TKt3 w wersji Digital
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- wmac27
- Kontakt:
Re: TKt3 w wersji Digital
1. Może faktycznie masz rację, że to problem z silnikiem. Zobaczymy co powie Tillig.
Loka jedzie w ramach reklamacji do naprawy. Już mam odpowiedź w tej sprawie: Opisać problem i wysłać loka.
Tak, jest gniazdo dekodera.
Pod płytką z gniazdem coś tam jest, ale słabo widać. Nie mogę się dostać do tej płytki od spodu, bo są plomby.
2. To są normalne tory modelowe.
Loka jedzie w ramach reklamacji do naprawy. Już mam odpowiedź w tej sprawie: Opisać problem i wysłać loka.
Tak, jest gniazdo dekodera.
Pod płytką z gniazdem coś tam jest, ale słabo widać. Nie mogę się dostać do tej płytki od spodu, bo są plomby.
2. To są normalne tory modelowe.
- pamelar
- Kontakt:
Jeżeli jeżdzi po bettungsach z zestawu to trza wyciąć ustroistwo - rzekomo przeciwzwarciowe - ze spodu toru zasilającego.
Może to o to chodzi, ja tam w prąd elektyczny nie wierze....
Może to o to chodzi, ja tam w prąd elektyczny nie wierze....
- drlukasz
- Kontakt:
Całkowicie inny przebieg prądu na silniku.
W analogu napięcie występuje cały czas, prąd jest wypadkową napięcia i obciążenia silnika (potrzebnej mocy).
W DCC masz sterowanie wypełnieniem (PWM), czyli silnik dostaje całe dostępne napięcie, ale przez okres czasu zależny od (w skrócie) nastawy prędkości. W efekcie silnik dostaje "uderzenia" prądowe. W razie problemów z komutatorem lub uzwojeniami, może to powodować różne efekty.
Pytanie pomocnicze - lok ma gniazdo czy nie koniecznie? (pytam bo nie mam TKt3/BR86 z produkcji Tilliga). Czy pomiędzy gniazdem/kabelkiem z dekodera występują dławiki i kondensator z układu analogowego?
W analogu napięcie występuje cały czas, prąd jest wypadkową napięcia i obciążenia silnika (potrzebnej mocy).
W DCC masz sterowanie wypełnieniem (PWM), czyli silnik dostaje całe dostępne napięcie, ale przez okres czasu zależny od (w skrócie) nastawy prędkości. W efekcie silnik dostaje "uderzenia" prądowe. W razie problemów z komutatorem lub uzwojeniami, może to powodować różne efekty.
Pytanie pomocnicze - lok ma gniazdo czy nie koniecznie? (pytam bo nie mam TKt3/BR86 z produkcji Tilliga). Czy pomiędzy gniazdem/kabelkiem z dekodera występują dławiki i kondensator z układu analogowego?
- wmac27
- Kontakt:
Jeśli przyjmiemy takie założenie, to dlaczego w analogu jeździ bezbłędnie?
- drlukasz
- Kontakt:
Stawiam na silnik lub problemy z przekładnią
- wmac27
- Kontakt:
Wszystkie 3 dekodery, poprzednio w TKt3, zostały założone w nowych lokomotywach. Sprawują się bez zarzutu.
- wmac27
- Kontakt:
To wszystko jest wypakowane z pudełka, nowiutkie: Lokomotywa, tory i rozłożone na stole, od wczoraj. Nie ma mowy o zabrudzeniach. W torowisku nie ma nic prócz podłączenia zasilania.mradwan pisze:A czyszczenie torów i kół oraz odbieraków prądu? Próbowałeś?
Dla celów porównawczych przez 20 minut jeździły 2 inne lokomotywy. Bez uwag

-
- Kontakt:
A czyszczenie torów i kół oraz odbieraków prądu? Próbowałeś?
- wmac27
- Kontakt:
A może jeszcze jest coś czego nie zrobiłem przy montażu dekodera?
- wmac27
- Kontakt:
Silnik wydaje się cieplejszy, tak na dotyk. Usiłowałem zmierzyć termometrem ale nie bardzo mi to wychodzi. Za mała powierzchnia, sprawdzanych elementów.
- drlukasz
- Kontakt:
Jaką temperaturę ma po takim zatrzymaniu się dekoder i silnik? Czy objaw ustępuje np. po kilku chwilach odstawienia lokomotywy i powraca znów po chwili jazdy?
Pobór prądu w analogu nie jest wyznacznikiem dla cyfry (zasilanie PWM, więc de facto impulsowe).
Objawy przy resetowaniu które opisałeś - są poprawne.
Pobór prądu w analogu nie jest wyznacznikiem dla cyfry (zasilanie PWM, więc de facto impulsowe).
Objawy przy resetowaniu które opisałeś - są poprawne.
- wmac27
- Kontakt:
1. Drugi dekoder też był Kuehna, trzzeci Lenza Gold mini
2. Tak, jak staje, "bucy" światła się świecą, zgodnie z kierunkiem jazdy.
2. Tak, jak staje, "bucy" światła się świecą, zgodnie z kierunkiem jazdy.
-
- Kontakt:
A co dzieje się ze światłami? Święćą w jednym kierunku, w obu kierunkach, czy nie świeca w ogóle, gdy lok stoi i buczy.
- Alteo
A może w torze zasiląjacym jest kondensator?
- Misiek
- Kontakt:
Czy inny dekoder też był Kuehn'a?