Problem z ucyfrowieniem BR221 BTTB

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Kilkujadek
Kontakt:

Re: Problem z ucyfrowieniem BR221 BTTB

Post autor: Kilkujadek »

Jaki dekoder zastosowałeś? Może ma zbyt małą obciążalność wyjść?
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

:arrow: makieciarz: kondensatorek i cewki oczywiście wylutowane, to było pierwsze, co zrobiłem
:arrow: ArturSch: Opierałem się na instrukcji i Twojej stronie, kabelki są na pewno podpięte tam, gdzie mają być. Spróbuję jeszcze przelutować raz połączenia, bo może któreś jest słabo zlutowane (?), a jak nie pomoże zmienię silnik. Dekoder najpierw reagował (ruszenie i zatrzymanie), później przestał. Zwarcia na pewno żadnego nie ma.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zamieściłem opis przeróbki BR211 (BTTB). Masz schemat, opis, instrukcję. Zakładam, że sprawdziłeś czy masz zgodnie.

Jeśli dekoder jest na postawce, to bez problemu sprawdzamy go w innej lokomotywie. Jeśli lutowany, to ponownie sprawdzamy czy prawidłowo polutowany.

Dla uproszczenia i pewności testu pozostawiamy tylko 4 przewody : 2 do kół (czerwony i czarny) oraz 2 do silnika (pomarańczowy i szary), resztę izolujemy od siebie owijając końcówki przewodów np przezroczystą taśmą klejącą (lub inną).

Stawiamy na tor, podłączamy system DCC.
Pierwszą rzeczą jest wydanie jakiegokolwiek polecenia i sprawdzenie czy loka (=dekoder) reaguje.
Proponuję zresetować dekoder czyli na CV8 wysłać wartość 33 (albo 8, zobacz w książeczce dekodera) i obserwujemy czy dekoder przyjął polecenie = minimalnie ruszy (i stanie).
Jeśli tak się stało to OK, jeśli nie, to sprawdzamy czy wszystko kontaktuje i powtarzamy.
Jeżeli dekoder reaguje możemy sprawdzać dalej.
Dekoder ma teraz ustawiony adres 3, ruszamy i sprawdzamy jak się rusza.

Niczego więcej nie ustawiamy, nie ruszamy CV-ek - powinno być OK.

Jeśli nadal mamy problemy ze silnikiem (skokowa lub rwana praca) podpinamy inny silnik i obserwujemy co się zmieniło.

Zasilanie silnika w DCC działa na innej zasadzie niż w analogu, gdzie wiadomo, podajemy napięcie od 0 do 12 V w sposób ciągły. W DCC podajemy ok 16V szpilkami, a procentowe wypełnienie czasu impulsów reguluje moc dostarczoną do silnika.

Przy wyższym napięciu zasilającym (czyli w DCC) zabrudzenia i straty na łączówkach (komutatorze) przestają mieć znaczenie, więc silnik POWINIEN działać lepiej !!
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

A te śmieszne kondensatorki to mam nadzieję że kolega usunął z układu?, po ich usunięciu lokomotywa w analogu nie pojedzie, podłączenie dekodera 6 polowego jest banalnie proste i nie da się tam nic skopać.
W razie problemów można do nas wysłać czy to loka czy dekoder do testów na testerze, choć nie bardzo mi się chce wierzyć aby tak sobie "padł".
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Problem z ucyfrowieniem BR221 BTTB

Post autor: Jacula »

Koledzy,
mam taki problem. Montowałem dziś do BR221 BTTB dekoder Kuehn N025. Loczka wyczyszczona, silnik (BTTB)także, w analogu reaguje od pierwszych kreseczek zasilacza. Po zamontowaniu dekodera i postawieniu na tory wystąpiły takie objawy:
:arrow: Ledy oświetlenia żarzyły sie delikatnie (białe w obu kierunkach - czerwonych nie zakładałem)
:arrow: Po przekręceniu gałki Multimausa na jazdę silnik kilka razy obrócił skokowo osią, po zmianie kierunku tak samo i umilkł.
Sprawdziłem: połączenia dekodera zrobione prawidłowo wedle instrukcji, adres ustawiony prawidłowo, Fahrstufenanzahl (Step-Modus) również zgodny (próbowałem różne ustawienia). Reset dekodera nic nie daje. Próbowałem też oba ustawienia CV9 - bez efektu.
Pomóżcie proszę, może ktoś się spotkał z czymś takim? Czy problem leży jeszcze w jakichś ustawieniach, czy uszkodzony jest dekoder?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, 00:14 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”