Loksound 4.0 micro jak to odpalić?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Loksound 4.0 micro jak to odpalić?

Post autor: gbbsoft »

Nowokupione lokomotywy domyślnie mają adres 3.
Więc spróbuj w MultiMouse posterować (lub zdefiniować) lokomotywą o adresie 3.
kolmod
Kontakt:

Loksound 4.0 micro jak to odpalić?

Post autor: kolmod »

Witam. Od razu zaznaczam że jestem zielony w DCC, więc prosze się nie śmiać :)
Ponieważ zdążyłem się zorientować, że są tu jak najbardziej kompetentne osoby w sprawie wiedzy DCC, to pozwolę sobie poprosić o pomoc w sprawie DCC.
Zakupiłem lokomotywę w skali TT (gagarin roco) z wbudowanym dekoderem loksound 4.0 mikro. Chciałem ją wreszcie sprawdzić i podłączyłem swój Multimouse. Lokomotywa stoi na torze flex jako jedna, do którego podłączony jest wspomniany zestaw sterowania Roco. Oczywiście postanowiłem dodać NEW lokomotywę i wogóle zgodnie z tą procedurą z instrukcji.... L (nr), kroki prędkości (28). No i... nic nie działa.
Ponieważjak zaznaczyłem jestem laikiem w DCC, wyczytałem coś o adresach, że dekoder ma jakiś (może był wcześniej zaprogramowany?) - nie wiem. Ja nie znam żadnego adresu, a wiem, że CV się ustawia w Multimouse. Jak wciskam przycisk "STOP" to jedynie podczas tego wciskania na chwilę migają światła w lokomotywie. Jak to cholerstwo zaprogramować? Z pomoca posiadanego sprzętu nie mam możliwości odczytania adresu z dekodera z tego co się zorientowałem. Można to jakoś skasować i od nowa uruchomić ???... chmmm... no i jak oczywiście?

Z góry dzięki za pomoc i sorry jeśli pytanie jest głupie, ale jak piszę - nie kumam tego. Myślałem, że wprowadzę nową (NEW), ustawię jakieś Lx, kroki prędkości, np 28 i tyle...

Acha, czy na torze po podłączeniu multimouse bez względu na stan potencjometru myszy będzie cały czas napięcie stałe 14 V, które można zmierzyć zwykłym miernikiem?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, 06:11 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”