Czy jak Pan trawił 1mm blache trawione to było obustronnie???
niestety nie da rady w moim przypadku sklejac tego elementu z 2-3 blaszek
zaznacze może że nie muszą te elementy posiadac tolerancji 0,01 czesci milimetra wystarczy zwyczajne 0,1 mm czyli plus minus 0,05 mm
szukam osoby która trawi dla siebie płytki i która na "próbe" odpłatnie oczywiscie mogła by przy okazji wytrawi mi te blaszki
prośba niemodelarza fototrawienie!!!
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
- Witek M.
- Kontakt:
Re: prośba niemodelarza fototrawienie!!!
Kiedyś robiłem próby z trawieniem blachy grubości 1 mm. Rezultat był niezadowalający. Może lepiej złożyć dwa albo trzy elementy trawione z grubości 0,2-0,3? Swego czasu tak właśnie zrobiłem matkę do odlewów słupów żelbetowych.
Albo, tak jak pisze, miki - użyć lasera.
Albo, tak jak pisze, miki - użyć lasera.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Fototrawieniem najczęściej zajmują się firmy produkujące lub wykonujące na zamówienie płytki do układów elektronicznych. Można takie znaleźć w Polsce, nie tylko w Austrii. Natomiast dość sporym problemem będzie, jak to już było zauważone grubość i problem związanego z tym niekontrolowanego trawienia bocznej powierzchni materiału.rybak pisze:...lub ewentualnie wskazać jakąś firmę która się tym zajmuje...
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 15:37 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety, raczej nie da rady. Roztwór trawiący zacznie "gryźć" blachę wzdłuż, efekty będą opłakane. Teoretycznie można wytrawić np. 4 razy 0.2 i skleić lub zlutować ale niczego się nie da wtedy wygiąć. Do takich grubości to jest już laser albo CNC.rybak pisze:...0,8 mm lub 0,7 mm ....
-
- Kontakt:
prośba niemodelarza fototrawienie!!!
Witam od wielu lat podziwiam modelarzy i ich kunszt, nigdy jednak nim nie byłem, buduje różne małe urządzenia narzędzia itp. i potrzebne mi są drobne elementy z mosiądzu idealnie nadawałaby sie do tego technika fototrawienia.
Prośba jest następująca :
czy ktoś z forumowiczów nie podjąłby sie wytrawienia odpłatnie tych elementów (klisze wykonałem i mogę wysłać na meila) lub ewentualnie wskazać jakaś firmę która się tym zajmuje (znalazłem jedną ale jest to w Austrii).
Jest jeszcze ten problem, że te elementy muszą mieć grubość 0,8 mm lub 0,7 mm czyli dość grube jak na fototrawienie i dlatego wykonałem klisze do naswietlania obustronnie z lustrzanym odbiciem
bardzo bardzo proszę o pomoc
Prośba jest następująca :
czy ktoś z forumowiczów nie podjąłby sie wytrawienia odpłatnie tych elementów (klisze wykonałem i mogę wysłać na meila) lub ewentualnie wskazać jakaś firmę która się tym zajmuje (znalazłem jedną ale jest to w Austrii).
Jest jeszcze ten problem, że te elementy muszą mieć grubość 0,8 mm lub 0,7 mm czyli dość grube jak na fototrawienie i dlatego wykonałem klisze do naswietlania obustronnie z lustrzanym odbiciem
bardzo bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 15:35 przez rybak, łącznie zmieniany 1 raz.