BIPA- malowanie

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: BIPA- malowanie

Post autor: Mariusz »

Kiepsko widać, ale oliwkowa bipa z początku lat 90-tych tak właśnie wyglądała.
http://img144.imageshack.us/img144/9163/zotw11ln8.jpg
clipers
Kontakt:

Post autor: clipers »

Zapewne słoneczko, kwaśne deszcze i czas wpłynęły na ich barwę. Ja zakładałem budowę wagonów fabrycznie nowych i tak też miały wyglądać. Na jednym z wątków na forum Martel p.KK wypowiadał się na temat kolorystyki tychże wagonów i zapamiętałem to sobie dobrze, że RAL 6008 był najbardziej zbliżonym kolorem w jakim były malowane i tego się trzymałem. Choć sam kolor RAL 6008 w oryginale nosi nazwę brązowo-zielony, ja używałem mieszanki olive drab i czarnego, ażeby uzyskać zadany efekt.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 17:10 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

Panowie, kilka lat temu można było Bipy podziwiać w większej ilosci odstawione na torach Pesy w Bydgoszczy, która skracała je lub cięła na złom. Żaden ze składów nie przypominał odcieniem barwy tego, co jest w KMiD lub uważane jest za przepisowy kolor :mrgreen:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Co do odcienia zieleni, to nie to żebym się czepiał. Po prostu sam mam rozgrzebaną Bipę i pomalowałem ją na kolor zbliżony do tego z KMD, ale wydawał mi się zbyt jasny, więc prysnąłem go ciemniejszą i teraz nie wiem, czy nie przesadziłem (wyszedł mi kolor mniej więcej taki jak twój) i szczerze mówiąc liczyłem, że potwierdzisz że ten kolor jest w porządku. Skąd jednak różnica ze wzorami z KMD? Znam Krzyśka Koja osobiście i wiem, że wielką wagę przykłada do takich spraw jak malowanie czy oznaczenia, więc może jego rysunki są prawidłowe, a może prawidłowo było u niego na kompie, a różnica wyszła w druku... Tak czy inaczej za cholerę nie chce mi się malować tego trzeci raz, więc chyba zostawię tak jak jest (czyli coś jak u ciebie). W każdym razie gratuluję :D
clipers
Kontakt:

W tej BIPIE raczej tego już nie będę zmieniał, może tylko przemaluję je na taki brezentowy kolor.
Dyskusja ścian czołowych na ten temat była wcześniej. Część forumowiczów twierdziła, że ściana powinna być oliwkowa, a druga część że szara. Żeby pogodzić wszystkich musiałbym pomalować z jednej na oliwkowo, a z drugiej na szaro :D

Wagony były malowane w kolorze jak najbardziej zbliżonym do barwy z palety RAL 6008. Kopiłem puszkę farby w sprayu i pomalowałem jedną budę Y na wzór. Potem tylko mieszałem farby aby uzyskać identyczny kolor.
PS.
Bardziej niż harmonijki denerwują mnie ramki w oknach i myślę, że w następnym projekcie przerobię ramki na górnym i dolnym pokładzie.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 17:08 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

clipers pisze:Projekt BIPA zakończony - dziękuję wszystkim za zdjęcia, skany, porady i materiały które były bardzo pomocne. Obrazek
Ładna robota, proponowałbym jeszcze wymienić harmonie na papierowe, takie jak Schicht/Piko stosował do H0. Mam natomiast wątpliwości, czy ściany czołowe nie powinny jednak być w tej wersji całe oliwkowe. Na wszystkich zdjęciach do których udało mi się dotrzeć wydaje się, że są jednego koloru. Zdjęcia są co prawda czarno-białe, nie tak wyraźne jak współczesne, to może też być brud, ale...
I czy odcień zieleni nie powinien być jaśniejszy? Na rysunkach w KMD wagony z IV ep. są jednak dużo jaśniejsze. Niestety z racji wieku nie mam szans pamiętać jak to rzeczywiście wyglądało.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 17:04 przez wlodar, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Projekt BIPA zakończony - dziękuję wszystkim za zdjęcia, skany, porady i materiały które były bardzo pomocne.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 16:26 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Wywietrzniki to odlewy zywiczne, ktore ponaklejalem w odpowiednich miejsacach na uprzednio wyszlifowany dach.
kolmod
Kontakt:

Post autor: kolmod »

Te wywietrzniki to kolega ma jakieś doklejane/odlewane, czy też nastąpiło spasowanie kilku dachów w celu uzyskania innego ich położenia?
clipers
Kontakt:

Wg dokumentacji czoło powinno być szare na "dachowj" części.[/quote]
tym sie sugerowalem
P.S.
Chyba nie bardzo wiem jak cytowac. Pierwsze zdanie to slowa k. AK
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 17:56 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Ale czy ściana szczytowa nie powinna być cała oliwkowa?
clipers
Kontakt:

Może dlatego, że szukałem tylko w produktach firmy Tamiya. Początkowo to nie chciałem robić żadnych pasków. Omyłkowo zamówiłem takie kalki i tak poszło. Mam jeszcze jeden zestaw piętrusów to zrobię sobie cala oliwkowa. Póki co skończę teraz ryflaki 102 A
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 17:37 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Ładnie wyszło, ale żeby w hameryce takiej taśmy nie mieli ??:) kup w LuckyModel :)

http://www.luckymodel.com/scale.aspx?de ... PMA001-100

z przesyłką większość rzeczy wychodzi taniej niż w PL :D
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 17:35 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
clipers
Kontakt:

Nigdzie nie moglem znalesc tak cienkiej tasmy. Wycinanie tez szlo mi dosc nierowno, tak wiec pomalowalem na zielono/oliwkowo a potem oklejeilem wagon jak egipska mumie i trysnalem biala farba.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Piknie !:)

Białe pasy malowałeś na zieloną budę, czy najpierw psikałeś na biało, maskowałeś pas i dopiero później malowanie budy na zielono ?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, 17:29 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”