Minimalny promień łuku

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Re: Minimalny promień łuku

Post autor: jarkott »

Moje obawy wynikały właśnie z wymaganiami lokomotywy BR52 wraz z detalami, dlatego wolałem użyć R=353mm. Poza tym zauważyłem, że BR44 Roco przechodzi co prawda na R=310 ale ma "lekkie opory" (nieraz się unosi).
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Dla spokoju sumienia postaraj się użyć łuków 353mm i nie używać rozjazdów EW1. Wiem, że np. BR44 Roco ma problemy z jednym i z drugim, choć mogą one wynikać również z nierówności torowiska. BR52 przejedzie z kolei chyba po wszystkim łącznie z łukami 310mm ale bez dodatkowych części.
Awatar użytkownika
Leszek tt
Kontakt:

Post autor: Leszek tt »

Nie mam z moją BR 52 żadnych problemów na łukach 310 mm. Osobiście jednak używam większych łuków bo dla mnie to trochę śmiesznie wygląda gdy widzę duży parowóz na tak małym łuku ( trochę jak tramwaj). :mrgreen: Ale to tylko moje prywatne zdanie :>
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 13:14 przez Leszek tt, łącznie zmieniany 2 razy.
kolmod
Kontakt:

Post autor: kolmod »

Dzięki za info! O coś takiego mi chodziło. A dlaczego nie zrobiłeś na 310mm? Jakies obawy? ;)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 12:03 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Mam pętlę wykonaną na łukach R=353mm i taki promień polecam - na razie wszelki tabor przejeżdżał na niej bez problemu, w tym także BR44 Roco. Zdjęcia z 2 imprez:
http://www.jarkott.martel.pl/Sopot2010/ ... ow_15.html
http://www.jarkott.martel.pl/Sopot2010/ ... ow_17.html
http://www.jarkott.martel.pl/Sopot_TT_2 ... nd_07.html
Wymiary pętli: 120 cm * 90 cm
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 11:57 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
kolmod
Kontakt:

Minimalny promień łuku

Post autor: kolmod »

Witam. Chciałbym upewnić się z pomocą kolegów z forum, jaki polecacie minimalny promień łuku, aby wszelki tabor (głównie BR52, czy BR44) - czyli długie parowozy - nie miały żadnego problemu z jazdą po takich łukach?

Tillig na swoich stronach podaje Minestradius 310 mm czyli Rmin=310mm dla np. BR50.

Czy jednak ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie. Pytanie wykluło się bo chcę wykonać pętle nawrotne do mojej makiety modułowej, a chcę by zajęły mi jak najmniej miejsca. Nie chcę też zainwestować w łuki, które sprawią mi potem jakąś przykrą niespodziankę.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odzew.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 11:39 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”