Czaczus makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Paweł Basiński
Kontakt:

Re: Czaczus makieta

Post autor: Paweł Basiński »

To też nie jest większy problem przesunąć taką poprzeczkę o 5cm w jedną lub w druga stronę - najlepiej to spróbować dopasować do układu torowiska jak będziesz na "sucho" układał układ torowy.
Spokojnie sobie wszystko rozplanujesz - nic na siłę i na pośpiech - to modelarstwo a nie wyścig na 100 metrów :)

Paweł
czaczus
Kontakt:

Post autor: czaczus »

Paweł masz racje ja dawałem 3 w poprzek tylko że jak dam je co 30 cm takie poprzeczki będą później kolidować z montażem mechanizmu zwrotnic, chyba żeby położyć je na płasko(w poziomie) widzisz tu jest problem.
Paweł Basiński
Kontakt:

A myślisz, że łata ze składu czymś się różni od łaty z supermarketu? :P
Jedno i drugie to jak pisałem siano, a nie drewno - porządne drewno to przed wojną było - teraz tektura jest gęstsza niż takie łaty :) a drewno na to ma 50-góra 60 lat i traktowane jest jako odpad :P

Mam na działce drzwi garażowe - rocznik 1935 - pomalowane było przed wojna - i jak wstawiałem do garażu 15 lat temu - i właściwie nie wymaga żadnej konserwacji - nie wyobrażam sobie aby teraz można było coś takiego zrobić!
Zwykłe ( albo i nie ) drewno sosnowe - tylko porządne drewno, a nie wata :)

Popatrzyłem na rozmiary makiety 120x170 - to już 3 łaty będzie mało - musisz kratownicę zrobić jedną wzdłuż i 30cm poprzeczne łaty powinny wystarczyć - i naprawdę nie ma prawa wyginać się w czymś takim 12mm sklejka - jeśli się wygina to robisz coś nie tak.

Paweł
czaczus
Kontakt:

Ale ja nie mówię o łatach z marketu tylko z składu budowlanego. A sklejka 12mm to nadaje się na moduł, wychodzi pięknie i sztywno, a tu jak zrobiłem ramę z 12mm i 3 poprzeczki to jak zobaczyłem jak to sie gibie to od razu rozebrałem.
Paweł Basiński
Kontakt:

Jeśli masz 12mm sklejkę to możesz jej użyć również jako łaty - pokroisz w paski 5-6cm i spokojnie koniecznie po nawierceniu zastosować do tego celu.
Będzie trzymać!!!
Te łaty sprzedawane w marketach to słoma nie drewno :P :P odpady VI gatunek itp. :) żadnej wartości raczej nie mają - od biedy można tego użyć, ale jeśli masz alternatywę to użyj czegoś lepszego.

Co do mechanizmu i 6mm - spokojnie starczy taka sklejka do napędu podmakietowego - jeżeli nawet coś będzie się chybotać czy giąć to zawsze możesz w miejscu rozjazdu pod makietą zastosować drugą taką sklejkę - wytniesz kawałek i przymocujesz pod rozjazdem :)

Paweł
czaczus
Kontakt:

Ramkę w koło chciałem zrobić z 20 mm/ wys ok 6cm poprzeczki 3 sztuki ze sklejki 12 mm i blat 10 mm myślałem o 6 mm ale wkręty będą przełazić na wylot.
W swoich segmentach zastosowałem sklejkę 10 mm oraz listwy 80x20 mm i jest wystarczająco solidne. #20 mm to DUŻA przesada.
Odpowiednią sztywność konstrukcji otrzymujemy dzięki kształtowi konstrukcji, a nie grubości materiału - patrz konstrukcja mostów kratownicowych.
Artur a z czego te listwy,bo wiesz przyszło mi teraz na myśl coś takiego, ostatnio kupowałem na zadaszenie łaty lub kontr łaty wymiar zbliżony na oko do tego co u ciebie i na to sklejkę 6 mm tylko że obawiam się o te wkręty np żeby mechanizm zwrotnicy umocować lepsza chyba by była 10mm, ale to muszę poczekać i wybrać się do Radomia.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2010, 10:40 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

W swoich segmentach zastosowałem sklejkę 10 mm oraz listwy 80x20 mm i jest wystarczająco solidne. #20 mm to DUŻA przesada.
Odpowiednią sztywność konstrukcji otrzymujemy dzięki kształtowi konstrukcji, a nie grubości materiału - patrz konstrukcja mostów kratownicowych.
Paweł Basiński
Kontakt:

A to ma być schron przeciwatomowy??
:)

Na górę to wystarczy nawet 8mm - ważne jest aby było sztywne - wtedy nie obędzie się bez poprzeczek - wystarczą 4cm poprzeczki co 40-50cm - będzie wystarczająco sztywno. No i ramka również z takiej grubości materiału na wzmocnienie!

Sama sklejka jest z natury sztywna - nie ma potrzeby pakowania się aż z takiej grubości materiałem na makietkę!

Wiesz ile waży taka gruba sklejka???

Paweł
czaczus
Kontakt:

Halo halo
Czy może ktoś z Was wie czy w w Praktikerze np. w Radomiu mają sklejkę 20mm, próbowałem zrobić podbudowę z 12mm, ale za licho to wygląda,a nie chce dawać za dużo poprzeczek bo będą mi później kolidować przy montażu mechanizmów do rozjazdów.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 07:50 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

gbbsoft pisze:.. gdzie indziej podłącza się zasilanie, a gdzie indziej jest umieszczony BM1.
No wiesz specem w lutowaniu nie jestem, dlatego wole dołożyć kabli spiąć wszystkie np. bm1 i podłączyć w jedno miejsce.

Dzisiaj zacząłem prace nad podbudową, ale z racji tego że u mnie na strychu panują warunki syberyjskie, to tylko po docinałem sklejkę.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 08:11 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Ad2. Spokojnie tak możesz robić.
Rysunek ad1 wynika najczęściej z tego, że gdzie indziej podłącza się zasilanie, a gdzie indziej jest umieszczony BM1. Nikt nie ciągnie zasilania do wszystkich miejsc przed semaforami, bo nie ma takiej potrzeby, skoro potrzebny prąd jest w torach. Ale jak chcesz, to możesz zrobić tak jak na rysunku 2.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 08:10 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

1. A co do bm 1 i nawet jeśli chodzi o odcinki izolowane to wszędzie narysowane jest na moim rysunku.
Przykład:
Obrazek

2. Jeśli chodzi o mnie zrobił bym w ten sposób. Wiem że powiecie że to za dużo kabli będzie ale wole dołożyć kabla i mieć pewność że będzie ok, niż rozbierać później i lutować od nowa.
Przykład:
Obrazek

3. Zastanawia mnie czy układ na rysunku będzie spełniał to co myślę. Mianowicie bm1 po lewej stronie ma zabezpieczyć przed wjazdem za sygnalizator przy czerwonym świetle, a ten po prawej uderzenie pociągu w kozioł. tylko czy to ma jakiś sens?
przykład:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 09:17 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

Dlatego moja propozycja jest taka na odcinki izolowane z myślą o ABC (o ile dobrze kojarzę jest to system zatrzymywania pociągu przed semaforem lub żeby skład mi zatrzymał się na bocznicy). Dlatego podzieliłem w ten sposób. A jeśli chodzi o zwrotnice to na razie będą sterowane analogowo.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 09:16 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Piotr Sekuła pisze:Kolega czaczus napisał, iż chciałby się podłączyć z modułami, więc narzucam mu użycie DCC i LocoNet.
Powtórzę po kolegach: To nie jest prawda.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 16:26 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

Nie o boosterze, ale o typie podłączenia boosterów i innych akcesoriów:
expressNet a LocoNet a Prodigy a ECoS Link a Maerklin Bus

Różnica:
1. typ kabla
2. typ gniazdka
3. zależnie od typu, jeden pin to jedno info, drugi pin to drugie info itd.
4. system działający pod Prodigy nie zadziała z expressNet

Podzielenie makiety na segmenty może być w każdej skali, na każdej makiecie, zależnie od ochoty użytkownika lub układu torowego i ilości lokomotyw i akcesoriów operowanych na raz.

Kolega czaczus napisał, iż chciałby się podłączyć z modułami, więc narzucam mu użycie DCC i LocoNet.
Proste, tylko chyba nie w TT :roll:

Pozdrawiam.

PS. Oto architektura Maerklina - zobaczcie ile różnych typów "bus"ów trza użyć:
http://mediencms.maerklin.de/media.php/ ... cs2map.gif
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”