problem z oświetleniem LED w BR119 BTTB

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Re: problem z oświetleniem LED w BR119 BTTB

Post autor: golab »

W szereg już za bardzo nic nie dołożę :( Pajęczyna połączeń jest wykonana z cieniutkiego drutu nawojowego, w dodatku końcówki przewodu zasilania są jednocześnie + czerwonych i - białych i odwrotnie na drugim końcu pajęczaka ...

Miejmy nadzieje, że będzie działało :)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Blue pisze:"Dlaczego" to wyjaśniałem, parę lat temu w artykule wiszącym na forum słuszniejszej skali (forum.modelarstwo.info).
Ten? :mrgreen:
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... lokomotywy
Ostatnio zmieniony 03 sie 2010, 20:48 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

"Dlaczego" to wyjaśniałem, parę lat temu w artykule wiszącym na forum słuszniejszej skali (forum.modelarstwo.info).

Pocieszę Cię, że przy takim połączeniu, jakie zrobiłeś, pewnie długo nie podziała - diody są narażone na uszkodzenie, zwłaszcza czerwone - zbyt wysokie napięcie wsteczne może je wykończyć. Dołóż w szereg (przynajmniej z czerwonymi, ale białym też się przyda) dowolną diodę prostowniczą, np. małą 1N4148 ew. większą 1N400(cokolwiek).
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Wywaliłem oryginalny rezystor, założyłem 2 sztuki 0,7 K smd na przeciętych przeciwległych ścieżkach i działa :)

Choć dlaczego, pozostanie dla mnie tajemnicą ... :)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2010, 10:59 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Hmmm domyślam sie ze masz jeden rezystor wspólny dla czerwonych i białych diodek , załóż na czerwone osobny i na białe osobny rezystor ;)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2010, 02:49 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

problem z oświetleniem LED w BR119 BTTB

Jako, że w mojej BR119 BTTB uszkodzone były światłowody, postanowiłem wstawić do niej oświetlenie na LEDach SMD.

Wstawiłem w miejsce żarówek po 3 LEDy białe i 2 czerwone z każdej strony. Wszystko świecie pięknie, zgodnie z kierunkiem jazdy, ale tylko jeśli podłączę oświetlenie z jednej strony (początek lub koniec lokomotywy), jeśli podłączę drugą strone, świecą tylko LEDy czerwone (zgodnie z kierunkiem jazdy), natomiast białe nie. Jeśli zmienie bieguny z jednej ze stron, świecą zależnie od kierunku jazdy albo wszystkie czerwone, albo wszystkie białe :(

Wygląda to tak, jakby przy prawidłowym podłączeniu cały prąd zżerała gałąź w której są tylko 2 diody czerwone, a przez 3 białe nie płynie nic ...

Co zrobiłem żle ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”