blaszane ciekawostki z Czech
Moderator: mod-Tabor
- merry
- Kontakt:
Re: blaszane ciekawostki z Czech
Zatem wiadomo kogo męczyć trzeba ...
Tymczasem mam odpowiedź z Czech. Sprzedaż za granicę jest możliwa. Koszt transportu to 150-300 koron. Jeżeli byliby chętni do złożenia wspólnego zamówienia zapraszam na PW.
A może ktoś z Dolnego Śląska byłby chętny odebrać osobiście (to po drugiej stronie Karkonoszy)?
Tymczasem mam odpowiedź z Czech. Sprzedaż za granicę jest możliwa. Koszt transportu to 150-300 koron. Jeżeli byliby chętni do złożenia wspólnego zamówienia zapraszam na PW.
A może ktoś z Dolnego Śląska byłby chętny odebrać osobiście (to po drugiej stronie Karkonoszy)?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:25 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Praktycznie każdy typ wagonu potrzebuje indywidualnego KKS jeśli nie ma to wyglądać tak jak u Tilliga - wielka skrzynia pod wagonem.
Ponadto aby ten KKS wszedł pod spód i aby był niewidoczny najczęściej trzeba wyfrezować imitację ramy wagonu, a już nie każdy się tego podejmie.
Doskonałym przykładem jest właśnie Sm42. Nie można było dobrać dobrze dostępnego i rozsądnego w cenie KKS'u także wolałem zrobić swój.
Jeśli jest takie zainteresowanie jak się pisze to możemy wytrawić przy najbliższej okazji - Sm42, Gags-T KKS który obmyślił Fred. Działa, sam go sprawdziłem ale nie mam gdzie wstawić
Pasuje do wagonów 4 osiowych w związku z mniej więcej ujednoliconą odległością czopa skrętnego od czołownicy.

Posiada gniazdo NEM - można zmieniać sprzęgi na dowolne.
Ponadto aby ten KKS wszedł pod spód i aby był niewidoczny najczęściej trzeba wyfrezować imitację ramy wagonu, a już nie każdy się tego podejmie.
Doskonałym przykładem jest właśnie Sm42. Nie można było dobrać dobrze dostępnego i rozsądnego w cenie KKS'u także wolałem zrobić swój.
Jeśli jest takie zainteresowanie jak się pisze to możemy wytrawić przy najbliższej okazji - Sm42, Gags-T KKS który obmyślił Fred. Działa, sam go sprawdziłem ale nie mam gdzie wstawić

Posiada gniazdo NEM - można zmieniać sprzęgi na dowolne.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:24 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ale tych kilkadziesiąt osób to conajmniej kilkadziesiąt zestawów KKS.merry pisze:Kilkadziesiąt osób dłubiących w modelach (jeżeli liczyć wszystkich forumowiczów) to raczej nie jest wielki universe.
Skoro opłacają się takie projekty, jak stonka, to czemu nie miałyby się kalkulować takie KKS-y? W końcu to tak samo uniwersalny element jak stopnie, poręcze itp. wykorzystywane do waloryzacji.
- merry
- Kontakt:
Pozwolę sobie się nie zgodzić co do ogromu tego rynkuGrzegorz TT pisze:W każdym razie coś jest nie teges - nie mamy "swojego" producenta KKS, a rynek jest ogromny

Kilkadziesiąt osób dłubiących w modelach (jeżeli liczyć wszystkich forumowiczów) to raczej nie jest wielki universe.
Anyway, wysłałem zapytanie do DK-Model. Jeżeli prowadzą sprzedaż międzynarodową i będą chcieli coś sprzedać polaczkom to dam znać.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:23 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W każdym razie coś jest nie teges - nie mamy "swojego" producenta KKS, a rynek jest ogromny 

- KrzyszTTof
- Kontakt:
Fajne, tylko jak to do węglarki lub platformy (bez ładunku) wstawić. A to, że modele z mechanizmami KKS wyglądają kiepsko to już inna bajka ...T_Domagalski pisze:A mnie najbardziej przekonuje to.![]()
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:22 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
A mnie najbardziej przekonuje to.KrzyszTTof pisze:Jakoś PEHO-skie kinematyki bardziej mnie przekonują .....

Dla mnie nie ma nic gorszego, jak dopieszczony w detalach model z chamskimi, ogromnymi "skrzyniami", zajmującymi pół podwozia...
- merry
- Kontakt:
... ale są 2 razy droższeKrzyszTTof pisze:Jakoś PEHO-skie kinematyki bardziej mnie przekonują .....

Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:21 przez merry, łącznie zmieniany 2 razy.
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Jakoś PEHO-skie kinematyki bardziej mnie przekonują .....merry pisze:Dobra dobra ale zobaczcie Tutaj. Jeżeli ktoś robiłby tam zakupy, chętnie bym się dołączył.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:21 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- winner_xp
- Kontakt:
Ja tez bym się dołączył jakby cośDobra dobra ale zobaczcie Tutaj. Jeżeli ktoś robiłby tam zakupy, chętnie bym się dołączył.

Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:20 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
- merry
- Kontakt:
Dobra dobra ale zobaczcie Tutaj. Jeżeli ktoś robiłby tam zakupy, chętnie bym się dołączył.
- golab
- Kontakt:
blaszane ciekawostki z Czech
Nie wiem czy znacie tego producenta, ja trafiłem na niego na ttboardzie
http://www.dk-model.cz/tt-lm.html
http://www.dk-model.cz/tt-lm.html