Sosna jest wyjatkowo trudnym drzewem do wykonania w modelu, nie ze wzgledu na pokroj, ale na sposob pokrycia igliwiem. Jak dotychczas naprawde dobrze wykonanej sosny jeszcze nie widzialem.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Sosna jest najpowszechniesza na terenach wybitnie suchych. Typowy bor sosnowy mozna znalezc na glebach piaszczystych. Ale jej powszechnosc w lasach polskich bierze sie rowniez z nasadzen, ktore kiedys prowadzono masowo i troche bez zastanowienia.DBv pisze:W zasadzie to Sosna zwyczajna jest doś powszechna w Polsce, a jej skupiska w postaci chociażby borów sosnowych są dość częstym widokiem. Ostrożność zalecałbym jedynie w przypadku odwzorowywania ternu wybitnie górskiego. Chociaż w Sudetach można ją znaleźć, to nie tworzy ona już takich skupisk jak to ma miejsce np w Wielkopolsce.
Jesli chodzi o tereny gorskie, to linie kolejowe w Polsce nie przekraczaja gornej granicy lasow sosnowych

Nie wiem, gdzie ta skala z sona ma sie znajdowac, ale w nieco nizej polazonych miejscach na takim stanowisku mozna spotkac rosliny lisciaste, chcoby brzozy, ktore nie potrzebuja wiele do szczescia.Tak, czy inaczej to z Sosną zwyczajną problemów być nie powinno (jeżeli chodzi o jej wystepowanie w okreslonych regionach), nieco ostrożności zalecałbym jedynie w terenie typowo górskim.
Sosna jest wyjatkowo trudnym drzewem do wykonania w modelu, nie ze wzgledu na pokroj, ale na sposob pokrycia igliwiem. Jak dotychczas naprawde dobrze wykonanej sosny jeszcze nie widzialem.
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
Z racji tego co już pewnie widzieliście jest to zabawka i aż tak nie wnikam. Może jak (jeżeli w ogóle) nabiorę wprawy to zajmę się czymś poważniejszym. Na razie robię placek "rozrywkowy" i staram się go wykonać w miarę dokładnie i starannie ale bez przesady. Pacek jest do treningu. Robione przez Was drewka są o kilka klas lepsze od moich ale zastosowanie siateczki nie bardzo mi się podoba ze względu na osnowę która wygląda bardzo nienaturalnie. W mojej okolicy spotkałem 2 odmiany sosny - ta druga to jedno drzewo i to w parku z igłami o długości około 5-7 cm. Ten mój pierwszy niewypał drzewny był nieco do tego podobny. Igły są zbite w gęste kosze i tworzą wielkie czapy. Fotkę postaram się dołączyć przy okazji.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
W zasadzie to Sosna zwyczajna jest doś powszechna w Polsce, a jej skupiska w postaci chociażby borów sosnowych są dość częstym widokiem. Ostrożność zalecałbym jedynie w przypadku odwzorowywania ternu wybitnie górskiego. Chociaż w Sudetach można ją znaleźć, to nie tworzy ona już takich skupisk jak to ma miejsce np w Wielkopolsce. Tak, czy inaczej to z Sosną zwyczajną problemów być nie powinno (jeżeli chodzi o jej wystepowanie w okreslonych regionach), nieco ostrożności zalecałbym jedynie w terenie typowo górskim.oelka pisze:A jaki teren ma obrazowac twoja makieta? Badz co badz, pospolitosc gatunkow roslinnych ma swoje granice, nawet w przypadku Pinus sylvestris.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
A jaki teren ma obrazowac twoja makieta? Badz co badz, pospolitosc gatunkow roslinnych ma swoje granice, nawet w przypadku Pinus sylvestris.Grzegorz TT pisze:Uparłem się na sosnę bo jest to gatunek pospolity. Zapewniam że kiedyś mi się uda![]()
![]()
Co to jest styrodur?
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info