Moja TT - kuba105000
Moderator: mod-Moja TT
- Fantomas
- Kontakt:
Re: Moja TT - kuba105000
To jest mmodel nieco uproszczony - z zestawu startowego.
-
- Kontakt:
Fajna ta cysterna. Może się czepiam ale z tego co widzę to jest ona do przewozu paliwa i czy nie powinna mieć ona z wszystkich stron pomarańczowych oznaczeń że to materiał łatwopalny i wybuchowy. Tak jakoś mi się nasunęło bo jest cała biała jakby wodę lub mleko nią przewozili.
http://www.wagony.net/index.php?url=oznRID
http://www.wagony.net/index.php?url=oznRID
Ostatnio zmieniony 08 sty 2011, 19:12 przez Mario-Hetman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzisiaj miałem kilka spraw do załatwienia i okazało się, że będę przejeżdżał obok sklepu modelarskiego, który jest na końcu miasta, więc rzadko mogę do niego wpaść. Dzisiaj znalazłem trochę czasu. Tym bardziej, że musiałem kupić koledze jakiś prezent urodzinowy (kolega zbiera H0). Kupiłem mu węglarkę PKP Piko. Jednak będąc w sklepie szkoda by było czegoś sobie nie kupić.
Przybyło trochę taboru PKP do sklepu i kupiłem tę o to cysternę:

Po samowyładowczym jest to mój drugi wagon PKP. Wahałem się, za jaki skład się teraz zabrać. Teraz już wiem, że będzie to towarowy PKP. Przez ten rok pokupuję trochę wagonów, może też przy użyciu kalkomanii, przerobię jakiś kryty na PKP. Zobaczymy. A pod koniec roku być może sobie St-44 sprawię.
Dzięki za miłe słowa i porady. Pozdro!

Po samowyładowczym jest to mój drugi wagon PKP. Wahałem się, za jaki skład się teraz zabrać. Teraz już wiem, że będzie to towarowy PKP. Przez ten rok pokupuję trochę wagonów, może też przy użyciu kalkomanii, przerobię jakiś kryty na PKP. Zobaczymy. A pod koniec roku być może sobie St-44 sprawię.

Dzięki za miłe słowa i porady. Pozdro!

Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 08:07 przez kuba105000, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
...bo w miarę jedzenia apetyt rośnie.ArturSch pisze:PS: a kasy NIGDY nie wystarczy i to jest ból.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A ja właśnie wychodzę z założenia, że kupuję TYLKO to, co mi się PODOBA i dlatego trafiają do mnie nawet takie knoty jak Y-ek Poczta Polska PKP czy SM26Samowarek pisze:Kupować nie to, co się podoba ...

@kuba105000: Kupuj chłopie to, co się PODOBA i to, co TOBIE PASUJE

PS: a kasy NIGDY nie wystarczy i to jest ból.

Ostatnio zmieniony 08 sty 2011, 08:29 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Kontakt:
Wszystko mieć to bzdura, a jak się mówi "Krakowa też od razu nikt nie zbudował". Najlepszym lekarstwem jest spokój i rozsądek. Kupować nie to, co się podoba i tylko to co jest konieczne. Ja też mam BTTB raczej w większości towarowe, no są dwa składy osobowe ale to osobna bajka. Wolę towarowe bo tu jest też pole do kompletowania np. PKP. Na naszym Forum co raz jakiś wyskakuje fajny wagonik więc jak przypasuje można brać. Nie martw się, a z czasem nim się obejrzysz i Twój zbiorek będzie znaczny. Powodzenia
Ostatnio zmieniony 08 sty 2011, 08:23 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dobra, były lokomotywy, teraz mam weekend i trochę wolnego czasu, więc z opóźnieniem, ale wstawiam wagony! Nie dziwcie się, że część wagonów nie pasuje do reszty (ma inną epokę, koleje i nie pasuje do niej żadna lokomotywa). Dopiero teraz zaczynam się o to starać.
Zacznijmy od mojego ulubionego wagonu. Samowyładowczy PKP Cargo typu Falns, Ep. V. Producent to Tillig oczywiście.

Tu mamy z kolei platformę DB z 2 szarymi kontenerami. Producent: Roco.

A to wagony, które były w secie Tilliga razem z BR 218. DB. Ep. IV, oba 2. klasa.

Bipa DR.

Pasażerskie ze starej kolekcji. Czerwony to sypialny Mitropa (DR). Zielony też DR.

Z przodu pocztowy Deutsche Post, z tyłu pasażerski CSD.

Chłodnie

Kryte

Cysterny

Węglarka i 2 wapniarki

Węglarka kontenerowa i kryty

Jakieś stare platformy, które jednak bardziej nadają się na złom niż do jazdy.
W tle kontenery. Szary ze starej kolekcji. Niebieski z zestawu Tilliga (ten z BR 218)

To chyba na tyle. Jak widzicie moja kolekcja jest skromna, jednak przecież najlepsze są marzenia i dążenie do zebrania czegoś. Jak się już wszystko ma, to cały czar pryska.
Oczywiście zasilaczy, domków, samochodzików, torów itp. nie pokazywałem.
Pozdrawiam!

Zacznijmy od mojego ulubionego wagonu. Samowyładowczy PKP Cargo typu Falns, Ep. V. Producent to Tillig oczywiście.

Tu mamy z kolei platformę DB z 2 szarymi kontenerami. Producent: Roco.

A to wagony, które były w secie Tilliga razem z BR 218. DB. Ep. IV, oba 2. klasa.

Bipa DR.

Pasażerskie ze starej kolekcji. Czerwony to sypialny Mitropa (DR). Zielony też DR.

Z przodu pocztowy Deutsche Post, z tyłu pasażerski CSD.

Chłodnie

Kryte

Cysterny

Węglarka i 2 wapniarki

Węglarka kontenerowa i kryty

Jakieś stare platformy, które jednak bardziej nadają się na złom niż do jazdy.
W tle kontenery. Szary ze starej kolekcji. Niebieski z zestawu Tilliga (ten z BR 218)

To chyba na tyle. Jak widzicie moja kolekcja jest skromna, jednak przecież najlepsze są marzenia i dążenie do zebrania czegoś. Jak się już wszystko ma, to cały czar pryska.

Oczywiście zasilaczy, domków, samochodzików, torów itp. nie pokazywałem.
Pozdrawiam!
-
- Kontakt:
Tak, muszę przyznać rację. Okazało się, że wagon, który znalazłem na makieciarzu i jest z V epoki minimalnie się różni, a identyczny znalazłem z IV epoki. Tu macie rację. Jeszcze pomyślę. Może wyłożę trochę więcej pieniędzy i skompletuję skład w tym samym malowaniu? Eh... będę się zastanawiał. ;D
-
- Kontakt:
Ten zestaw startowy z BR218 http://www.modelmania.com.pl/product_in ... 63&<osCsid> zawsze był jest i będzie Z IV epoki 

-
- Kontakt:
ArJu, być może masz rację. Ja jednak nie kieruję się estetyką, ponieważ te wagony nie do końca do siebie pod względem estetycznym pasują. Jednak jeśli chodzi o epoki, to wydaje mi się, że się mylisz. Tamten wagon, który planuję kupić, jest z V epoki, a ten zestaw startowy Tilliga prawdopodobnie też (nie ma nigdzie jasnej informacji, jednak wagony z tego setu sprzedawane oddzielnie są z V epoki). Być może zmyliło Cię zdjęcie, które jest przy Start Secie na makieciarzu. Pokazuje ono wersję modelu sprzed kilku lat, mającą standardowe (te okrągłe
) sprzęgi, a rzeczywisty model, który sprzedają, jest to nowa wersja zarówno BR 218, jak i wagonów, z nowymi sprzęgami Tilliga. Sprzęgi oczywiście nie jest to jedyna różnica i one nie świadczą przecież o epoce, ale to od razu się rzuca w oczy.
Ale tak czy tak, dzięki za radę. Najlepsze by były wagony "takie same, tylko że inne".
. Taki żarcik.
Chodzi o to, że ja mam 2. klasę, a są jeszcze 1. klasa, możliwe, że są "mieszane" (tego nie jestem pewien) i z częścią bagażową. Jednak te wagony są dla mnie zbyt drogie. Zobaczymy, kupię jeden z tych, o których myślę i zobaczymy, najwyżej posłuży do czegoś innego.
Pozdrawiam!

Ale tak czy tak, dzięki za radę. Najlepsze by były wagony "takie same, tylko że inne".

Ostatnio zmieniony 02 sty 2011, 15:04 przez kuba105000, łącznie zmieniany 3 razy.
- carman
- Kontakt:
Widzę, że też masz BR 218 z zestawu startowego. Jednak dopiero teraz dopatrzyłem się, że ma jeszcze inny numer, niż te, które widziałem do tej pory.
Moje bordowe 218 mają następujące numery:
218 290-5 - kupiona ponad 4 lata temu,
218 235-0 - z nowej serii.
Twoja natomiast ma numer 218 241-8. Ciekawe
Moje bordowe 218 mają następujące numery:
218 290-5 - kupiona ponad 4 lata temu,
218 235-0 - z nowej serii.
Twoja natomiast ma numer 218 241-8. Ciekawe

-
- Kontakt:
Przede wszystkim to inne epoki. Przeznaczenie wagonów też inne. IMO kierowanie się estetyką przy zestawianiu składów to nieporozumienie. Jeśli jesteś zainteresowany kolejami DB, to proponuję zapoznać się fotkami tamtejszych kolei, np. na bahnbilder.de.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2011, 08:47 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Co do tych dodatkowych wagonów ICE, chyba się nie zdecyduję, przynajmniej na razie. Planuję teraz kupić sobie trochę wagonów DB do innych składów. Najładniejsze według mnie robi Tillig, no i ma sprzęgi pasujące do moich składów. Myślę, że w przeciągu kilku dni zamówię ten oto wagon: klik! i dodam go do mojego składu: klik!. Niewykluczone, że później dokupię jeszcze takie same. Nie wiem, czy do końca pasują do siebie (czy takie składy gdzieś jeżdżą), ale ja myślę, że ładnie będzie się prezentowało.
Moje wagony postaram się dodać w najbliższym czasie. Mam już zrobione zdjęcia i powrzucałem je już na imageshack, ale ostatnio jestem bardzo zapracowany i nie miałem czasu dodać posta. Pozdrawiam!

Moje wagony postaram się dodać w najbliższym czasie. Mam już zrobione zdjęcia i powrzucałem je już na imageshack, ale ostatnio jestem bardzo zapracowany i nie miałem czasu dodać posta. Pozdrawiam!
-
- Kontakt:
Heh takie ICE też bym chciał, niestety pojawia się później problem z miejscem na długą trasę dla takiego składu.
Loki fajne, nie wiem czemu ale v36 mi się bardzo podoba.
Loki fajne, nie wiem czemu ale v36 mi się bardzo podoba.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 13:16 przez meiss, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Chodzi Ci o ICE? Tak, ceny rzeczywiście są okazjonalne i cały czas się nad tym zastanawiam. Dzięki za radę.
Pozdrawiam.