Makieta HuberTT

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

huberTT
Kontakt:

Re: Makieta HuberTT

Post autor: huberTT »

W sumie o wydłużaniu nie pomyślałem :-) tylko od razu przyszło mi do głowy ciąć. W tym tygodniu mam zamiar zakupić tory i może jeszcze uda mi się zrobić skrzynki więc niebawem zacznę działać.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

huberTT pisze:... budynek dworca musiałbym postawić na łączeniu modułów, a to trochę niewygodne rozwiązanie.
Takie usytuowanie budynku maskuje linię łączenia.

Przedłużenie toru i przesunięcie rozjazdu/łuku na następny segment zawsze wychodzi makiecie na dobre.
Skracanie i wciskanie na siłę, zawsze psuje geometrię toru i ujemnie wpływa na zachowanie się taboru.

Oczywiście to tylko sugestie, zaplanujesz i wykonasz tak, jak TOBIE będzie pasowało....
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 11:33 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
huberTT
Kontakt:

Myślałem nad kilkoma możliwościami rozwiązania tej sytuacji i m.in jedną z nich jest skrócenie dwóch górnych torów tak, by koniec modułu przypadał już za rozjazdem. Myślałem też nad tym by cały moduł przesunąć nieco w lewo, ale wówczas budynek dworca musiałbym postawić na łączeniu modułów, a to trochę niewygodne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Linię cięcia (tą z lewej) proponuję tak ustalić by tor przechodzący przez krawędź modułu był do niej (krawędzi) prostopadły, a na pewno nie przez rozjazd. Poza tym praktyczniej jest, gdy wszystkie moduły mają jednakową długość (i szerokość), wtedy łatwiej jest je skręcić do transportu w jedną "kanapkę" (jak się da tak zaprojektować skrzynki).
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 09:22 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
huberTT
Kontakt:

Makieta HuberTT

Bywam na forum od dłuższego czasu i już porządnie się zaraziłem TT (zresztą zarażony jestem od ponad 20 lat). Teraz przyszła pora na budowę własnej makiety, a jako, że miejsca w domu nie mam zbyt wiele postawiłem na makietę modułową, którą łatwiej będzie mi schować do szafy. Planuję by makieta była wykonana zgodnie z sTTandardem, ale póki co to plany i zobaczymy jak to wyjdzie. Póki co zbieram materiały i zaczynam planować.

Pracę zaczynam niebawem od budowy modułu szlakowego dwutorowego, który następnie połączony zostanie z modułem stacyjnym.

Wstępnie sam układ torów na stacji ma wyglądać jak poniżej: (czerwone linie to granica modułu)
Obrazek

Zaznaczam, że to moje pierwsze kroki w budowie makiety więc będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Zaprojektowany układ wzorowałem na układzie ze stacji Złotniki pod Poznaniem. Całą stację chciałbym zmieścić na jednym module, ale już widzę, że nie będzie to łatwe. Do budowy na pewno wykorzystam tory modelowe flex i na początek gotowe rozjazdy (być może później pobawię się w składanie własnych).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”