Ty51 TT
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Ty51 TT
I nastała nowa jakość!
Ale, że taki mały motorek to uciągnie?
Ale, że taki mały motorek to uciągnie?
- Ranger
- Kontakt:
Haha, ceny nie zna a już zamawia
Najpierw skończę wersję prototypową. Został mi sam ołtarz. Napęd też już na etapie prób.
Najpierw skończę wersję prototypową. Został mi sam ołtarz. Napęd też już na etapie prób.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2019, 22:48 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
witam!
to ja poproszę 1 szt. Ty51-37
Deluxe DCC + sound
pozdrawiam
Artur
to ja poproszę 1 szt. Ty51-37
Deluxe DCC + sound
pozdrawiam
Artur
- Ranger
- Kontakt:
Nowe wózki oraz widok na spód tendra.
- Ranger
- Kontakt:
Tyle czasu już minęło od ostatniego wpisu, ze obecny model jest już zupełnie inny niż jego pierwowzór.
Pracujemy aktualnie nad wersją DeLuxe Ty51. Powoli ale do przodu powstaje parowóz na zupełnie nowym napędzie (BR50 i BR52 Tilliga jednocześnie). Roco się "skończyło więc nie będziemy już używać ich napędów.
Poniżej przedstawiam kolejne etapy powstawania modelu, nowe koncepcje, rozwiązania. Nie trzeba już będzie rozbierać kół. Będą one wkładane od spodu i blokowane jak na fotce. Mamy tez podwieszane pomosty jako oddzielny element, pełną instalację.
Są już wózki pod nowy napęd. Rysuje się ołtarz.
Pracujemy aktualnie nad wersją DeLuxe Ty51. Powoli ale do przodu powstaje parowóz na zupełnie nowym napędzie (BR50 i BR52 Tilliga jednocześnie). Roco się "skończyło więc nie będziemy już używać ich napędów.
Poniżej przedstawiam kolejne etapy powstawania modelu, nowe koncepcje, rozwiązania. Nie trzeba już będzie rozbierać kół. Będą one wkładane od spodu i blokowane jak na fotce. Mamy tez podwieszane pomosty jako oddzielny element, pełną instalację.
Są już wózki pod nowy napęd. Rysuje się ołtarz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Kompletna instrukcja z odzyskanymi fotkami dostępna tutaj.
Relacja na forum jest z powrotem dostępna.
Relacja na forum jest z powrotem dostępna.
- Ranger
- Kontakt:
Temat trochę się zestarzał więc pragnę go nieco odświeżyć.
W związku z tym, że moja relacja na forum przestała działać dzięki "żabie" zrobiłem dzisiaj instrukcję w formie pdf w dwóch cześciach.
Pierwsza część to montaż parowozu a druga część opisuje montaż tendra oraz montaż końcowy.
Obecnie oferowane zestawy w dziale giełda nie posiadają płytek PCB. Już wyjaśniam o co chodzi.
Okazało się, że rozwiązania z płytkami, wtyczkami itd pomimo że eleganckie było niepraktyczne.
Głównie ze względu na trudność wykonania i pracochłonność. Łatwiej pociągnąć cztery przewody z parowozu do tendra, tam połączyć je z przewodami tendra i resztę bezpośrednio do dekodera, Dekoder 6 pin zapewni obsługę z przewodów:
- odbierak +
- odbierak -
- światła przód
- światła tył
- motor+
- motor -
- wspólny + świateł (przewód do dolutowania do dekodera, niektóre mają).
W ten sposób oszczędzimy masę pracy i czasu.
W związku z tym, że moja relacja na forum przestała działać dzięki "żabie" zrobiłem dzisiaj instrukcję w formie pdf w dwóch cześciach.
Pierwsza część to montaż parowozu a druga część opisuje montaż tendra oraz montaż końcowy.
Obecnie oferowane zestawy w dziale giełda nie posiadają płytek PCB. Już wyjaśniam o co chodzi.
Okazało się, że rozwiązania z płytkami, wtyczkami itd pomimo że eleganckie było niepraktyczne.
Głównie ze względu na trudność wykonania i pracochłonność. Łatwiej pociągnąć cztery przewody z parowozu do tendra, tam połączyć je z przewodami tendra i resztę bezpośrednio do dekodera, Dekoder 6 pin zapewni obsługę z przewodów:
- odbierak +
- odbierak -
- światła przód
- światła tył
- motor+
- motor -
- wspólny + świateł (przewód do dolutowania do dekodera, niektóre mają).
W ten sposób oszczędzimy masę pracy i czasu.
- Ranger
- Kontakt:
Wejdź sobie do mojej galerii i tam wszystko jest. Niestety mechanizm forum coś nie działa ostatnio tak jakby można było tego oczekiwać.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 14:56 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cześć Konradzie, zacząłem właśnie porządkować dokumentację dotyczącą budowy Ty51 i nie mogę niestety otworzyć miniatur z początkowej części postu dotyczącego budowy tendra (3 strona wątku)
Czy te zdjęcia są gdzieś jeszcze dostępne? - pozdrawiamWysłany: 9 Wrzesień 2013, 20:18 ETAP PIĄTY
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 12:58 przez cichonęk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Ja stosuję z powodzeniem ESU i ZIMO + głośnik ZIMO - kostka cukru. Dek w tendrze a głośnik w stojaku kotła albo może być w budce. Jest tam miejsca aż nadto.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2013, 14:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrT
- Kontakt:
Dzięki Konrad za info ale zamówiłem już sobie 4m/1PLN różnych kolorów. Jak już wiedziałem czego szukać poszło błyskawicznie.
Wczoraj wymieniłem diody w czołownicy i okazało się że dostał też w tym zwarciu dekoder. Nowe spaliły się momentalnie jak tylko postawiłem parowóz na torach. (Gdyby ktoś chciał odkupić uszkodzony dekoder Kuehn N025-P proszę o info na PW. Poza tym wyjściem na światła z przodu reszta działa bez zarzutu.)
Na nowym dekoderze jest już ok ale jeszcze jeden objaw mnie niepokoi i nie wiem jak to namierzyć. A mianowicie diody z przodu lekko się świecą nawet jak światła są wyłączone. Podejrzewam ze gdzieś jest przebicie. Objaw występuje tylko jak parowóz jest połączony z tendrem.
Chciałbym też udźwiękowić lokę jak już doprowadzę elektrykę do porządku. I teraz pytanie jaki dekoder tam wsadzić. Wymiary? I gdzie głośnik? W tendrze się już chyba nie zmieści wiec zostaje budka. Na oryginalny dźwięk chyba nie ma szans ale może coś można "podciągnąć" z dostępnych na rynku?
Wczoraj wymieniłem diody w czołownicy i okazało się że dostał też w tym zwarciu dekoder. Nowe spaliły się momentalnie jak tylko postawiłem parowóz na torach. (Gdyby ktoś chciał odkupić uszkodzony dekoder Kuehn N025-P proszę o info na PW. Poza tym wyjściem na światła z przodu reszta działa bez zarzutu.)
Na nowym dekoderze jest już ok ale jeszcze jeden objaw mnie niepokoi i nie wiem jak to namierzyć. A mianowicie diody z przodu lekko się świecą nawet jak światła są wyłączone. Podejrzewam ze gdzieś jest przebicie. Objaw występuje tylko jak parowóz jest połączony z tendrem.
Chciałbym też udźwiękowić lokę jak już doprowadzę elektrykę do porządku. I teraz pytanie jaki dekoder tam wsadzić. Wymiary? I gdzie głośnik? W tendrze się już chyba nie zmieści wiec zostaje budka. Na oryginalny dźwięk chyba nie ma szans ale może coś można "podciągnąć" z dostępnych na rynku?
- Ranger
- Kontakt:
Chłopaki, te przewody są dostępne na zamówienie ale starczają na bardzo długo.
ESU - 10m w zwoju w różnych kolorach.
ESU - 10m w zwoju w różnych kolorach.
- Marek TT
- Kontakt:
A próbowałeś pytać o przewody Kynarowe.
- Misiek
- Kontakt:
Długie potrzebujesz te przewody?
Mam trochę "ścinków" po dekoderach, czasem ucinane "u nasady".
Mam trochę "ścinków" po dekoderach, czasem ucinane "u nasady".