wagony PKP ep III

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Re: wagony PKP ep III

Post autor: brovarek »

Merry , co do boczniaków PKP jedno ładne zdjęcie znajdziesz w książce: Dzieje Katowickiego Okregu Kolejowego. Tyle ,że to IV epoka.
Niestety o czytelne zdjęcia z III epoki jest niezmiernie trudno. Pozostaje więc malowanie zgodnie z obowiązującym schematem dla danej epoki. Wszystkie informacje można znaleźć w ksiazkach - wystarczy poszukać!
Zresztą pisał juz o tym Oelka.
A ja chętnie zamiast wiecznych próśb, chętnie poczytałbym o efektch przynajmniej poszukiwań materiałów... eee chyba zanadto sie rozmarzyłem :lol:
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

BarTTek pisze:http://www.allegro.pl/item674570704_set ... _iiia.html :mrgreen: Tylko że właśnie wzorowałem się na modelach H0 i paru skromnych fotkach.
No, to z tymi poręczami poniosła Cię fantazja :P

http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... ht=#110843
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

merry pisze:Mam prośbę o podanie wskazówek, gdzie takie materiały możnaby znaleźć.
http://www.allegro.pl/item674570704_set ... _iiia.html :mrgreen: Tylko że właśnie wzorowałem się na modelach H0 i paru skromnych fotkach.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

Przeczytałem nagłówek wątka i bardzo się zapaliłem, że znajdę jakieś materiały na podstawie któych można zbudować modele PKP. NIestety tylko wzajemne połajanki ... Szkoda

Spróbuję jednak zadać konkretne pytanie:
Sonduję mozliwość wykonania trzyosiowego boczniaka na bazie BTTB. Szukam dokumentacji, zdjęć, niestety bezskutecznie. Jedyne co znalazłem to modele w skali H0 gdzie trudno zweryfikować prawidłowość ich wykonania. Mam prośbę o podanie wskazówek, gdzie takie materiały możnaby znaleźć.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

slawek pisze:Co do tego to poruszam się po omacku, nigdy się czymś takim nie zajmowałem ale warto próbować.
Na początek warto zacząć od lektury. Ilość materiałów o wagonach nie przygniata ilością, ale w czasopismach takich jak Świat Kolei, czy Koleje Male i Duże trochę informacji jest. Trochę jest tez w rożnych książkach. Może jest to dość żmudne zajęcie, ale bardzo pomaga w rozeznaniu się w temacie.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 08:04 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Co do tego to poruszam się po omacku, nigdy się czymś takim nie zajmowałem ale warto próbować. Chciałbym porozmawiac z kimś komu sie udało. Połączyć siły i cieszyć się wspaniałym efektem.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

slawek pisze:Uporządkowane dane wagonów z epoki III dotyczą modeli już produkowanych, które można wykorzystać do zbudowania taboru z tej epoki w barwach PKP.
Modeli PKP, czy ogólnie na temat typów wagonów?
Masz jakieś konkretne wiadomości o wagonach, czy czekasz na jelenia, który je odszuka i zamieści?
Analizując tematy poruszane na forum, dochodzę do wniosku, że tych, którzy cokolwiek chcą zrobić w sprawie PKP należy krytykować, zniszczyć, tak aby im się odechciało. Nikt z nas nie jest w stanie zaoferować modelu zgodnego w 100 %. Wszędzie potrzebny jest kompromis połączony z rozsądkiem. Oczywiste jest, że najlepiej jest krzyczeć na wszystko nie robiąc NIC!!!
Zastanówcie sie chłopcy.
Jak zrobisz coś konkretnego i zgodnego z oryginałem w możliwie największym stopniu, to nikt cię nie będzie niszczył. Na razie jedynie piszesz w czasie przyszłym i trybie przypuszczającym. A to już nie raz przerabialiśmy.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 20:40 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

slawek pisze:Wracając do tematu OKl2, po przeczytaniu całego tematu, opini na jej temat, przeszła mi ochota aby ja posiadac. Wole druga Tkt3.
...zamienił stryjek Siekierkę na kijek.

:)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 20:36 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

Wracając do tematu OKl2, po przeczytaniu całego tematu, opini na jej temat, przeszła mi ochota aby ja posiadac. Wole druga Tkt3.

Uporzadkowane dane wagonów z epoki III dotyczą modeli już produkowanych, które można wykorzystac do zbudowania taboru z tej epoki w barwach PKP.

Po trzecie nie zamierzam, doprowadzic do zaoferowania nam modeli z "Biedronki" ale porzadne modele za rozsądne pieniądze. Wród nas są Ci, dla których wydatek za zakup jedej lokomotywki to drobnostka, inni muszą się porzadnie nagimnastykowac aby ja zdobyc. To tak w nawiązaniu, do stwierdzenia o braku kasy.

Analizując tematy poruszane na forum, dochodze do wniosku, że tych, którzy cokolwiek chcą zrobic w sprawie PKP należy krytykowac, zniszczyc, tak aby im sie odechciało. Nikt z nas nie jest w stanie zaoferowac modelu zgodnego w 100 %. Wszędzie potrzebny jest kompromis połączony z rozsądkiem. Oczywiste jest, że najlepiej jest krzyczec na wszystko nie robiąc NIC!!!
Zastanówcie sie chłopcy.
JANTARSA
Kontakt:

Post autor: JANTARSA »

slawek pisze:Prawda, jest jeszcze Okl2. zapomniałem o niej, :oops: choć się na nią nie załapałem :/
Tu ją znajdziesz - cena trochę odbiega od Tomas`owej ale jest
http://www.elriwa.de/wbc.php?sid=25772e ... 3&recno=18

Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 12:52 przez JANTARSA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

slawek pisze:....uporządkowane dane dotyczące wagonów, (...) w epoce III
Uporządkowane dane będziesz tu zamieszczał (w jakiej formie uporządkowania), czy pytasz o coś ...bo nie rozumiem.
slawek pisze:Kasę, (...) wolę wydać na ...
Zdecyduj się o czym mówisz:
- uporządkowane dane ...
czy
- moje możliwości nabycia taboru w III ep ??
... bo to chyba różne sprawy.
slawek
Kontakt:

Kasę, którą miałbym przeznaczyć na OKl wolę wydać na prace związane z budową modeli samochodów takich jak warszawa 203, syrenka, nysa, star 25

Jeden model na kwartał aby nie wykończyć wszystkich finansowo.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 07:19 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
Darek.W
Kontakt:

Post autor: Darek.W »

" Makieciarz " chyba jeszcze ma .
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

slawek pisze:prawda, jest jeszcze Okl2. zapomniałem o niej, :oops: choc sie na nią nie załapałem :/
Myślałem, że jeszcze da się załapać, ale to już trzeba pytać Tomasa. Faktycznie na stronie Deltaxu jest informacja: Model je momentálně vyprodán. a jeszcze niedawno były dostępne.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”