Dla zasilania analogowego według normy NEM602, lokomotywa powinna jechać do przodu, gdy "+" jest podany do prawej szyny, a "-" do lewej, patrząc w kierunku jazdy. Dla lokomotyw elektrycznych, pobierających prąd z sieci trakcyjnej, lokomotywa powinna jechac do przodu, gdy "+" jest podany z drutu jezdnego, a "-" do lewej szyny, patrząc w kierunku jazdy.
Powyższe informację podaję ze swoich starych notatek, ale napewno idzie to znaleźć też w necie
Najprościej "przód" lokomotywy rozpoznać po kabelkach od świateł, jeżeli zapali się lampka na białym kabelku to kierunek jazdy lokomotywy jest do przodu
Dla 100% pewności można przedtem zresetować dekoder lub co najmniej w CV29 ustawić bit0=0
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, 15:01 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak - oczywiście że lokomotywka była reanimowana i źle podłączyłem kable zasialające do silnika, dlatego pytam czy jest jakaś norma, i jak sprawdzić czy loko jedzie w dobrym kierunku, tak abym nie popełnił tego błędu w przyszłości ? oczywiście sprawdzałem loko razem z moimi lokomotywami i stąd wiem że poruszała się w przeciwnym kierunku , skłoniło mnie to do sprawdzenia wszystkich remontowanych lokomotyw - wszystko było OK.
Jak mniemam lok jest analogowa jeżeli jeździ w przeciwnym kierunku to ktoś coś majstrował .
Fabrycznie Zoeuke BTTB miały jeden kierunek jazdy nie trafiło mi się aby coś było nie tak a miałem swego czasu nie chwaląc się około 40 lok.
tak, jest to unormowane - wszystkie lokomotywy powinny jeździć w jednym kierunku.
jak to Ci wytłumaczyć - nie wiem.
jako przykład mam nohaba - tam podłączenie od listew prądowych do silnika nie moze się krzyżować. zupełnie inaczej jest w 86 - tam musi sie krzyzowac. mowa tu o lokomotywach z "okrągłym" silnikiem.
może jest jakiś konkretny przykład co do którego masz wątpliwości?
Wiem że to jest banalne pytanie, ale ostatnio przytrafiło mi się że jedna z lokomotyw jechała w przeciwnym kierunku, chodzi mi o stare lokomotywy bez DCC - jak jest znormalizowana sprawa z podłączeniem zasilania do silnika lokomotywy ?
Tak aby wszystkie poruszały się w jednym kierunku ?