Wymiana szczotek w silniku ER20 Kuehn
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Wymiana szczotek w silniku ER20 Kuehn
Tu są smary do "wyboru i koloru"
byleby był bez kwasu, bez siarki, kontatybilny z plastikiem i nie był penetrujący.

-
- Kontakt:
Ja smaruję czymś takim : http://inelsc.pl/pl/p/Smar-TF-silikon-teflon-20ml/1182 dobrze trzyma i nie straszne mu wysokie temperatury silnika BTTB;)
-
- Kontakt:
Nie chcę Cię straszyć, ale też kiedyś użyłem tego smaru i posmarowałem łożyska silniczka. I stała się rzecz straszna.
W silniczku BTTB stopiły mi się gniazda szczotek. Smar ten ma właściwości penetrujące (cały silniczek "tłusty", w środku i na zewnątrz), a oprócz tego wykazuje nieznaczne przewodnictwo prądu.
Szczotki podczas pracy działały jak element grzejny.
Proponuję, zanim go nie złożyłeś, bardzo dokładnie go odtłuścić spirytusem lub tym.
A do smarowania
od dłuższego czasu stosuję wazelinę tech. lub inne smary pozbawione kwasów i siarki, bez właściwości penetrujących.

Proponuję, zanim go nie złożyłeś, bardzo dokładnie go odtłuścić spirytusem lub tym.

- solar
- Kontakt:
Nie, nie smarowałem łożysk silnika. Użyłem "smaru do mechanizmów precyzyjnych" o nazwie Smar TZ. Jak się okazało ma on (może to tylko ta tubka, którą posiadam) skłonność do paprania - migrowania "tłuszczu" po powierzchni tworzywa. 

-
- Kontakt:
Jak to - "musiało się coś "przesączyć"" ?solar pisze:to niestety smar + pył. Smarowałem jakiś czas temu wałki pomiędzy silnikiem, a wózkami oraz przekładnię ślimakową i podejrzewam, że musiało się coś "przesączyć" bo i silnik był troszkę tłusty.

Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 21:21 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
to niestety smar + pył. Smarowałem jakiś czas temu wałki pomiędzy silnikiem, a wózkami oraz przekładnię ślimakową i podejrzewam, że musiało się coś "przesączyć" bo i silnik był troszkę tłusty. 

Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 20:51 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Skąd ten brud ? Czy to pył ze startej szczotki ?
Czy może jakiś smar (+ pył)
Czy może jakiś smar (+ pył)

Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 20:36 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
Usiadłem dziś jeszcze raz do tematu "co się dzieje z silnikiem" i postanowiłem iść "na całość"
Przystawiłem się ostro do mocowania szczotek i okazało się, że aby dostać się do szczotek silnika trzeba po prostu mocno podważyć tulejki mocujące.
Jak widać na zdjęciach jedna ze sprężynek - z powodu dużego zabrudzenia (zdj. 4) - nie wysuwała szczotki z tulejki, a co za tym idzie nie dociskała jej do komutatora. Dlatego silnik nie pracował płynnie, a czasem nawet nie uruchomił się. Dopiero dociśnięcie silnika w miejscu szczotek pobudzało go do pracy.

Jak widać na zdjęciach jedna ze sprężynek - z powodu dużego zabrudzenia (zdj. 4) - nie wysuwała szczotki z tulejki, a co za tym idzie nie dociskała jej do komutatora. Dlatego silnik nie pracował płynnie, a czasem nawet nie uruchomił się. Dopiero dociśnięcie silnika w miejscu szczotek pobudzało go do pracy.
- solar
- Kontakt:
Nikt jeszcze tego nie robił? 

- solar
- Kontakt:
Wymiana szczotek w silniku ER20 Kuehn
Witam!
Czy ktoś z Was wymieniał już szczotki w silniku ER20 Kuehn'a
Tak z ciekawości pytam, bo ją konserwowałem i chciałem sprawdzić stan szczotek ale nie bardzo mogłem wymontować dekielki ich osadzenia (ani na wysunięcie, ani na wykręcenie - więc jak?)
Czy ktoś z Was wymieniał już szczotki w silniku ER20 Kuehn'a

Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 22:09 przez solar, łącznie zmieniany 2 razy.