Stacja Rembertów

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Re: Stacja Rembertów

Post autor: PiotrT »

Niejeden pisze:...
PS. Ale niezależnie od tego, proponuję abyś najpierw zrobił moduł szlakowy. Stacja to jednak spore wyzwanie jak na początek.
Chyba macie racje i rzeczywiście wystartowałem za wysoko.
Nie mam doświadczenia w torowiskach ani w budowie makiet kolejowych.
Sporo musiałem pogrzebać na forum żeby zrozumieć o jakim "trapezie" mówicie.

Rozumiem że przed i za stacją przydało by się umieścić takie rozjazdy pomiędzy torem 1 a 2 ??

Pomyśle w takim razie nad jakimś modułem szlakowym. Raczej wymyślonym co by purystom trochę argumentów odebrać ;)

(a ten skończę mam nadzieję jak nabiorę trochę doświadczenia).
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 23:57 przez PiotrT, łącznie zmieniany 3 razy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Naginanie rzeczywistości nie jest zabronione, vide Tarczyn. Jednak 3 metry, to trochę mało na funkcjonalną stację na dwutorze. Na mijankę, a tak wygląda twój projekt, wystarczy. A to, jaki tabor w rzeczywistości zatrzymuje się w Rembertowie, ma najmniejsze znaczenie.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

PiotrT pisze:Czyli mam rozumieć że w sTTandardzie wszystko ma być odwzorowane 1:1, żadnego naginania rzeczywistości ??
Nic z tych rzeczy (w sensie odwzorowania 1:1). W sTTandardzie liczy się aby moduły:
1. były przejezdne (najważniejsza sprawa)
2. nie sprawiały trudności w transporcie
3. ładnie wyglądały

Faktycznie, czytając czasem dyskusje na forum można dojść do wniosku, że posadzenie krzaczka nie tam, gdzie się w rzeczywistości znajduje dyskwalifikuje moduł ale niech mi ktoś pokaże sTTandardową stację odwzorowaną 1:1. Chcesz mieć Rembertów to zrób Rembertów ;) Tak długo jak nie umieścisz tam różowej trawy i zielono-bordowego szutru to nikomu (poza paroma purystami ;) ) nie będzie przeszkadzać, że peron krótszy, czy kąt rozjazdów nie ten. Natomiast należy brać pod uwagę kwestie praktyczne czyli np trapezy, o których wspomniał Kilkujadek. Mimo, że w oryginale ich nie ma, to w świecie TT powinny się znaleźć, gdyż ich brak znacznie ograniczy funkcjonalność takiej stacji na zlocie.

PS. Ale niezależnie od tego, proponuję abyś najpierw zrobił moduł szlakowy. Stacja to jednak spore wyzwanie jak na początek.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 13:40 przez Niejeden, łącznie zmieniany 4 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Każdy robi to co uważa za stosowne. Oczywiście możesz zrobić stację której rysunek wcześniej zamieściłeś ale to już nie będzie Rembertów ;)
Weź również pod uwagę brak na Twoich modułach "trapezów" co znacznie ograniczy funkcjonalność stacji.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Kilkujadek pisze:200m to mają same perony...
Tak chodziło mi oczywiście o perony.
Czyli mam rozumieć że w sTTandardzie wszystko ma być odwzorowane 1:1, żadnego naginania rzeczywistości ??
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 13:40 przez PiotrT, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

200m to mają same perony, a cała stacja jest mocno rozwleczona. Moim zdaniem daj sobie spokój bo nigdy nie zrobisz nawet podobnej. Sama głowica wschodnia zajmie 3-4 metry.
Awatar użytkownika
PiotrT
Kontakt:

Stacja Rembertów

Jako ze mieszkam w okolicy planuje popełnić takie oto moduł:
Obrazek
GM: http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=52.2 ... a&t=h&z=18
Więcej o samej stacji tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Warszawa_R ... olejowa%29

Stacja składa się z części towarowej i osobowej. Towarową planuje ewentualnie w dalszym etapie.
Moduł ma wymiary 500x3000mm. Chce aby był z obu stron zakończony sttandardowymi profilami MP2S-TT.
Dodatkowo chce podzielić go na 3 segmentu po metr każdy.

Wątpliwości:
1. Stacja w rzeczywistości ma 200m. U mnie po przeskalowaniu wychodzi 144m (1200mm). Nie chce robić jej dłuższej bo i tak zdaje się nie ma w TT taboru który oryginalnie zatrzymuje się na tej stacji ??

2. A skoro nie ma taboru to czy w ogóle warto ?? Bo niby 3metry długości ale obawiam się że będą tylko przelotowe :/

2. Oryginalnie droga na wschód jest położona równolegle do torów ale zastanawiam się czy aby nie nagiąć rzeczywistości tak by kończyła się na górnej krawędzi ??
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 13:39 przez PiotrT, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”