Głównym argumentem jest więc ukształtowanie terenu. Jeżli jest pofałdowany to masz nasypy i ewentualnie przekopy, jak jest płasko to niekoniecznie.Proszę o jakieś argumenty za i przeciw budowie nasypu
Nasyp czy jego brak
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Nasyp czy jego brak
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
To czy tory leza na nasypie czy tez w poziomie terenu, zalezy od uksztaltowania tegoz terenu, oraz od tego jaki jest przebieg linii kolejowej. Trzeba pamietac, ze linia kolejowa nie moze miec duzych spadkow (liczonych w promilach), tak wiec jesli teren jest bardzo urozmaicony mozna zbaczyc tak nasypy jak tez i przekopy. Nasypy beda rowniez na obszarach podmoklych, podatnych na zalanie. Z kolei na obszarze miasta poprowadznie linii kolejowej na nasypie (wiadukcie) lub w wykopie ulatwia prowadzenie ruchu ulicznego bez kolizji w poziomie z torami kolejowymi, jednoczesnie likwidujac potrzebe budowy wiaduktow z podjazdami na potrzeby ruchu miejskiego.luk0987 pisze:Oglądałem zdięcia waszych makiet i zauważyłem że mało kto robi nasyp kolejowy pod tory. Poszedłem na pobliską stację (Lublin Główny) i tam tory dochodzące jak i cała stacja leży na nasypie.Teraz nie wiem czy robić nasyp na makiecie czy nie.
Proszę o jakieś argumenty za i przeciw budowie nasypu.
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Witek M.
- Kontakt:
To zalezy co nazywasz nasypem. Z reguly tory leza na warstwie tlucznia, ktory tworzy niewielkie wzniesienie. I na wszystkich makietach (przynajmniej modulowych) jest to odwzorowane. Natomiast nasyp jako taki jest budowla inzynieryjna stworzona z racji lokalnego uksztaltowania terenu, gdy linia kolejowa przecina np. jakies obnizenie terenu.
-
- Kontakt:
a co nazywasz nasypem? może zacznijmy od tego
-
- Kontakt:
Nasyp czy jego brak
Oglądałem zdięcia waszych makiet i zauważyłem że mało kto robi nasyp kolejowy pod tory. Poszedłem na pobliską stację (Lublin Główny) i tam tory dochodzące jak i cała stacja leży na nasypie.
Teraz nie wiem czy robić nasyp na makiecie czy nie.
Proszę o jakieś argumenty za i przeciw budowie nasypu.